Madej: Ak by bolo referendum úspešné, poslanci by vykonali vôľu voličov

Ochota poslancov premietnuť prípadné úspešné referendum do zákonov by sa našla, aj keď Ústava neurčuje presný postup po platnom referende. Myslí si to predseda Ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer).

31.10.2014 15:40
Róbert Madej Foto: ,
Šéf ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer)
debata (5)

„Je pravdou, že nemáme dôslednú právnu úpravu referenda v ústave, ale na druhej strane, nič nemôže byť na sto percent. Treba veriť aj v zdravý rozum a v rešpektovanie rozhodnutia voličov,“ povedal poslanec Madej. „Ak by došlo k platnému rozhodnutiu v referende, ústavná cesta, ako vykonať vôľu voličov, by sa našla,“ dodal.

Ústava nerieši referendum do podrobností

Slovenské ústavné právo nerieši do podrobností, aký je postup po platnom referende. Odborník na ústavné právo Marián Giba z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave uviedol, že platné referendum podľa Ústavného súdu znamená príkaz pre parlament prijať príslušnú právnu úpravu. „Ale zostáva tu mnoho otáznikov, napríklad aj o tom, kto sa má ujať iniciatívy a aký má byť ďalší postup,“ povedal Giba.

„Je to otázka na jedného zo 150 poslancov. Pokiaľ by malo dôjsť k prijatiu zákona, ktorým by sa vykonávali výsledky referenda, je to na kolektívnom orgáne,“ vraví Madej. Podľa neho by boli výsledky referenda určite predmetom veľkých diskusií. „Zatiaľ ale nepredbiehajme. Záleží aj na tom, akým spôsobom by sa konkrétne rozhodnutia v rámci referenda mali vykonať, keďže otázky sú rôzne,“ dodal poslanec s tým, že platné referendum treba rešpektovať. „O tom nikto nepochybuje,“ uzavrel.

Rôzne názory ústavných právnikov

Podľa Ústavy návrhy prijaté v referende vyhlási parlament rovnako ako zákon. Podľa ústavného právnika Petra Kresáka to znamená len to, že sa výsledky referenda publikujú v zbierke, tým však nemajú všeobecne záväznú platnosť. „Výsledky majú preto skôr odporúčací charakter,“ uviedol Kresák. Giba upozorňuje, že platným referendom nevzniká automaticky zákon. Ústavný súd SR v roku 1997 povedal, že ak je referendum platné a odpovede v ňom kladné, tak sa tým udeľuje Národnej rade SR príkaz, aby vypracovala a prijala príslušnú zákonnú úpravu.

„Prakticky s tým môže byť ten problém, že neexistujú mechanizmy, ako vynútiť alebo zaručiť, že sa v zákonnej úprave premietne to, čo sa odhlasovalo v referende,“ povedal Giba. „Ústavný súd už nepovedal, kto sa má ujať zákonodarnej iniciatívy, v akých lehotách, čo sa stane, ak zákony neprijmú, alebo ich naformujú tak, že sa minú účinkom. Toto sú otvorené veci, ktoré nie sú dotiahnuté,“ povedal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #ústava #referendum