Biskupi pošlú na univerzitu kontrolu

Katolícku univerzitu v Ružomberku čaká kontrola audítorskej firmy, ktorú tam pošle Konferencia biskupov Slovenska. Potvrdil to hovorca konferencie Jozef Kováčik po tom, ako vyšli najavo možné pochybenia na pedagogickej fakulte. "Môžem potvrdiť, že audit sa bude konať, podrobnosti ale nebudeme zverejňovať," povedal Kováčik. Konferencia biskupov Slovenska je zriaďovateľom tejto univerzity.

07.11.2014 12:00
arcibiskup, Stanislav Zvolenský, stretnutie... Foto: ,
Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.
debata (38)

Zatiaľ nie je jasné, či sa audit bude týkať celej univerzity a všetkých jej pracovísk. Kováčik to nechcel spresniť. Pred pár dňami sa objavili informácie, že filozofická fakulta vlani mala rozdať šiestim svojim pracovníkom odmeny vo výške viac ako 114-tisíc eur. Kováčik tento týždeň pre Pravdu povedal, že konferencia biskupov sa situáciou na univerzite, kde na jar odstúpil bývalý rektor, zaoberá „intenzívne niekoľko mesiacov“.

Podľa materiálov, ktoré získala televízia TA3, predchádzajúce vnútorné kontroly mali odhaliť viaceré ďalšie pochybenia. Päťročné doktorandské štúdium na pedagogickej fakulte sa podľa televízie údajne dalo ukončiť za rekordný polrok. Z vnútornej korešpondencie univerzity má vyplývať, že zatiaľ nezistená osoba fakulty falšovala a pozmenila niektoré úradné záznamy a doklady v úmysle použiť ich ako pravé. Pochybenia prešetruje aj polícia, vyšetrovanie prebieha v šiestich trestných veciach.

Katolícka univerzita v Ružomberku je podľa zmluvy s Vatikánom verejnou vysokou školou. Zo štátneho rozpočtu dostáva dotácie nielen na sociálne štipendiá, ale aj na mzdy, prevádzku a výskum. Financie má aj zo zahraničných grantov.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #odmeny #biskupi #Konferencia biskupov Slovenska #Jozef Kováčik #audit #Katolícka univerzia