Poplatok za prednosť u lekára? Termín musí dať do 10 dní

Lekári nie sú spokojní s ústupkom, ktorý urobil rezort zdravotníctva v nových pravidlách pre prednostné vyšetrenie. Podľa nich lekári budú môcť poplatok za objednanie vyberať len vtedy, ak dajú pacientovi termín do desiatich dní. Pôvodný zámer ministerstva bol oveľa prísnejší, hovoril len o piatich dňoch.

06.11.2014 20:00 , aktualizované: 07.11.2014 07:00
čakáreň, pacient, ambulancia, všeobecný lekár Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (39)

„Poplatok za prednostné ošetrenie môže poskytovateľ vybrať od pacienta len vtedy, ak ho objedná do desiatich pracovných dní, inak sa považuje objednanie pacienta za objednanie, ktoré je súčasťou zdravotného výkonu, to znamená, že lekár nie je oprávnený vyberať poplatok,“ upozorňuje riaditeľka komunikačného odboru Zuzana Čižmáriková. Rezort zmenu z piatich na desať dní vysvetľuje tým, že ide o kompromis. „Nebolo jednoduché nájsť kompromisné riešenie, ktoré na jednej strane ochráni pacienta, a na strane druhej neobmedzí ekonomickú činnosť ambulantných lekárov,“ podotkla.

Zmeny obsahuje novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá navyše ruší poplatky za vypísanie receptu, poukazu na zdravotnícke pomôcky, návrhu na kúpele aj za vypísanie výmenného lístka, za potvrdenie o návšteve lekára. Novelu túto stredu schválila vláda. Ak prejde parlamentom, platiť by mala od marca budúceho roka.

V súčasnosti môžu lekári vyberať poplatky za prednostné vyšetrenia bez ohľadu na to, kedy pacientovi dajú termín. Výšku poplatku určujú samosprávne kraje. Tá sa v krajoch líši podľa toho, ako ju schvália jednotlivé župy, a pohybuje sa od 3,32 do 16,60 eura. Samosprávy by tiež mali kontrolovať, či lekári cenu dodržiavajú a či peniaze pýtajú oprávnene.

„Je jedno, či ide o päť alebo desať dní, buď ma občan právo na prednostné vyšetrenie, alebo nie,“ reaguje na ústupok ministerstva prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Podľa neho by mal zostať zachovaný súčasný stav. Vysvetlil to tým, že lekár si pri objednávaní pacienta musí rezervovať čas, aj keď mu dá termín napríklad o tri mesiace. Nemôže v tomto čase vyšetrovať bežných pacientov.

Niektorí lekári už teraz hovoria, že poplatky za prednostné vyšetrenia budú inkasovať aj naďalej. „Máme na to plné právo dohodnúť sa s pacientom,“ tvrdí prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco, ktorý novú legislatívu považuje za protizákonnú a zvažuje podanie na Ústavný súd.

Zdravotníci už prišli na to, ako sa bude dať zákon obísť. Doktor síce dá bezplatne pacientovi termín o tri mesiace, ale napríklad desať dní pred návštevou mu zavolá, že si chce potvrdiť čas. Tento telefonát môže považovať za nové objednanie na termín, ktoré spĺňa podmienku 10 dní na to, aby bolo spoplatnené.

Kým lekárov zmena v prednostnom vyšetrení poburuje, pacienti ju považujú za ústretovú. Sú však opatrní a tvrdia, že je stále otázne, ako sa bude uplatňovať v praxi. Myslí si to prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka. „Pacienti diabetici sú často objednávaní k viacerým lekárom špecialistom, okrem cukrovky totiž majú aj iné ochorenia, napríklad vysoký tlak, celiakiu, problémy s očami, obličkami, cholesterolom a podobne, a tak veľa doplácajú za rôzne lieky. Mohli by aspoň takto ušetriť za poplatky u lekára, ale bude to skutočne tak?“ pýta sa Borovka.

Pacienti s Parkinsonovým ochorením zasa majú také skúsenosti, že hoci lekári prednostne objednávajú pacientov na určitý čas, aj napriek tomu musia čakať dve až tri hodiny, kým sa dostanú do ambulancie. „Lekári si napriek tomu poplatok vyberú,“ hovorí prezidentka Spoločnosti Parkinson Slovensko Katarína Felixová. Preto nový predpis víta. Myslí si, že by sa takto mohli skrátiť aj čakacie termíny. „Možno sa lekári budú viac snažiť, aby pacientov objednávali skôr,“ dodala. Tiež však vyslovila obavu, aby to bolo v prospech pacienta.

Čo ak bude lekár pýtať poplatok aj napriek tomu, že mu to zákon neumožňuje? Felixová zhodnotila, že v ordinácii je pánom lekár a máloktorý pacient sa mu opováži platbu odoprieť. „V takom prípade by som sa pýtala, kde je lekárska prísaha,“ odpovedala.

Samosprávne kraje ešte nevedia povedať, ako bude nová legislatíva fungovať v praxi. Hovorkyňa prešovskej župy Veronika Fitzeková reagovala, že ak lekári tvrdia, že budú zákon obchádzať, zrejme vedia, o čom hovoria. „Mnohé veci sú ťažko kontrolovateľné. My môžeme skontrolovať, či lekári vyberajú poplatky za prednostné ošetrenie skutočne len v tom čase, ktorý im schválil samosprávny kraj,“ vysvetlila Fitzeková. Ak pri kontrolách župa zistí, že nebol dodržaný stanovený čas prednostného ošetrenia, lekárovi vyrubí pokutu.

Zákon ešte musí schváliť parlament. Platiť by mal od marca budúceho roka.

V poplatkoch v ambulanciách lekárov má dôjsť k... Foto: Robert Hüttner, Pravda
nemocnica, lekár, pacient V poplatkoch v ambulanciách lekárov má dôjsť k viacerým zmenám.

Čo všetko sa má zmeniť v poplatkoch

  • pacienti už nebudú musieť platiť za vypísanie receptu alebo poukazu na zdravotnícku pomôcku, vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu, potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka, vypísanie výmenného lístka alebo odporučenia na liečbu v nemocnici,
  • poplatok za prednostné ošetrenie bude môcť lekár vybrať od pacienta len vtedy, ak ho objedná do desiatich pracovných dní, inak za objednanie pacient neplatí. Dnes je prednostné objednanie spoplatnené bez ohľadu na to, kedy pacient termín dostane. Výška poplatku sa pohybuje od 3 do 16 eur, záleží od regiónu,
  • lekár v ambulancii bude môcť žiadať peniaze za tie výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, napríklad za potvrdenia o spôsobilosti pre autoškoly či na zbrojný pas,
  • poplatky, ktoré lekári budú chcieť vyberať, musia byť vypísané v cenníku, ktorý schváli samosprávny kraj. Cenník musí byť umiestnený na viditeľnom mieste,
  • lekár musí pacientovi vydať doklad o zaplatení poplatku, na ktorom musí byť presná špecifikácia poplatku z cenníka,
  • menia sa aj pravidlá pri sankciách, ktoré bude môcť samosprávny kraj lekárovi uložiť. Výnosy z pokút budú po novom príjmom kraja,
  • nové pravidlá by mali platiť od 1. marca 2015.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #pacienti #prednostné vyšetrenie