Fakulta Katolíckej univerzity dávala štedré odmeny

Vysoké odmeny, o akých drvivá väčšina vysokoškolských učiteľov ani nesníva. Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku ich vlani údajne rozdala šiestim svojim pracovníkom.

04.11.2014 10:34 , aktualizované: 05.11.2014 08:59
euro, peniaze, sporenie, úver, splátka Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Odmeny vo výške viac ako 114-tisíc eur mal podľa denníka Nový Čas podpísať dekan fakulty Marian Kuna. Jeho tajomníčka mala dostať vyše 10-tisíc eur, prodekan 30-tisíc. „Celkovo v roku 2013 Marian Kuna vyplatil mimoriadne odmeny 243 311 eur pre 85 zamestnancov,“ povedal pre denník bývalý rektor Tadeusz Zasepa. Takmer polovica z tejto sumy mala putovať šiestim pracovníkom.

Takýmto rozdeľovaním peňazí sa bude zaoberať vedenie univerzity. „Hoci išlo o odmeny za rok 2013, súčasné vedenie Katolíckej univerzity, ktoré nastúpilo až v júni 2014, sa bude touto záležitosťou zaoberať,“ uviedlo vedenie Katolíckej univerzity v Ružomberku. Dekan Filozofickej fakulty Kuna sa bráni a pre agentúru SITA povedal, že fakulta zvažuje právne kroky na ochranu svojho mena. Odmeňovanie pracovníkov sa podľa neho deje v súlade s legislatívou.

„Podľa zákona sú všetky verejné informácie k dispozícii a osobné informácie nie je možné poskytovať. Ak niekto robí inak, buď úmyselne zavádza, alebo je zavedený, respektíve koná v rozpore so zákonom,“ dodal Kuna.

Katolícka univerzita v Ružomberku je podľa zmluvy s Vatikánom verejnou vysokou školou a má rovnaké postavenie ako iné verejné vysoké školy. Zo štátneho rozpočtu teda dostáva dotácie nielen na sociálne štipendiá, ale aj na mzdy, prevádzku a výskum. Tento rok ministerstvo školstva vyčlenilo pre celú univerzitu vyše 11,7 milióna eur, z toho pre filozofickú fakultu bola rozpočtovaná dotácia vyše 2,1 milióna eur. Odmeny na fakulte rezort školstva nekomentoval. Jeho hovorkyňa zdôraznila, že vysoké školy sú autonómne, samostatné právne subjekty, a preto rezort nemôže riešiť to, čo sa deje v ich vnútri.

Filozofická fakulta Katolíckej univerzity má však financie aj z iných zdrojov. Vo finančnom objeme grantov zo zahraničia patrí medzi päť najúspešnejších fakúlt na Slovensku. Uvádza to na svojej stránke samotná univerzita s odvolaním sa na vlaňajšiu správu Najvyššieho kontrolného úradu. Podľa správy v rokoch 2009 – 2012 získala celkovo 27 zahraničných grantov v objeme vyše 636-tisíc eur. Neboli to granty z Európskej únie, ale od rôznych programov a nadácií v Európe a USA.

Konferencia biskupov Slovenska sa podľa jej hovorcu Jozefa Kováčika „aktuálne nepodieľa“ na financovaní univerzity. „Konferencia biskupov Slovenska podporovala Katolícku univerzitu najmä v období jej vzniku a počas realizácie projektu Univerzitnej knižnice,“ uviedol Kováčik. Situáciou na univerzite, kde na jar odstúpil bývalý rektor, sa však zaoberajú „intenzívne niekoľko mesiacov“.

Agentúrnu správu sme nahradili autorský článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Katolícka univerzita v Ružomberku