Ministrom má byť záchranár Viliam Čislák

Meno, ktoré verejnosti veľa nehovorí. Novým ministrom zdravotníctva sa má stať súčasný štátny tajomník rezortu Viliam Čislák. Denníku Pravda to povedal dôveryhodný zdroj z prostredia Smeru.

05.11.2014 17:42 , aktualizované: 06.11.2014 08:02
Viliam Čislák Foto: ,
Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák má byť ministrom.
debata (20)

Vo vláde nahradí Zuzanu Zvolenskú, ktorá sa pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu vzdala funkcie. Prezident Andrej Kiska dnes prijme demisiu Zvolenskej a za ministra by mal vymenovať Čisláka. Vo vláde tak nezostane ani jedna žena.

Čislák je vyštudovaným lekárom, má 42 rokov, narodil sa v Košiciach. V minulosti pôsobil napríklad na Klinike úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, tri roky bol lekárom leteckej záchranky, šéfoval tiež Záchrannej službe Košice.

Pred odchodom do funkcie štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva pôsobil ako manažér pre zdravotnú starostlivosť akciovky Svet zdravia, ktorá združuje sieť dvanástich nemocníc prevažne na východnom Slovensku. Svet zdravia patrí do skupiny Penta.

Oslovení predstavitelia profesijných zdravotníckych organizácií zatiaľ Čisláka hodnotia opatrne, podľa nich však ide o lepšiu nomináciu ako mená iných prípadných kandidátov, ktoré sa objavili v médiách.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko uviedol, že je právom politickej strany, ktorá vyhrala voľby, určiť si, kto bude rezort viesť. „Teraz neviem posúdiť, či bude dobrým ministrom. Vieme, že má skúsenosti aj z hľadiska riadenia zdravotníctva, aj z reálnej medicíny, takže z pohľadu asociácie nemocníc by mohol byť prínosom,“ povedal Petko.

Šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor pozná Čisláka ako schopného organizátora. „Má svoje skúsenosti, je nekonfliktný, schopný rokovať. Určite je to lepší typ, ako už medializované iné mená,“ doplnil.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová povedala, že ide o politickú nomináciu, preto si skôr myslí, že vo vedení ministerstva bude pokračovať kontinuita. „Predpokladám, že nedôjde k závažnému otočeniu smerovania rezortu. Nechajme sa však prekvapiť,“ dodala Lazorová.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský má obavy, keďže ide o človeka z Košíc. „Myslím si však, že pri takých podmienkach, ako sú nastavené teraz, tak je úplne jedno, kto to je, aké má vzdelanie, pretože je to výkonný dôstojník. Doteraz takí boli všetci ministri, veľa individuality do toho nedávali,“ poznamenal Visolajský.

Zvolenská padla pre kauzu nákupu CT prístroja pre Nemocnicu Alexandra Wintera v Piešťanoch. Spolu s ňou sa funkcie predsedníčky dozornej rady nemocnice a pozície podpredsedníčky parlamentu vzdala aj Renáta Zmajkovičová zo Smeru. Na tento krok ich v pondelok vyzval premiér Robert Fico.

Nemocnica kúpila cétečko za 1,6 milióna eur, pritom ten istý typ kúpila nemocnica v českom Havlíčkovom Brode za 540-tisíc eur. Pred dvomi rokmi už raz nemocnica vysúťažila cétečko za milión eur, ale napokon z nákupu zišlo pre nedostatok peňazí.

Premiér Robert Fico v utorok povedal, že podľa jeho informácií ešte k dodaniu prístroja nedošlo. Riaditeľka nemocnice Mária Domčeková v stredu neodpovedala na otázku Pravdy, či sa pokúsi vypovedať zmluvu s firmou Medical Group, ktorá vyhrala tender na dodávku prístroja. Rozhodnúť v tejto veci by mala nová správna rada.

Odstupujúca ministerka Zvolenská sa obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad, aby tender preverili. Nákup podľa Generálnej prokuratúry preskúmajú aj orgány činné v trestnom konaní. Na predražený tender už predtým listom upozorňovali dvaja členovia správnej rady piešťanskej nemocnice.

Poslanci opozície vidia za predraženým obchodom aj predsedu parlamentu Pavla Pašku zo Smeru, ktorý v minulosti pôsobil v Medical Group. Poslanci Obyčajných ľudí, SaS a nezaradený poslanec Daniel Lipšic preto žiadajú Paškovo odvolanie. Naopak, KDH, SDKÚ a Most-Híd mienia najskôr zvolať mimoriadny zdravotnícky výbor. Zároveň požiadajú o zoznam obchodov so štátom, ktoré vyhrala spoločnosť Medical Group.

Prešetriť chcú tiež zmluvy, na základe ktorých táto firma dodala prístrojové vybavenie do Fakultnej nemocnice Trenčín a Univerzitnej nemocnice Martin.

Pavol Paška nevidí dôvod, aby odstúpil z funkcie šéfa parlamentu. Zdôraznil, že z Medical Group odišiel vo februári 2002 a medzitým sa vo firme niekoľkokrát zmenili majitelia a investori. „Ešte som nebol ani poslanec Národnej rady, ani som netušil, že budem poslanec, som odtiaľ odišiel a niekto ma bude dnes obviňovať z toho, že ja nesiem zodpovednosť!“ hovoril Paška.

Na otázku, či bol odvtedy, čo odišiel z firmy, v kontakte s jej predstaviteľmi a či sa s nimi pozná, odvetil: „Povedal som, čo som mal povedať.“ Je pripravený so svojimi právnikmi podať žaloby na poslancov, ktorí ho robia zodpovedným za kauzu. Avizoval podanie trestného oznámenia za krivé obvinenie a ohováranie na Generálnej prokuratúre.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Viliam Čislák