Nezdravé potraviny zo školských bufetov zmiznú. Čo je zdravé určovali poslanci

Nezdravé potraviny by mali zmiznúť z ponuky školských bufetov. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú schválil parlament.

29.10.2014 12:03
školský bufet Foto: ,
Zo školských bufetov majú podľa rozhodnutia poslancov zmiznúť sladkosti a iné nezdravé potraviny.
debata (44)

Návrh podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej (Smer) zakazuje na školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných.

Potravinárska komisia žiadala odbornú diskusiu

Zo školských zariadení sa stratia aj zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeínu, energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod štyri gramy na 100 mililitre obsahu. Za porušenie zákona bude hroziť pokuta od 50 do 500 eur.

Potravinárska komora Slovenska upozorňovala, že Zmajkovičovej právna norma sa neopiera o žiadne odborné závery a nepredchádzala jej žiadna odborná diskusia. Poslancov preto komora žiadala, aby návrh obmedzujúci predaj takmer všetkých potravín nepodporili. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť od 1. januára 2015.

Novela riešila aj financovanie škôlok

Štát bude môcť financovať materské školy priamo zo štátneho rozpočtu. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca Smeru Ľubomíra Petráka. Predložil ho k novele školského zákona, ktorou Renáta Zmajkovičová (Smer) rieši nezdravé potraviny v školských bufetoch. Parlament zákon aj Petrákov návrh schválil. Dnes financovanie škôlok zo štátneho rozpočtu možné nie je, ich zriaďovateľmi sú mestá a obce, ktoré ich financujú zo svojich rozpočtov.

Ministerstvo školstva po novom bude môcť poskytnúť dotáciu žiadateľovi v regionálnom školstve, a to na výstavbu, prístavbu, rekonštrukciu a modernizáciu materských škôl a školských zariadení. Podrobnosti udeľovania dotácií určí ministerstvo školstva vo výzve. „Je absolútny nedostatok materských škôl, chýbajú tisíce miest v materských školách. Je pravdou aj to, že mestá a obce z vlastných zdrojov to nie sú schopné v tejto chvíli zabezpečiť,“ vysvetlil Petrák.

Petrák pozmeňujúcim návrhom zmenil aj spôsob financovania výstavby športovísk. Budovanie športovísk a ich rekonštrukcie bude možné preplácať aj spätne. Petrák presadil, aby v rámci poskytovania dotácií zo štátneho rozpočtu na výstavbu športovej infraštruktúry osobitného významu, boli oprávneným výdavkom aj výdavky, ktoré vynaložil na športovisko prijímateľ dotácie v minulých rokoch pred podpisom dotačnej zmluvy. Refundovať tak bude možné výdavky po podpise dotačnej zmluvy bez časového obmedzenia ich úhrady. Podľa poslanca za Smer-SD sa úpravou zabezpečí aj to, aby bolo možné preplácať výdavky pri rekonštrukciách po živelnej pohrome v nasledujúcich rokoch, keď sa na to v štátnom rozpočte vyčlenia peniaze.

Podľa Lipšica je návrh škandalózny

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic považuje Petrákov pozmeňujúci návrh za škandalózny. Zmeny sú totiž rozsiahlejšie ako samotná Zmajkovičovou predložená novela, pritom sa netýkajú potravín, ktoré podpredsedníčka parlamentu v zákone rieši. „Cieľom je obísť legislatívny proces a vyhnúť sa pripomienkovému konaniu,“ dodal Lipšic.

Poslanec za Most-Híd Árpád Érsek sa Petráka pýtal, či sa teraz začnú vo veľkom spätne preplácať faktúry. Podľa Érseka ide o zmenu, čo vychádza v ústrety záujmom pri výstavbe súkromných futbalových štadiónov, ktoré kabinet Roberta Fica podporuje desiatkami miliónov eur.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poslanci #školy #školský bufet