Miestenky vo vlakoch sa pred Dušičkami míňajú

Ľudia pred nadchádzajúcim víkendom kupujú lístky na vlaky viac ako inokedy. Na tento víkend pripadá Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých, školákom tiež vo štvrtok štartujú jesenné prázdniny.

29.10.2014 16:53
debata

Záujem majú cestujúci najmä o povinne miestenkové InterCity (IC) vlaky vyššej kvality, a to hlavne vo štvrtok v smere Bratislava – Košice a v nedeľu popoludní v opačnom smere. Posledný štvrtkový večerný IC vlak z Bratislavy do Košíc je vypredaný na 99 %, kapacitu už navýšili, IC o 13:37 je vypredaný na 78 %.

Vypredanosť piatkových IC vlakov z Bratislavy sa pohybuje od 48 do 60%. Pri bežných rýchlikoch sa naplnenosť vo štvrtok na trase Bratislava – Žilina – Košice pohybuje od 50 % do 90 %. Zvýšený záujem je o dva posledné podvečerné vlaky z Bratislavy, v ktorých sú miestenky vypredané vo štvrtok na 79 %. V rýchliku R611 Považan, ktorý z Bratislavy odchádza o 15:55, sú miestenky vypredané na 97 %.

„Veľký záujem je aj o lôžkové a ležadlové vlaky, nočný rýchlik vo štvrtok z Bratislavy cez Košice do Humenného/ Zemplín,“ dodáva hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová. Na iných trasách je zatiaľ predaných od 20 do 40 % miest.

V nedeľu v opačnom smere z Košíc resp. Humenného do Bratislavy obsadenosť v IC vlakoch dosahuje 85 až 92 %. IC vlak Šarišan je už úplne vypredaný. Pondelkový ranný vlak je zatiaľ obsadený na 25 %. Bežné rýchliky z Košíc sú v nedeľu popoludní obsadené na 40 až 55 %.

„Vypredanosť vyjadruje počet predaných miesteniek, celková kapacity vlaku je však vyššia,“ dodáva Morháčová. Bežný lístok na rýchlik bez miestenky nie je viazaný na vlak – cestujúci si môže vybrať ktorýkoľvek spoj z dennej ponuky.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ŽSR #Dušičky