Sudcami v Štrasburgu sa chcú stať piati uchádzači

O post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) má záujem päť kandidátov - Juraj Babjak, Ladislav Duditš, Peter Kresák, Peter Paluda a Alena Poláčková.

07.11.2014 16:40
debata

Potvrdili to z Kancelárie Súdnej rady. Piatok je posledný termín na predkladanie návrhov. Voľby budú 1. decembra. Vybranú trojicu potom ešte musí odobriť vláda a následne zoznam SR opätovne predloží Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy. Slovensko do Štrasburgu predložilo už dva zoznamy kandidátov, ktoré nám však odmietli. Nový zoznam troch kandidátov máme predložiť do 5. januára 2015.

Bývalého sudcu Ústavného súdu SR Juraja Babjaka, ktorý v súčasnosti pôsobí na Krajskom súde v Banskej Bystrici, navrhlo Združenie sudcov Za otvorenú justíciu a člen Súdnej rady SR Rudolf Čirč. Košického krajského sudcu Ladislava Duditša navrhli členovia Súdnej rady SR – Imrich Volkai, Jozef Maruščák a Ján Slovinský.

Ďalšia členka Súdnej rady SR Elena Berthotyová navrhla odborníka na ústavné právo Petra Kresáka a sudcu Najvyššieho súdu SR Petra Paludu. Ďalšiu sudkyňu Najvyššieho súdu SR Alenu Poláčkovú navrhol minister spravodlivosti Tomáš Borec a Združenie sudcov Slovenska.

ESĽP bol založený v roku 1959, jeho sídlom je Štrasburg. Je inštitúciou Rady Európy a každá členská krajina v ňom má jedného sudcu, v súčasnosti je ich 47. Na súd sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach alebo dodatkovými protokolmi, uvádza sa na stránke ministerstva zahraničných vecí.

Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi sa skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013. Na súde môže pracovať do zvolenia nástupcu.

debata chyba
Viac na túto tému: #justícia #Európsky súd pre ľudské práva