NAKA zabránila nadmerným odpočtom dane za milióny eur

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zabránila vyplateniu nadmerných odpočtov dane vo výške 4,4 milióna eur. Uviedol to na brífingu zástupca riaditeľa NAKA Martin Krčmárik. Podľa zverejnených informácií predmetom preverovania bola činnosť organizovanej skupiny piatich členov. Ako uviedol Krčmárik, páchatelia mali rozdelené úlohy a postupovali veľmi koordinovane.

03.11.2014 17:06
debata (2)

„Na čele tejto skupiny stála osoba, ktorá celkovo organizovala tresnú činnosť, respektíve mala podstatný vplyv a ovládala obchodné spoločnosti, aj napriek tomu, že preukázateľne nemala vo vzťahu k týmto subjektom žiadne personálne prepojenie,“ povedal Krčmárik. Ako ďalej priblížil, išlo o vzájomné obchodovanie medzi ôsmimi obchodnými spoločnosťami s tým, že do orgánov týchto firiem boli hlavným organizátorom dosadené jemu blízke osoby.

„Protiprávne konanie spočívalo v tom, že zabezpečili podmienky pre nadobudnutie reálneho tovaru, ktorým v tomto prípade bola malotonážna chémia, ktorá bola zakúpená priamo od výrobcu v Slovenskej republike za obvyklú cenu,“ uviedol Krčmárik. Následne ďalší subjekt dodal tovar tretej osobe, avšak ako poznamenal zástupca riaditeľa, za 10-násobne vyššiu cenu, a to s cieľom čo najvyššieho nároku na odpočítanie dane. Takýmto konaním si skupina uplatňovala nadmerné odpočty dane vo výške viac ako 8 miliónov eur. NAKA sa podarilo zabrániť vyplateniu 4,4 milióna eur.

NAKA odhalila aj skupinu z Maďarska

NAKA tiež ukončila 27. októbra vyšetrovanie pri ďalšej daňovej trestnej činnosti. Za trestnou činnosťou stála organizovaná skupina pod vedením rodinného klanu z Maďarska, ktorý vytvoril na našom území 20 obchodných spoločností. Cieľom bolo dodanie tovaru z Maďarska na územie Slovenska. „Takto vytvorili podmienky pre dodanie kovového odpadu odberateľom na Slovensku. Tovar alebo zdaniteľné obchody nepriznali, respektíve ak priznali, tak daň z pridanej hodnoty nezaplatili,“ povedal Krčmárik.

Nadobudnutý tovar ďalej dodávali štyrom odberateľom v SR. „Organizovaná skupina tovar nezaťažený daňou predala za podstatne nižšiu cenu ako je obvyklá na trhu. Za tovar im bolo zaplatené aj v rozsahu dane z pridanej hodnoty, ktorú síce vybrali, ale neodviedli do štátneho rozpočtu,“ upozornil Krčmárik s tým, že vybrali až 21 miliónov eur. Na vyšetrovaní sa podieľal medzinárodný vyšetrovací tím. V súčasnosti postúpila slovenská strana prípad na súdne konanie do Maďarska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové podvody #NAKA