Víkend bude hmlistý a niekde aj daždivý

V najbližších dňoch nás čaká typické dušičkové počasie, hmlisté, zachmúrené a občas aj uplakané. Ochladzovanie bude pokračovať, ale skutočná zima s dennými mrazmi a so snežením zatiaľ nehrozí.

31.10.2014 08:00
cintorin, slavicie udolie, dusicky, den zosnulych, Foto: ,
Vo štvrtok bolo na niektorých miestach ešte slnečno. Cez víkend má však byť polojasno a hmlisto.
debata (1)

Hmla spôsobuje, že cez deň nemôže teplota vzduchu vystúpiť veľmi vysoko. To je prípad juhozápadného Slovenska, kde bola v utorok priemerná denná teplota pár stupňov pod dlhodobým normálom. Ale v stredu, keď sa hmla rozpadla a bola redšia oblačnosť, denné teplotné podmienky už zodpovedali tomuto ročnému obdobiu. „Na tých miestach, kde sa rozpadáva oblačnosť, sa vyskytujú v noci aj mrazy, ale tie takisto patria k tomuto času,“ hovorí Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Počasie už teda nebude také príjemné, aké bolo počas prvých troch októbrových týždňov, ale ešte by nemalo mať ani zimný charakter. Z jeho celkového vývoja vyplýva, že súčasný stav by mal pokračovať aj minimálne v prvej tretine novembra. Pre motoristov je to čas na prezúvanie pneumatík.

V prvom novembrovom týždni môžu prísť dažde. Pre ľudí, ktorí majú ešte úrodu na poli či v záhradke, je to výstraha, aby ju čím skôr zobrali a záhradu porýľovali. Inak to budú musieť robiť v blate. „Riziko, že bude pršať, je v budúcom týždni väčšie, ako to, že by mala prísť zima. Tlaková níž je síce niekde v oblasti Stredozemného mora, ale môže ovplyvniť počasie aj na Slovensku,“ upozorňuje klimatológ.

Skutočne mrazivý prvý november bol už dávno. Rekordný bol rok 1973, keď v Bratislave namerali mínus 5,7 stupňa, na Sliači mínus 9,2 stupňa a v Oravskej Lesnej až mínus 15,5 stupňa Celzia. V posledných rokoch sa už v tomto období takéto silné mrazy nevyskytujú. Podľa Pavla Faška sa skôr objavujú situácie, že býva veľmi príjemne a teplo. V Topoľčanoch namerali 1. novembra pred šiestimi rokmi až 21 stupňov Celzia, v Oravskej Lesnej bol najteplejší Sviatok všetkých svätých v roku 2010, keď tam teplomer ukazoval 16,1 stupňa Celzia.

V tento víkend podľa všetkého neprídu rekordné teploty a zatiaľ by sa nemala presadiť ani zima. Napriek tomu, že už o necelé dva týždne bude Martina. Martinská pranostika o bielom koni je dosť tradičná, ale platila v dávnejšom období. Teraz Martin na bielom koni veľmi často vôbec neprichádza. K prvému novembru sa zase viaže česká pranostika: „Nepřijde-li sníh na Vše svaté v noci, přijde o svatém Martine se vší mocí.“ Podľa klimatológa to odráža skúsenosť, že keď nie je veľká zima napríklad 1. novembra, tak potom v nasledujúcich desiatich dňoch sa pravdepodobne ochladí a sneh sa môže objaviť.

Aké nás čaká počasie

  • piatok – jasno až polojasno, v nižších polohách dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele udrží po celý deň. Denná teplota 8 až 13 stupňov, pri hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 6 stupňov.
  • sobota – prevažne polojasno, v nižších polohách na viacerých miestach hmla alebo nízka oblačnosť. Denná teplota 8 až 13 stupňov, pri dlhšie trvajúcej hmle aj chladnejšie.
  • nedeľa – prevažne polojasno, v nižších polohách na viacerých miestach hmla alebo nízka oblačnosť, ojedinele mrholenie. Denná teplota 9 až 14 stupňov, pri dlhšie trvajúcej hmle okolo 7 stupňov.
  • pondelok – prevažne zamračené, nízka oblačnosť a hmlisto, ojedinele mrholenie, 4 až 9 stupňov, pri slnečnom počasí okolo 12 stupňov.
  • utorok – prevažne zamračené s nízkou oblačnosťou a hmlisto, ojedinele mrholenie. Na horách a cez deň ojedinele aj v nižších polohách slnečno, 5 až 10 stupňov, pri slnečnom počasí okolo 13 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplota #víkend #hmla #chladné počasie