Bugár: Kauza predraženého CT prístroja je nevysvetliteľná

Kauza predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou je podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára okrem megarozmeru hlavne neetická a nevysvetliteľná.

05.11.2014 12:16
Bugár Foto:
Predseda Mosta-Híd Béla Bugár.
debata (80)

„Toto sa vysvetliť ani ospravedlniť nedá. Som opozičný politik, mal by som sa tešiť, že politický oponent má takýto problém. Napriek tomu sa neteším, je mi z toho skôr smutno. Lebo fakt, že dve ‚krehké dámy‘ vládnej strany si takto počínajú dáva tušiť, akých rozmerov sú nákupy inde,“ konštatoval.

Most-Híd sa podľa lídra strany chce v prvom rade venovať tomu, aby sa kauza dôsledne vyšetrila. „A využijeme na to všetky dostupné politické kroky, ktoré má opozičná politická strana k dispozícii – poslanecký prieskum, vyžiadanie pravidelných informácií o riešení kauzy na výbore. Verím, že orgány činné v trestnom konaní na čele s ministrom vnútra si všimli, že by táto kauza nemala skončiť v politickej rovine,“ dodal Bugár.

Správu o tom, že rezort zdravotníctva nateraz povedie Ľubomír Vážny nepovažuje šéf Mostu-Híd za optimistickú. „Mne naznačuje, že Smer sa bude snažiť kauzu skôr zamiesť pod koberec, ako vyriešiť. Aj preto sa jej musíme držať. Nielen pred médiami, ale hlavne v parlamente,“ poznamenal.

Škandál s predraženým nákupom zdravotníckeho prístroja považuje Bugár za jeden z najväčších počas pôsobenia druhej vlády Roberta Fica. „A treba povedať, že ten škandál nie je veľký len pre sumu, o ktorú niektorí členovia jeho strany a vlády okradli občanov, ale preto, lebo sa dotýka toho najdrahšieho, čo každý z nás má – zdravia a jeho ochrany,“ konštatoval líder Mostu-Híd.

Tisícky občanov sú podľa neho denno-denne konfrontované s problémami zdravotníctva. O to cynickejšie podľa Bugára vyznieva fakt, že jedna z aktérok kauzy plní stránky bulvárnych médií dvoma typmi správ: tou jednou je, že nevie povedať, či tatranky sú zdravé, alebo nie a tou druhou sú jej nekresťansky drahé outfity. „Popri tom sa niekde ticho v úzadí kšeftuje s miliónmi eur v zdravotníctve. Kyslou čerešničkou na torte je fakt, že to robia predstavitelia sociálno-demokratickej strany,“ uzavrel.

Piešťanská nemocnica podľa medializovaných informácií kúpila CT prístroj za 1,6 milióna eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica pre predražený nákup rezignovali na svoje funkcie.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Zuzana Zvolenská #CT vyšetrenie