Armáda kúpi dve lietadlá za 69 miliónov eur

Rezort obrany podpísal zmluvu s talianskou spoločnosťou Alenia Aermacchi na nákup dvoch nových dopravných lietadiel C-27J SPARTAN za 69 miliónov eur.

29.10.2014 15:50 , aktualizované: 21:46
debata (34)

Táto firma vyhrala súťaž na dodávku strojov ešte v roku 2008, k ich nákupu však z dôvodu nedostatku financií vtedy nedošlo. Slovenská armáda má dnes k dispozícii len jedno dopravné lietadlo, ktorého technická životnosť vyprší už v roku 2016.

„Tento kontrakt je v Ozbrojených silách Slovenska najväčším modernizačným projektom v histórii. Vzdušné sily posunie na úroveň, kde by sme ich radi videli. Zvládli sme to, o čom dosiaľ mnohí len rozprávali,“ vyhlásil po podpísaní zmluvy šéf rezortu obrany Martin Glváč. Podľa neho sa rezortu podarilo znížiť pôvodne vysúťaženú cenu jedného lietadla v rozpätí 37 až 42 miliónov eur na 34,5 milióna eur. Za logistiku počas piatich rokov a výcvik posádky zaplatí ďalších 25 miliónov eur.

Lietadlá bude rezort splácať zo svojich zdrojov na trikrát. Prvá splátka vo výške 7,5 milióna eur odíde do Talianska ešte tento rok, ďalšia budúci a tretiu ministerstvo uhradí pri dodaní prvého lietadla v roku 2016. Druhé lietadlo armáda dostane až o rok neskôr.

Vyše 600-stranovú zmluvu podpísala v stredu akvizičná komisia ministerstva obrany a Alenia Aermacchi po dvojmesačnej príprave. „Je to výsledok konkrétnych skutkov ministra,“ povedal prezident spoločnosti Alenia Aermacchi Giuseppe Giordo. Naznačil pritom, že v budúcnosti nevylučuje aj spoluprácu so slovenskými výrobnými podnikmi.

Minister obrany pripomenul, že Slovensko malo možnosť nakúpiť tieto lietadlá už za predchádzajúcej vlády. „Boli nám ponúknuté so zľavou vo výške 10 miliónov eur,“ uviedol Glváč. Podľa neho talianska spoločnosť tieto stroje predala iným, pretože bývalé vedenie rezortu obrany na ponuku nezareagovalo.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenska Milan Maxim nákup lietadiel víta. „Za posledné dve dekády rokov sme konečne svedkami začatia jedného významného modernizačného programu. Podpísaním zmluvy vzdušné sily nestratia, ale udržia si na vysokej úrovni spôsobilosť stredného dopravného letectva,“ reagoval Maxim. Dodal, že dnes armáda disponuje len jediným dopravným lietadlom, a to An-26, ktorého technická životnosť sa končí v roku 2016. Technicky sú nové C-27J SPARTANY podstatne lepšie.

Tieto taktické lietadlá majú maximálny dolet päťtisíc kilometrov a životnosť 30 rokov. V porovnaní so súčasným modelom, ktorý vzdušné sily Slovenska používajú, ide o vyše dvojnásobný dolet. Majú maximálnu kapacitu 68 pasažierov, dokážu prevážať vyše 11-tonový náklad a letia rýchlosťou 602 kilometrov za hodinu. Dajú sa prispôsobiť aj napríklad na prepravu ranených, hasenie požiarov či pohodlnú prepravu osôb. K ich výbave patrí počítač so špeciálnym softvérom, ktorý umožní vyvažovanie nákladu, a dokážu pristáť na krátkej pristávacej dráhe.

„Prioritne budú tieto lietadlá slúžiť pre armádu, hlavne na prepravu materiálu, osôb a ľahkej techniky, ale aj v oblastiach postihnutých krízou,“ dopĺňa Maxim. SPARTANY majú vo výzbroji viaceré európske krajiny, americké aj austrálske vzdušné sily. „Lietadlá sú schopné zasiahnuť v medzinárodných konfliktoch a pri prírodných katastrofách,“ dopĺňa Giordo.

Viacerí opoziční poslanci na brannobezpečnostnom výbore pred dvoma týždňami upozornili, že Slovensko by výrazne ušetrilo, keby došlo k zlúčeniu vládnej letky a letky obrany. Minister vnútra Robert Kaliňák vtedy uviedol, že ich rezort potrebuje vlastnú letku, pretože lietadlá využívajú policajti aj hasiči.

„Ak by sa presunuli na ministerstvo obrany veľké dopravné lietadlá, nič sa tým neušetrí, lebo rezort obrany nemá civilných pilotov,“ povedal Kaliňák. Podľa neho sa aj humanitárne lety vybavujú jednoduchšie pre civilné lietadlá ako pre vojenské. Glváč po minulotýždňovom rokovaní vlády oznámil, že Spartany by boli využiteľné aj na prepravu ústavných činiteľov, ale prioritne majú slúžiť na vojenské účely.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #lietadlá #Spartan