Najlepší svetový domáci kocúr loví myši pri Žiline

Nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť, len pravidelnú stravu a čistú vodu, občas okúpať, ostrihať pazúry, dostatočný výbeh a slobodu pri lovení myší či oddych na gauči. Áres DeVil je domáci kocúr, ktorý na súťažiach a výstavách mačiek povyhrával množstvo titulov. Naposledy ten najcennejší - na svetovej výstave v Prahe sa stal najlepšou domácou krátkosrstou mačkou. Vyhral granuly a ďalšie mačacie špecialitky a, samozrejme, pohár svetového víťaza pre rok 2014.

06.11.2014 13:00
Áres DeVil, domáci kocúr, mačka Foto: ,
Áres DeVil je päťročný domáci kocúr s titulom svetového víťaza.
debata (3)

„Áres nie je žiadna rozmaznaná domáca mačka, je to domáci kocúr, ktorý chodí vonku, bežne chytá a loví myši, a potom sa s nimi príde pochváliť domov,“ opisuje svojho majstra sveta majiteľka Iveta Šubová. Žiadne veľké prípravy pred svetovou výstavou nepodnikali. „Len som ho zvesila zo stromu, ostrihala pazúry, okúpala a išli sme do Prahy,“ dodáva s úsmevom.

Porota na svetovej súťaži hodnotila povahu, kvalitu srsti, stavbu tela i to, ako sa dokáže odprezentovať pred porotou. Teda podobné posudzovanie ako pri čistokrvných plemenách mačiek.

V Prahe sa v závere októbra konal už 24. ročník Svetovej výstavy mačiek medzinárodnej organizácie FIFe (Féderation International Feline), kde 1 600 mačiek súťažilo o 26 titulov svetových víťazov. 24 titulov si rozdelili čistokrvné plemená mačiek podľa rôznych kategórií. Dva tituly a svetové poháre boli určené pre najlepšiu dlhosrstú domácu mačku a najlepšiu krátkosrstú domácu mačku, kde zvíťazil práve Áres. V jeho kategórii bolo 20 mačiek z rôznych krajín, napríklad z Fínska, Dánska, zo Švédska, z Česka či Francúzska.

„Samozrejme, zasa nie každá mačka, ktorá loví myši a behá okolo domu, sa môže zúčastniť takejto výstavy. V prvom rade musí byť sterilizovaná, očkovaná, čipovaná, musí mať pet pas, jej majiteľ musí byť členom nejakého klubu chovateľov mačiek a ešte sa musí na výstavu aj kvalifikovať. Pri domácich mačkách je jednou z podmienok kvalifikácie, že za posledných 13 mesiacov pred Svetovou výstavou musí vyhrať aspoň jednu medzinárodnú výstavu mačiek alebo už musí byť vlastníkom titulu DSM, ktorý znamená, že vyhrala v období dvoch rokov a jeden deň minimálne 10 medzinárodných výstav mačiek,“ vysvetlila podrobnosti šéfka Základnej organizácie chovateľov mačiek v Žiline Katarína Gáliková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mačka #myš #lov #domáce zviera