Paška zrušil koncert k 17. novembru. Nemal kto spievať

Mala to byť oslava slobody bez účasti politikov, ale nakoniec sa stala predmetom zápasu vládneho a opozičného tábora.

07.11.2014 15:45 , aktualizované: 19:21
Pavol Paška, Robert Fico Foto: ,
Viacerí slovenskí umelci odmietli pozvanie vystúpiť na koncerte, ktorým mali vyvrcholiť oslavy výročia Nežnej revolúcie, ktoré organizuje vláda. Na snímke šéf parlamentu Pavol Paška (vpredu) s premiérom Robertom Ficom.
debata (397)

Koncert, ktorý organizovala kancelária šéfa parlamentu Pavla Pašku, sa skončil fiaskom. Viaceré slovenské skupiny a speváci, ktorí mali vystúpiť na oslavách 25. výročia nežnej revolúcie na zimnom štadióne v Bratislave, svoju účasť odvolali. K takému kroky ich vyzvali niektorí opoziční poslanci. Koncert napokon kancelária parlamentu zrušila.

Podľa hudobníkov je akcia spolitizovaná a spomínajú kauzy, ktoré znechucujú spoločnosť. Na oslavách mali vystúpiť skupiny Polemic, Iné Kafé, Tublatanka, ako aj speváci Majk Spirit či Vašo Patejdl. Viacerí opoziční poslanci ich prostredníctvom sociálnej siete vyzvali, aby sa na koncerte nezúčastnili.

Poukázali pritom na nákup CT prístroja, pre ktorý odstúpili ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová. Prístroj mala dodať spoločnosť Medical Group, v ktorej Paška v minulosti pôsobil.

Opozičným politikom z Obyčajných ľudí, SaS a Novy prekážalo aj miesto, kde sa mal koncert uskutočniť. Budova Zimného štadióna Ondreja Nepelu je podľa nich predražená.

Prvý zrušil účasť na koncerte Majk Spirit. „Po tom, ako toto podujatie získalo zvláštnu energiu plnú zákulisných hier a nadobudlo politické pozadie, rozhodol som sa ako slobodný človek svoju účasť odmietnuť,“ uviedol na sociálnej sieti. Tvrdil, že tak neurobil na základe výzvy žiadneho politika. Postupne sa k nemu pridali ďalšie skupiny.

„Plánovaný koncert sa stal v posledných dňoch mediálnym politickým nástrojom a témou. Naše vystúpenie sme sa preto rozhodli zrušiť pre spolitizovanie tejto akcie,“ napísala skupina Polemic.

Maťo Ďurinda z Tublatanky sa priznal, že ho súčasná politická situácia a rôzne kauzy hnevajú a znechucujú. Pripomenul, že revolúciu v '89 skupina ozvučovala svojou aparatúrou, a tak pomáhala demokratizačnému procesu. Preto si váži ideály tohto obdobia, pravdu, česť a spravodlivosť. Posledné udalosti ho len utvrdili v tom, aby sa na oslavách 25. výročia nezúčastnil.

Paška zareagoval okamžite a koncert zrušil. „Vzhľadom na hystériu a spolitizovanie tohto koncertu, vyvíjanie tlaku na jednotlivých umelcov zo strany niektorých politikov, extrémistov a radikálov, sme sa toto podujatie rozhodli zrušiť,“ vysvetlil Paškov hovorca Pavel Chovanec s tým, že na koncerte nemal vystúpiť žiaden politik.

„Malo to byť len stretnutie mladých ľudí s kvalitnou a dobrou hudbou a spomienkou na dôležitý medzník v našej histórii,“ dodal. Na internete sa podľa jeho slov objavili agresívne vyjadrenia a výzvy k násiliu, preto by bezpečnosť zúčastnených mohla byť ohrozená.

Politológ Michal Horský povedal, že aj 25 rokov po nežnej revolúcii je stále aktuálna otázka vyhýbať sa násiliu a smerovať ku konsenzuálnej politike. „Sú však okamihy, v ktorých si to zasvätení neuvedomujú. A tak hoci koncert o slobode bol pôvodne zamýšľaný ako symbol a pripomenutie si sviatku demokracie, mení sa na symbol neporozumenia a svárov v spoločnosti,“ povedal Horský.

Koncert k výročiu Novembra 89 sa pred piatimi rokmi uskutočnil pri internátoch v bratislavskej Mlynskej doline. Aj vtedy ho organizovala kancelária parlamentu, ktorý viedol Paška. Zúčastnilo sa na ňom zhruba 4-tisíc ľudí.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

397 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #17. november 1989