Aktivisti: Verdikt Ústavného súdu je krokom k zrovnoprávneniu LGBTI ľudí

Rozhodnutie Ústavného súdu o súlade otázok pripravovaného referenda o rodine je krokom k zrovnoprávneniu LGBTI menšiny na Slovensku. Inštitút ľudských práv (IĽP) rozhodnutie súdu víta, povedal výkonný riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher.

29.10.2014 11:19
pride, LGBTI Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (83)

Ústavný súd totiž rozhodol, že tretia zo štyroch referendových otázok nie je v súlade s Ústavou. Ide o otázku: „Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom – najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?“

IĽP: Posunuli sme sa o krok bližšie k cieľu

„Výrok, že otázka o zákaze registrovaných partnerstiev je protiústavná, znamená, že zákonné uznanie spolužitia dvoch osôb rovnakého pohlavia je i na Slovensku ľudským právom. Posunuli sme sa tak zasa o krok bližšie k realizácií základného ideálu ľudských práv, a to, aby platili pre všetkých a všetky rovnako,“ vysvetlil Weisenbacher.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Byciklisti a Včelári

Ústavný súd svojím rozhodnutím umožnil podľa jeho slov realizáciu referenda, no len s troma otázkami, otázka týkajúca sa uznania, registrácie či evidovania životného spoločenstva pred verejnou autoritou a možnosť osvojenia dieťaťa bola označená za protiústavnú, pretože sa týka základných ľudských práv a slobôd.

„Jazyk troch otázok, ktoré Ústavným súdom prešli, je plný negatívnych emócií, manipulatívny a pohŕdavý voči menšinám, rešpektujeme však rozhodnutie súdu. Občania sa sami rozhodnú, či na takto položené otázky budú odpovedať, alebo povedia takýmto snahám nie a na referende sa nezúčastnia,“ doplnila programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv Alena Krempaská.

Petíciu podpísalo vyše 400-tisíc ľudí

Ústavný súd v utorok 28. októbra na neverejnom zasadaní pléna rozhodol, že tri referendové otázky sú v súlade s Ústavou, jedna nie. Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo okolo 400 000 ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval Ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície občanov. Prezident môže pred vyhlásením referenda podať na Ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou alebo s ústavným zákonom. Ak prezident podá na Ústavný súd návrh na rozhodnutie, od podania návrhu až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia Ústavného súdu SR spomínaná lehota neplynie.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #referendum o rodine #Inštitút ľudských práv