Kauza pri nákupe CT je zrejme ľudskou chybou, myslí si Čislák

Kauza predraženého nákupu prístroja CT v piešťanskej nemocnici je podľa nového ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant strany Smer) s najväčšou pravdepodobnosťou ľudskou chybou.

08.11.2014 15:01
Viliam Čislák Foto: ,
Viliam Čislák.
debata (107)

Nový šéf rezortu zdravotníctva to uviedol v relácii Sobotné dialógy v Rozhlase a televízii Slovenska – RTVS. Ako dodal, kauzu teraz prešetruje Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) aj generálna prokuratúra. V súvislosti s kauzou pred pár dňami na vyzvanie premiéra Roberta Fica podala demisiu dovtedajšia šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská, z postu podpredsedníčky NR SR odišla Renáta Zmajkovičová, ktorá šéfovala aj dozornej rade piešťanskej nemocnice.

Zvolenská ešte pred odchodom z ministerskej stoličky stihla odvolať vtedajšiu správnu radu piešťanskej nemocnice. Ako dnes v Sobotných dialógoch uviedol Čislák, hneď po nástupe do funkcie ministra nominoval do správnej rady za štát štyroch členov, ktorí majú analyzovať súčasný stav v nemocnici.

„Pokiaľ neprebehne šetrenie a nebudeme mať záver k tomu, ťažko sa k tomu vyjadrovať,“ povedal Čislák. Podľa poslankyne za hnutie OĽaNO a členky výboru NR SR pre zdravotníctvo Janky Šípošovej nie je kauza predraženého CT len nejakým excesom, ale modelovým prípadom. Podľa nej je odvolanie členov správnej rady a vyšetrenie kauzy spomínanými orgánmi samozrejmá vec.

Postaviť sa však k tomu musí aj premiér, vyzvať ministerku zdravotníctva a predsedníčku NR SR na podanie demisií je podľa Šípošovej málo. „Neviem ako inak sa dalo reagovať, keď pani ministerka Zvolenská prijala ponuku a odstúpila,“ reagoval Čislák.

Šípošová v súvislosti s kauzou uviedla, že je podozrivé, ak je to, čo má byť kúpené, trikrát drahšie ako je obvyklá dostupná cena. Čislák však tvrdí, že si treba počkať na výsledky prešetrovania, zatiaľ totiž ide o špekulácie. Uviedol tak v súvislosti s otázkami redaktora, či je v poriadku, že milióny eur vo verejných obstarávaniach išli do rúk firiem s nejasným vlastníctvom, tzv. schránkových firiem.

Ako dodal Čislák, ak by bola pre adresu nejaká firma vylúčená z obstarávania, bola by to podľa neho diskriminácia. Podľa neho sú však takéto tzv. schránkové firmy všeobecným problémom, nielen problémom ministerstva zdravotníctva. Dodal tiež, že sa robí všeobecná analýza a konkrétne v prípade kauzy v piešťanskej nemocnici, situáciu preverí nová správna rada a budú čakať na výsledky ÚVO NKÚ a generálnej prokuratúry.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Viliam Čislák #CT prístroj