Voľby separatistov mal Slovák pozorovať nelegálne

Medzi neoficiálnymi zahraničnými pozorovateľmi nedeľňajších volieb v Doneckej a Luhanskej oblasti mal byť aj tajomník Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Viliam Longauer.

05.11.2014 11:00
Ukrajina, voľby, Donbas, Doneck, Luhansk,... Foto: ,
Volebná miestnosť v meste Doneck počas volieb 2. novembra.
debata (55)

Jeho meno sa ocitlo na zozname nezákonných pozorovateľov, ktoré zverejnilo tamojšie ministerstvo vnútra začiatkom tohto týždňa. Ukrajina ho preto plánuje pripísať na zoznam nežiaducich osôb. Túto informáciu zverejnila česká agentúra ČTK.

Denníku Pravda sa s Longauerom nepodarilo skontaktovať, jeho mobilné číslo bolo nedostupné. Predseda protifašistického zväzu Pavol Sečkár pre Pravdu reagoval, že o tajomníkovej ceste na Ukrajinu nevedel a zrejme vycestoval ako súkromná osoba počas dovolenky. „Požiadal ma o dva týždne dovolenky a ja som mu ju vypísal ako každému inému zamestnancovi, keď o to požiada, to je všetko. Neinformoval ma, kam ide. Na Ukrajinu nebol delegovaný nikým, je to jeho osobné rozhodnutie,“ povedal Sečkár.

Možné dôvody, prečo sa takto Longauer rozhodol, jeho šéf nepozná. Rovnako nevedel ani o tom, že by sa tajomník zaujímal o dianie na Ukrajine, pretože sa o tejto téme spolu nerozprávali. Sečkár dodal, že dovolenku si čerpá ešte dnes.

Ukrajinské ministerstvo vnútra v správe o misii pozorovateľov píše, že išlo o nezákonnú činnosť. Ľudí zo zahraničia, ktorí dozerali na voľby, označilo za predstaviteľov „najodpudivejších protidemokratických politických síl“. Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny chce pozorovateľov označiť za nežiaduce osoby. Týka sa to 18 ľudí, medzi nimi je napríklad aj český senátor Jaroslav Doubrava či Ladislav Zemánek, ktorý je podpredsedom českej neparlamentnej konzervatívnej nacionalistickej strany Ne Bruselu – Národní demokracie.

Naše ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Slovensko nevyslalo na voľby žiadnych pozorovateľov, pretože rovnako ako Európska únia a medzinárodné spoločenstvo neuznáva Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku.

„Rozhodnutie separatistov zorganizovať tieto tzv. voľby považujeme za porušenie Minských dohôd a kontraproduktívne k snahám o vyriešenie situácie na juhovýchode Ukrajiny. Ukrajina v tomto zmysle vydala vyhlásenie, v ktorom vyhlasuje, že osoby, ktoré sa zúčastnili na tomto svojvoľnom akte ako tzv. pozorovatelia, porušili vnútroštátnu legislatívu Ukrajiny a budú následne braní na zodpovednosť,“ tvrdí rezort diplomacie.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá oficiálne zabezpečuje účasť pozorovateľov, na Ukrajinu žiadneho nevyslala. Longauer sa tam pravdepodobne mohol dostať cez neoficiálnu Asociáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (ABSE), ktorú pre túto príležitosť vytvorili ruské úrady. Ruské agentúry informovali, že na voľby dohliadalo niekoľko desiatok pozorovateľov zo zahraničia.

Z volieb na separatistickom východe Ukrajiny malo vzísť nové vedenie dvoch samozvaných republík, Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Zorganizovali ich proruskí povstalci, ktorí obsadili územie Donbasu a odmietajú akceptovať oficiálnu ukrajinskú vládu.

Reakciou na voľby je vytvorenie neoficiálneho zastupiteľského úradu dvoch neuznaných republík v Bratislave. Založil ho slovenský podnikateľ Marián Farkaš, aby poskytoval humanitárnu pomoc oblastiam na východe Ukrajiny. Rezort diplomacie tvrdí, že keďže obe republiky neuznávajú, nemá zmysel hovoriť o ich zastúpení na Slovensku alebo v inej krajine.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #zahraniční #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk #pozorovatelia