Martin príde bez bieleho koňa

Prežívame taký teplý začiatok novembra, aký tu nebol od roku 2008. Teploty vzduchu sa blížia k rekordným hodnotám za posledných päťdesiat rokov.

06.11.2014 07:47
počasie, jeseň, babie leto, dieťa Foto: ,
Taký teplý začiatok novembra, aký zažívame v súčasnosti, nebol od roku 2008.
debata

Takýto charakter počasia by mal pokračovať aj v najbližších dňoch, aj keď s teplotami o niečo nižšími, no podľa odborníkov sa do polovice novembra príchodu zimy nemusíme obávať.

Výrazne teplejšie počasie, ktoré prekračuje úroveň dlhodobého normálu, sa však prejavuje len na časti územia Slovenska. Jeho západné oblasti zasiahol prúd teplého vzduchu, čo spôsobilo výrazný vzostup teplôt.

„Je tu prílev pôvodne tropického vzduchu do alpskej a karpatskej oblasti, ktorý postupuje v úzkom pruhu presúvajúcom sa cez Taliansko, Rakúsko, časť Moravy a západného Slovenska až na juh Poľska. Na tomto území sú atakované dlhodobé teplotné rekordy, ktoré sa približujú k 20 stupňom,“ vraví Pavel Šťastný, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

V Hurbanove namerali v utorok 19,6 stupňa, čo je na toto ročné obdobie veľmi vysoká teplota, ale nie je to ešte rekord. Ten v Hurbanove zaznamenali 5. novembra 1963, keď tu namerali až 23,2 stupňa. Teplo je nielen v nížinách. Napríklad na Orave v Lieseku namerali v stredu na pravé poludnie 15 stupňov, čo je vysoko nad dlhodobým priemerom. Rekordnú teplotu tu namerali 5. novembra 2008 a dosahovala hodnotu 18,6 stupňa.

Podľa doterajšieho vývoja počasia sa však vôbec nedá posudzovať, aká bude zima. Klimatológ sa nepúšťa do špekulácií, či nás čakajú kruté mrazy, alebo mierne počasie, či to bude zima bez snehu, alebo s výdatným snežením.

Takéto niečo si vraj netrúfne seriózne predpovedať žiadna meteorologická služba, iba nejakí šarlatáni, pretože zima pre naše oblasti nevzniká u nás, ale niekde inde. Napríklad na Sibíri. Tam môže vzniknúť vzduchová hmota, ktorá sa dostane k nám a prinesie tuhú zimu. Ale takýto odhad vývoja počasia je ešte predčasný. Presnejšie sa dá určiť vývoj počasia na najbližšie dni.

„Vyzerá to tak, že tento ráz relatívne teplého počasia bude pokračovať, aj keď bude narušený hlavne vo štvrtok a v piatok oblačnosťou a zrážkami. Dá sa predpokladať, že vpádu studeného vzduchu sa až do polovice novembra nemusíme obávať. Nad Atlantickým oceánom sa vytvárajú mohutné tlakové níže, ktoré v spolupráci s tlakovou nížou nad Ruskom zapríčiňujú, že u nás je prevládajúce juhozápadné až južné prúdenie a to k nám prináša teplejší vzduch,“ dodal Šťastný.

Bola by veľká škoda nevyužiť takéto príjemné počasie na prechádzky po prírode. Les je krásny, pestrofarebný a táto krása nepotrvá dlho. Dokonca sa oplatí zobrať so sebou aj košík na huby. Aj keď ich neprinesiete domov veľa, prechádzka po lese bude stáť za to. Pri troche šťastia nájdeme aj hríbovité huby, všeobecne nazývané dubáky.

„Ak bude pretrvávať toto počasie, určite budú rásť aj hríbovité huby. Najmä hríby sosnové, ktoré rastú buď na jar, keď je ešte chladnejšie počasie, a potom ku koncu roka. Teraz dajú nájsť aj iné druhy húb, predovšetkým pôvabnice fialové, pôvabnice mramorové a určite budú na pňoch rásť hlivy ustricovité alebo bukové. Tie rastú skoro počas celej zimy, keď je mierna,“ upozorňuje Pavol Remiáš, člen Slovenskej mykologickej spoločnosti. <PE>

Ako bude?

  • Štvrtok Jasno až polojasno, na západe oblačno a ojedinele slabý občasný dážď. Denné teploty od 13 do 18 stupňov.
  • Piatok Oblačno až zamračené, hmlisto, miestami, najmä na západe, občasný dážď. Denné teploty od 12 do 17 stupňov, juhovýchodný až južný vietor.
  • Sobota Oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď, denné teploty 10 až 15 stupňov, na východe 17 stupňov.
  • Nedeľa Veľká, cez deň na západe časom zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach občasný dážď. Denné teploty 10 až 16 stupňov.
  • Pondelok Polojasno až oblačno, ojedinele slabé zrážky, zrána ojedinele hmla. Denné teploty 11 až 17 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň #november