Dokumenty o kúpe CT má už polícia, Domčeková sa funkcie vzdať nechce

Za riaditeľkou piešťanskej nemocnice Máriou Domčekovou prišli vyšetrovatelia z polície a vzali si dokumenty súvisiace s nákupom predraženého CT prístroja na prešetrenie, informovala RTVS.

07.11.2014 11:06 , aktualizované: 14:33
ct vyšetrenie, tabuľka Foto:
Piešťanskí pacienti musia za CT vyšetrením dochádzať do trnavskej nemocnice. Prístroj možno bude v ich nemocnici chýbať ešte dlhé mesiace. /Ilustračné foto/
debata (79)

Riaditeľka nemocnice Mária Domčeková zaslala spoločnosti Medical Group SK návrh na ukončenie zmluvy na kúpu CT prístroja za 1,6 milióna eur dohodou. V nemocnici momentálne CT zariadenie chýba, akútne prípady lekári posielajú do trnavskej nemocnice, na plánované vyšetrenia chodia pacienti do Nového Mesta nad Váhom a Hlohovca.

Ak dôjde k zrušeniu kúpnej zmluvy, nemocnica musí vypísať nové verejné obstarávanie. Nákup by tak mohol trvať ďalších 5 mesiacov, čo by veľmi znepríjemnilo život piešťanským pacientom.

Ak by spoločnosť Medical Group SK súhlasila s ukončením zmluvy, nemocnica by podľa Domčekovej nainštalovala starý prístroj. Jeho opätovná montáž bude trvať jeden – dva dni, zatiaľ však nie sú dokončené stavebné práce v miestnosti, kde sa má vrátiť. Prístroj bol podľa riaditeľky poruchový, ale ešte by niekoľko mesiacov poslúžil. Vyhlásenie verejného obstarávania na nové cétečko bude podľa nej záležitosťou novej správnej rady.

Domčeková sa riaditeľovania vzdať nechce

Nákup CT prístroja stál miesto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú aj podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú, riaditeľka nemocnice Mária Domčeková sa odstúpiť nechystá. "Nie som si vedomá, že by som niečo porušila. Keď to vzíde z vyšetrovania, budem musieť znášať dôsledky,“ povedala v piatok novinárom Domčeková. Pripustila však, že ju odvolá nová správna rada, ktorá zatiaľ nie je kreovaná.

Piešťanská nemocnica si ešte v roku 2012 vo verejnom obstarávaní vybrala CT prístroj za približne milión eur, napokon ho však nekúpila. Zariadenie z tohtoročnej súťaže značky Philips stojí 1,6 milióna eur, porovnávať len ceny však Domčeková odmieta. "CT zariadenie vysúťažené vo verejnom obstarávaní v tomto roku je vyššej triedy, s tomu zodpovedajúcimi technickými a funkčnými parametrami,“ uviedla riaditeľka. Pôvodne vybraté CT Siemens Definition AS je podľa jej informácií v súčasnosti už zastarané, preto boli v novom obstarávaní požadované vyššie technické a funkčné parametre. Zariadenie Siemens pracuje napríklad s dlhším skenovacím časom, čo znamená zároveň vyššiu radiačnú záťaž pre pacienta.

Okrem toho v cene aktuálne vysúťaženého zariadenia značky Philips je aj podľa Domčekovej zahrnutá aj finančná služba, teda platba rozložená na 48 splátok, pretože nemocnica nie je schopná cenu zaplatiť naraz. Na sporný nákup CT prístroja upozorňovali ministerku zdravotníctva členovia správnej rady piešťanskej nemocnice, lekár Alan Suchánek a zdravotná sestra Magdaléna Kovačovičová.

Pre kauzu CT prístroja prišli tri trestné oznámenia

Trnavskému prokurátorovi doručili v piatok písomný pokyn z generálnej prokuratúry, ako ďalej postupovať v trestnom konaní v súvislosti s nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici. „Generálna prokuratúra sa musela k dnešnému dňu vysporiadať okrem medializovaných informácií aj s tromi trestnými oznámeniami,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Jedno oznámenie bolo písomné, dve prišli e-mailom. Práve oznamovatelia e-mailových podaní mali zákonnú povinnosť oznámenia do troch dní ústne alebo písomne doplniť. Hneď po tejto lehote dostal trnavský prokurátor usmernenia pre ďalší postup.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal pred týždňom pokyn, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali tender na kúpu CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch. Podľa medializovaných informácií kúpila piešťanská nemocnica prístroj za 1,6 milióna eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali.

Opozícia chce vidieť víťazné tendre Medical Group

Opozícia pre kauzu predražených nákupov v zdravotníctve bude od ministerstva zdravotníctva požadovať zoznam všetkých tendrov, ktoré vyhrala spoločnosť Medical Group od roku 2006. Opoziční poslanci už iniciovali zvolanie mimoriadneho zasadnutia zdravotníckeho výboru, ktorý by sa mal uskutočniť na budúci týždeň.

„Najdôležitejšie je, aby sa do budúcnosti zabránilo tunelovaniu zdravotníctva,“ povedal poslanec KDH Ivan Uhliarik. Zákonodarcovia opozičných strán sa budú zaujímať, prečo rezort zdravotníctva dva roky nekonal na základe listov, ktoré na ministerstvo zdravotníctva vo veci nákupu CT prístroja posielali zamestnanci piešťanskej nemocnice.

Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa chce opozícia pýtať, aké kroky urobí, aby do budúcnosti zabránil predraženým nákupom, a tiež na to, kedy podá trestné oznámenie na správnu radu nominantov ministerstva zdravotníctva, ktorá predraženému nákupu nezabránila.

Sólymos: Nákup CT je len špičkou ľadovca

Predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd László Sólymos považuje predražený nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou len za špičku ľadovca. „Chceme vedieť fakty, čísla, kde všade Medical vyhral verejné obstarávania,“ konštatoval.

Opozícia podľa jeho slov bude iniciovať aj poslanecké prieskumy v nemocniciach v Martin a Prievidzi, aby preverili podozrenia z predražených nákupov v týchto zariadeniach. „Až keď budeme mať fakty a čísla, má zmysel zvolávať mimoriadnu schôdzu,“ povedal Sólymos. Zdôraznil, že kauzy predražených nákupov sa nemôžu zamiesť pod koberec.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #opozícia #CT prístroj #Medical Group