Nové pušky a pištole dostane jeden prápor

Časť slovenskej armády dostane nové pušky, pištole či granátomety. Tie súčasné majú už vyše 50 rokov. Prezbrojovanie sa dotkne hlavne vznikajúceho práporu ISTAR, ktorý je určený predovšetkým na medzinárodné operácie. Ručné zbrane, ktoré ministerstvo obrany nakúpi, budú také isté, ako má česká armáda. Ich cena zatiaľ nie je známa. Rezort len minulý týždeň potvrdil nákup dvoch dopravných lietadiel Spartan za 69 miliónov eur.

07.11.2014 12:00
Slovenský vojak Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Pušky a pištole, ktoré majú vo výbave naši vojaci, si pamätajú československú armádu z rokov 1960 až 1990. Ešte v máji denník Pravda informoval, že aj preto by prezbrojovanie armády malo prebehnúť tento rok. České médiá vtedy písali, že Slovensko má nakúpiť stovky pušiek Bren, pištolí ČZ 75 Phanton a samopalov Scorpion EVO 3 od Českej zbrojovky Uherský Brod v hodnote niekoľko desiatok miliónov českých korún.

Dnes ministerstvo obrany hovorí o modernizácií zbraní len pre časť armády. „V roku 2014 ide o prezbrojovanie novovytváraných útvarov Ozbrojených síl Slovenska, najmä práporu ISTAR. Malo by ísť o útočné pušky, granátomety a pištole,“ tvrdí hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Podľa nej by mali vojaci mať tie isté zbrane ako ich českí kolegovia.

Novovytváraný útvar ISTAR je určený na spoločné operácie s partnermi v NATO. Bližšie informácie o počte vojakov práporu sú utajené. Sídliť by mal na území východného Slovenska. Podľa hovorcu Ozbrojených síl Štefana Zemanoviča bude prápor zodpovedať za prieskum a spravodajstvo. „Ide napríklad o určovanie vojenských cieľov,“ konkretizoval Zemanovič. Dodal, že vyzbrojenie práporu potrvá jeden až dva roky.

Aj napriek tomu, že nákup sa má uskutočniť ešte tento rok, o počte, cene a presných typoch zbraní je podľa rezortu predčasné hovoriť. „Konkrétne počty jednotlivých druhov ručných zbraní pre tento prápor budú závisieť od požiadaviek armády,“ doplnila Balleková.

Zjednotenie zbraní Česka a Slovenska vychádza zo spoločnej deklarácie štátov, ktorú ministri obrany podpísali v júli 2014 v Novákoch. „Myslím si, že unifikácia je potrebná. Slovensko do bojových akcií v zahraničí nepôjde samostatne, ale s nejakým partnerom. Zamedzí sa tým dvojnásobná nákladovosť. Ak by Česko išlo do operácie s modernými zbraňami, my so starými, hoci pod jednotným velením, logistika by musela byť zvlášť česká a zvlášť slovenská,“ vysvetlil Ľubomír Bulík, bývalý náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenska.

Keďže slovenská armáda chce zaviesť rovnaké zbrane, aké majú vo výzbroji českí vojaci, ich možným dodávateľom je Česká zbrojovka. Tá zabezpečuje takmer celú výzbroj Armády Českej republiky. Výrobu ručných zbraní Bren CZ 805 by mala začiatkom budúceho roka odštartovať aj zbrojovka v Novákoch. Investície na otvorenie nového výrobného závodu poskytla práve Česká zbrojovka. Projekt by mal priniesť aj nové pracovné miesta.

„Vnímame skutočnosť, že v regióne Nováky sa nachádza dostatok kvalifikovaných pracovníkov so znalosťou z odboru a že partnerom výroby bude spoločnosť MSM Martin, ktorá má na výrobu našich komponentov dobré technické predpoklady,“ uviedol Lubomír Kovařik, generálny riaditeľ Českej zbrojovky.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #zbrane #ministerstvo obrany #modernizácia #pušky