Prezident vymenoval za ministra zdravotníctva Viliama Čisláka

Prezident Andrej Kiska prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka strany Smer), za nového šéfa rezortu zároveň vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka Viliama Čisláka.

06.11.2014 15:46 , aktualizované: 19:24
Kiska, Čislák Foto: ,
Prezident Andrej Kiska vymenoval za ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.
debata (30)

Ministerstvo zdravotníctva tak bude opäť v rukách lekára. Vláda po odchode vyštudovanej právničky Zuzany Zvolenskej bude čisto v mužskom zložení.

Zvolenská sa vzdala funkcie v pondelok po výzve premiéra Robera Fica. Dôvodom bol nákup drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Zvolenská stihla ešte v deň oznámenia svojej demisie odvolať ministerstvom nominovaných členov správnej rady nemocnice. Riaditeľka nemocnice Mária Domčeková však tender, ktorého víťazom sa stala firma Medical Group SK, obhajuje.

Prezident Andrej Kiska prijal demisiu... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Zvolenská, Kiska Prezident Andrej Kiska prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej.

Prezident vyjadril presvedčenie, že nový minister bude klásť na prvé miesto pacientov. Očakáva od neho, že občanom povie, ako zabráni prípadom, ako bol ten v piešťanskej nemocnici tak, aby sa už niečo podobné neopakovalo. Zároveň vyzval na jeho dôsledné prešetrenie. „Po tom všetkom, čo sa o peniazoch v zdravotníctve hovorí, asi nadišiel čas, aby tak, ako vláda bojuje s daňovými únikmi finančnou kobrou, aby aj zdravotníctvo malo svoju kobru a aby sa začal seriózny boj proti obohacovaniu sa v zdravotníctve,“ povedal Kiska. Zvolenskej aj napriek okolnostiam, za ktorých odchádza, poďakoval za úsilie a čas, ktorý venovala práci vo vláde.

Zvolenská: Podstatné je, aby sa našli reálni vinníci

Exministerka po tom, čo jej demisiu prijal prezident, nechcela komentovať, kam budú smerovať jej profesijné kroky. Podľa Zvolenskej je teraz podstatné, aby sa prípad v Piešťanoch vyšetril a aby sa našli reálni vinníci. Ako tvrdí, podnety podala všade, kde mohla a teraz bude čakať na výsledky. Prípad vníma ako svoju politickú zodpovednosť, keďže členov správnej rady nominovala ona, ako však dodala, zatiaľ ide len o podozrenia, že zlyhali. „Stále by som nehovorila o vinníkoch, pretože my naozaj nemáme zatiaľ výsledky vôbec žiadneho vyšetrovania,“ povedala Zvolenská. Za pozitívne zmeny, ktoré sa začali počas jej pôsobenia, považuje rozbehnuté procesy v primárnej zdravotnej starostlivosti ako rezidentský program, rozširovanie kompetencií všeobecných lekárov a integrované centrá.

Čislák po menovaní skonštatoval, že mu je osobne ľúto, že Zvolenská odstupuje, on sám zodpovednosť za prípad v piešťanskej nemocnici necíti. Počkať si chce na závery vyšetrovania a podľa toho bude postupovať. Len opätovne zopakoval, že nateraz boli odvolaní členovia správnej rady, nová správna rada nemocnice bude podľa jeho slov vymenovaná čoskoro.

Viliam Čislák sa narodil 12. marca 1972 v Košiciach. V roku 1997 ukončil štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a v roku 2011 na Fakulte verejného zdravotníctva v Bratislave. V rokoch 1990–91 pracoval ako sanitár vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Košiciach a od roku 1997 do 2003 ako lekár na Klinike úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

V rokoch 2004 až 2007 pôsobil ako lekár v AIR – TRANSPORT EUROPE, spol. s. r. o. v Poprade a do roku 2008 ako lekár, neskôr riaditeľ Záchrannej služby Košice. Od októbra do decembra 2011 bol námestníkom pre liečebno-preventívnu starostlivosť v Nemocnici s poliklinikou sv. Barbory v Rožňave a od 15. decembra 2011 manažérom pre zdravotnú starostlivosť akciovej spoločnosti Svet zdravia. V apríli 2012 sa stal štátnym tajomníkom Ministerstva zdravotníctva SR. Viliam Čislák je ženatý a má dve deti.

So Zuzanou Zvolenskou sa v prezidentskom paláci... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Zvolenská, Fico So Zuzanou Zvolenskou sa v prezidentskom paláci rozlúčil aj premiér Robert Fico.

Na vymenovanie nového ministra zdravotníctva zareagovala aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA), podľa ktorej nový minister nepredstavuje zásadnú zmenu vo vedení rezortu. Komora napriek tomu verí, že novovymenovaný minister si bude viac vážiť zdravotníckych pracovníkov ako jeho predchodkyňa Zuzana Zvolenská a bude mať skutočný záujem riešiť problémy v slovenskom zdravotníctve.

Ako ďalej dodáva SK SaPA v zverejnenom stanovisku, Viliam Čislák, ako politický nominant strany Smer, bude pravdepodobne pokračovať v doterajšom smerovaní ministerstva tak, ako mu to nastavia jeho stranícki nadriadení. "Som presvedčená, že okrem ohlasovania zámerov riešenia rôznych problémov dôjde skutočne aj k naplneniu ich riešení a nového ministra bude zaujímať aj rezort samotný, nie iba oblasti, z ktorých možno čerpať eurofondy, pretože máme skúsenosť, že iba to jediné zaujímalo bývalú ministerku Zuzanu Zvolenskú,“ konštatovala prezidentka komory Iveta Lazorová, ktorá sa nádeja, že minister upriami pozornosť aj na problémy poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a systém ako taký, ktorý má veľa nedostatkov.

Zmeny v druhej vláde Roberta Fica

  • 4. apríla 2012 Prezident Ivan Gašparovič vymenoval novú vládu, 13 ministrov na čele s premiérom Robertom Ficom. Ministrom obrany sa stal Martin Glváč, ministrom vnútra Robert Kaliňák, ministrom financií Peter Kažimír, ministrom zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ministrom spravodlivosti Tomáš Borec, ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič a šéfkou rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Ministrom kultúry sa stal Marek Maďarič, ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek a šéfom rezortu životného prostredia Peter Žiga. Ministrom hospodárstva sa stal Tomáš Malatinský.
  • 3. júla 2014 Prezident Andrej Kiska prijal demisie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča, ktorí ho o to požiadali 2. júla. Obaja vo funkciách skončili po dohode s premiérom. Za nového ministra hospodárstva Kiska vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka tohto rezortu Pavla Pavlisa. Novým ministrom školstva sa stal Peter Pellegrini, ktorý bol štátnym tajomníkom rezortu financií.
Exministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská so... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Zvolenská, Čislák Exministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská so svojím nástupcom v úrade Viliamom Čislákom.
  • 6. novembra 2014 Prezident prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka strany Smer), za nového šéfa rezortu vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka Viliama Čisláka.
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Zvolenská #Andrej Kiska #Viliam Čislák