Kaliňák: Elektronické trhovisko zabráni špekuláciám vo verejných súťažiach

V testovacej prevádzke elektronického trhoviska, ktoré je súčasťou Elektronického kontraktačného systému (EKS), sa uskutočnilo 34 obchodov v hodnote takmer 161-tisíc eur. Doteraz sa pritom zaregistrovalo 1 482 dodávateľov a 1 008 odberateľov. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii minister vnútra Robert Kaliňák.

03.11.2014 16:45
Robert Kaliňák, Robert Fico Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák a premiér Robert Fico na tlačovej konferencii o prvých výsledkoch testovacej prevádzky štátneho e-bay systému.
debata (4)

Ako ďalej upozornil, všetky obchody, ktoré sa uskutočňujú počas skúšobnej prevádzky, sú reálne. „Sú to obchody, ktoré sú právne účinné, a každý, kto sa zapojí už teraz do elektronického trhoviska je viazaný podmienkami,“ vysvetlil Kaliňák.

Výhodami elektronického trhoviska sú podľa ministra vnútra skrátenie procesu obstarávania, ale aj anonymita. „Čo je veľmi dôležité, že nikto nemá počas tohto procesu šancu zasiahnuť do tohto obstarávania. Nemá šancu špekulovať, nemá šancu ovplyvňovať. Aj štát je chránený pred rôznymi kartelovými dohodami,“ povedal Kaliňák. „V tejto chvíli sa stávame naozaj nepriateľmi všetkých špekulantov v rámci verejného obstarávania. Tento nástroj odstraňuje akékoľvek možnosti ovplyvňovať výsledok verejnej súťaže,“ vyhlásil v pondelok premiér Robert Fico.

Elektronický kontraktačný systém sa skladá z elektronického trhoviska, dynamického nákupného systému a elektronickej podpory procesov verejného obstarávania. Zadávateľom projektu bolo ministerstvo vnútra. Realizáciu projektu má na starosti konzorcium firiem Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

Prvá časť kontraktačného systému, elektronické trhovisko, začala svoju prevádzku začiatkom júla. Povinnosť nakupovať na elektronickom trhovisku majú štát, obce, vyššie územné celky, ale aj subjekty nimi spravované ako napríklad, nemocnice, školy, sociálne zariadenia. Finančné limity nákupu sú stanovené pri tovaroch a službách od tisíc eur do 134 tis. eur pre štát, resp. do 207-tisíc eur pre ostatných. Maximálny limit pri stavebných prácach je do 5,186 miliónov eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #elektronické trhovisko