Cez sídlisko z bronzovej doby budú uháňať vlaky

Stopy po prastarom osídlení vykopali v Púchove počas stavebných prác na modernizácii železničnej trate. V mieste nálezu sa museli práce ihneď prerušiť a namiesto bagrov nastúpili archeológovia. Tí zistili, že sídlisko pochádza z bronzovej doby a obývali ho ľudia lužickej kultúry.

03.11.2014 15:00
púchov, vykopávky, Foto: ,
V týchto miestach sa pred tisíckami rokov rozprestierala osada ľudí tzv. lužickej kultúry.
debata (1)

„Toto osídlenie bolo zistené pod koľajiskom, kde bude dochádzať k prekládkam, preto je nutné ho najskôr preskúmať. Našlo sa tu 16 objektov. Je to určite veľmi významný nález, ktorý prispeje k lepšiemu poznaniu osídlenia Slovenska,“ vraví Daniela Nipčová, archeologička Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne.

Objektmi, ktoré spomína archeologička, nie sú domy alebo hospodárske budovy, ale stopy po osídlení, črepy, drobné kovové predmety, koráliky. Našli sa napríklad kúsky mazanice, teda hliny, ktorou boli vymazané prútené steny príbytkov. Niektoré stopy naznačujú, že na tejto mazanici bola dokonca aj jednoduchá omietka.

Nie je to prvý nález, ktorý pri prácach na železničnej trati našli. Vlani objavili pri výstavbe nadjazdu osídlenie z obdobia Rímskej ríše. Nový nález je však oveľa starší. Na staré sídlisko narazili pracovníci firmy OHL ŽS, ktorí na trati pracujú. Nález museli hneď ohlásiť, pretože sa k tomu zaviazali v zmluve o dielo.

„Povedali nám, že je to osídlenie staré asi 3 000 rokov. Pracovníci archeologickej firmy sú prítomní pri odkopávkach a sledujú, ako bager kope, a podľa rôznych druhov zeminy poznajú, že tam niečo bolo. Vidia, kde bolo ohnisko, kde bol kôl obydlia, kde bola cesta. Odborníci to majú v oku. Ak niečo také spozorujú, už sa musí odkopávať veľmi pozorne, to už vlastne robili archeológovia vlastnými rukami,“ opisuje objav Zbyněk Nečas zo spoločnosti OHL ŽS.

Stopy po sídlisku objavili v areáli púchovskej železničnej stanice, kde je množstvo koľají. Železničnú trať tu modernizujú postupne, najskôr firma rekonštruovala jednu skupinu koľají, potom príde na rad druhá skupina. Takto postupuje aj archeologický výskum. Ako dlho bude trvať, záleží aj na počasí. Prichádza zima a tá výskum asi preruší.

S Púchovom sa spája pomenovanie púchovská kultúra, ktorá na severnom Slovensku kvitla na prelome železnej a rímskej doby, približne od 300 rokov pred naším letopočtom po rok 180 n. l. Lužická kultúra je však podstatne staršia, patrí do bronzovej doby, datuje sa do obdobia 1 300 až 400 rokov pred n. l. Bola veľmi rozšírená, stopy po nej sa našli aj v Nemecku, Poľsku a na Morave. Druhé najväčšie pohrebisko lužickej kultúry v Európe sa objavilo v Trenčíne a skrývalo vyše 2 000 hrobov.

„Obe kultúry sú veľmi dôležité pre náš vývoj. Púchovská kultúra je zaujímavá tým, že staršia časť má veľa podobného s Keltmi a mladšia časť je zase v rímskej dobe, tam sú častejšie rôzne kontakty s vyspelou Európou. Lužická kultúra zasahovala Slovensko od Nitry smerom na sever,“ hovorí Matej Ruttkay, riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Pre lužickú kultúru bolo charakteristické žiarové pochovávanie, preto sa tento kultúrny okruh nazýva aj ľud popolnicových polí. Ľudia lužickej kultúry sa zaoberali poľnohospodárstvom, chovom dobytka a poznali aj zopár remesiel. Žili zvyčajne vo veľkých celkoch a stavali si opevnenia – hradiská.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #železnica #vykopávky #Púchov