Sudcovi hrozí väzenie. Obvinili ho za prieťahy v kauze bankomatovej mafie

Prokurátor generálnej prokuratúry obvinil sudcu Juraja Mihála z prečinu marenia úlohy verejným činiteľom. Sudca okresného súdu Bratislava 1 podľa prokurátora pochybil vo viacerých kauzách, keď sa pre jeho nečinnosť dostali z väzby viacerí členovia organizovaného zločinu.

30.10.2014 14:38
vytrhnutý bankomat, lupiči Foto:
Bankomatová mafia sa "preslávila" spôsobmi krádeže. Bankomaty vytrhávala priamo zo stien bánk.
debata (13)

Podľa obvinenia prokuratúry sa pre chybu sudcu dostali v novembri 2013 a máji 2014 na slobodu údajní členovia tzv. bankomatovej mafie vrátane údajného šéfa skupiny Jána G., informuje spravodajská televízia TA3.

Sudca Mihál mal pochybiť prvýkrát v novembri minulého roka. Na slobodu sa vtedy dostali dvaja obvinení členovia bankomatovej mafie. Sudca totiž nestihol včas poslať dokumenty potrebné na predĺženie väzby. Sudca ich síce za mreže posadil, no obvinení si podali sťažnosť. Tú mal sudca poslať kolegom na krajský súd. Aj keď všetci sídlia v tej istej budove, nestihol to urobiť včas. O pol roka neskôr sa na slobodu dostali ďalší muži. Prepustení muži sú tak teraz stíhaní na slobode.

Sudcovi mali zistiť prieťahy v ďalších prípadoch

„Trestného činu sa sudca dopustil nečinnosťou vo väzobných trestných veciach týkajúcich sa organizovaného zločinu, v dôsledku ktorého boli obvinené osoby prepustené na slobodu,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Podľa informácií televízie sudcovi zistili prieťahy v množstve ďalších prípadov. Pritom práve zatknutím údajného šéfa organizovanej skupiny Jána G. pred troma rokmi vyhlásila polícia koniec bankomatovej mafie.

O bankomatovej mafii sa hovorilo najmä v rokoch 2010 a 2011. Na Slovensku pôsobilo viacero organizovaných skupín. Jednu policajti rozbili ešte v marci 2011. Skupina z okolia Serede a Galanty využívala hrubú silu, pevné lano a výkonné autá Porsche Cayenne, ktoré bankomaty vytrhli. Skupina zo Žiliny sa k lupu dostala rezaním a páčením bankomatov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #sudca #obvinenie #bankomatová mafia