Situácia na cintorínoch je pokojná, polícii žiadne incidenty nehlásili

Situácia na cintorínoch a v ich okolí je podľa polície pokojná. "V súvislosti so sviatkami neevidujeme žiadne mimoriadne udalosti," uviedla trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

02.11.2014 11:15
Dušičky, cintorín Foto: ,
Podľa informácií polície je situácia na slovenských cintorínoch pokojná.
debata (1)

Aj polícia v Trenčianskom, Košickom a Nitrianskom kraji označila doterajšiu situáciu za pokojnú. Incidenty nehlásili ani policajti v banskobystrickom kraji, bez komplikácií je tiež situácia v Prešovskom kraji. V Bratislavskom kraji neeviduje polícia žiadne udalosti, ktoré by sa týkali narušenia verejného poriadku, podobne ani v žilinskom regióne.

V nedeľu si spomíname na zosnulých, v sobotu bol Sviatok všetkých svätých. Na Slovensku je zvykom počas týchto dní navštíviť cintorín a rodinné hroby. V desiatom storočí opát v benediktínskom kláštore v Cluny svätý Odilo určil, aby sa pamiatka na zosnulých slávila vždy 2. novembra, čiže deň po Sviatku všetkých svätých, a to vo všetkých kláštoroch jeho rehole. To sa potom rozšírilo do celej katolíckej cirkvi.

Sviatok Všechsvätých bol ustanovený vtedy, keď bol v Ríme vysvätený pohanský chrám Pantheon, postavený v roku 27 pred Kristom ako chrám pre všetkých rímskych bohov. Postupom času sa vyvinula tradícia, v ktorej veriaci 1. novembra oslavovali všetkých svätých a následne 2. novembra si pripomínali zosnulých.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #cintoríny #Dušičky #Deň zosnulých