Schôdza o Ficovom odvolaní sa môže predĺžiť do pondelka

Poslanci pokračujú v mimoriadnej schôdzi o odvolaní premiéra Roberta Fica aj v nedeľu. Podľa Spravodajstva RTVS sa už začínajú objavovať informácie o tom, že by opozícia mohla obštrukciou naťahovať schôdzu až do pondelka, kedy by sa zároveň o návrhu odvolania hlasovalo.

08.11.2014 16:54 , aktualizované: 09.11.2014 14:23
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico čelí odvolávaniu v parlamente.
debata (601)

Podľa Bélu Bugára Most-Híd a KDH zasadanie predlžovať nechcú, SDKÚ a ostatná opozícia vraj áno. Viliam Novotný z SDKÚ podľa telerozhlasu uviedol, že sa o tom poslanci bavia, no podľa neho „rozhodne stupeň unavenosti poslancov“. Odhaduje, že do nedeľného neskorého večera by sa schôdza mohla skončiť. Ak by predsa len pokračovala do pondelka, poslanci, ktorí vystúpili ako písomne prihlásení, by zrejme zopakovali vystúpenia aj rozprave určenej pre ústne prihlásených, prípadne by svoje materiály odovzdali menej unaveným kolegom.

Smer zmenil stratégiu postupu pri mimoriadnych schôdzach, kedy sa opozícia snaží odvolať člena vlády. Už pri odvolávaní ministra práce Jána Richtera v úvode schôdze za rečníckym pultom stáli výhradne členovia Smeru. Teraz pri odvolávaní premiéra Smer opozíciu nepustil za rečnícky pult dokonca šesť a pol hodiny, za ten čas s výnimkou Igora Matovica (OĽaNO) rečnili výhradne Fico a jeho ministri.

Opozícia začala rečniť až po polnoci

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár ako prvý poslanec prihlásený v rozprave začal vystupovať až o jednej v noci. „Opozícia by sa nemala sústreďovať na to, kto bude častejšie pred kamerami, ale ako vyriešime korupciu a katastrofický stav zdravotníctva,“ povedal v pléne Bugár. Štatistiky podľa neho dokazujú, že slovenské zdravotníctvo je masívne tunelované dodávateľskými firmami. Slovensko má najvyššie výdavky na zdravotnícky tovar v celej OECD.

Bugár zdôraznil, že hrozí zlyhanie celého systému zdravotníctva, preto by dnešná schôdza mala byť výhradne o zdravotníctve. Predháňaním sa opozičných strán v pokusoch o medializáciu sa podľa predsedu Mostu-Híd docieli akurát to, že z kauzy predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou sa stane fraška. „Svedčí o tom fakt, že tu dnes v noci sedíme,“ dodal Bugár. Vládny Smer podľa neho rozkrádaniu v zdravotníctve nedokázal zabrániť.

„Pýtam sa, ako je to možné, že najvyšší ústavní činitelia riešia tendre a dozorné rady v okresnej nemocnici? Čo tam hľadá v orgánoch podpredsedníčka parlamentu? Toto považujem za systémový problém a zlyhanie politiky Smeru. Strany, ktorá sa vydáva za sociálno-demokratickú. Teraz to vyzerá, že Smer je vlastne biznis podnik, ktorý sa za politickú stranu len vydáva,“ konštatoval Bugár.

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic upozornil, že takmer každý minister vlády Roberta Fica zastupuje niektorého z oligarchov a mecenášov Smeru. Skutočnosť, že vo funkciách skončili ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová podľa Lipšica veľa neznamená, pretože neboli veľkými hráčmi v pozadí.

Lipšic zopakoval, že na Slovensku dnes nevládne jedna strana ale koalícia oligarchov. Zdôraznil tiež, že obrat spoločnosti Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška, niekoľkonásobne rástol vždy za vlády Roberta Fica.

Premiér v noci chýbal v sále parlamentu

Premiér Fico opäť chýbal v rokovacej sále parlamentu počas nočného zasadnutia k jeho odvolávaniu. Fico vystúpil v sobotu v úvode schôdze okolo 20.00, počkal na faktické poznámky, ktorými opoziční poslanci reagovali na jeho prejav, a zo sály pred 22.00 odišiel. V rokovacej sále sa na chvíľu ukázal až v nedeľu ráno po 8.00.

Viacerí opoziční poslanci premiérovu neprítomnosť v sále kritizovali. Pripomínali, že expremiérka Iveta Radičová sedela v sále počas svojho odvolávania po celý čas.

Schôdza o odvolávaní Fica sa začala v sobotu o 18.30, šéf NR SR Paška však vzápätí po jej otvorení zvolal poslanecké grémium. Viac ako pol hodiny plénum nerokovalo, poslanci sedeli v rokovacej sále a debatovali medzi sebou.

Premiér podvečer avizoval, že sa spolu s členmi vlády a poslancami Smeru zúčastnia na mimoriadnej schôdzi parlamentu. „Môžem potvrdiť, že nielen členovia vlády, ale aj poslanci za Smer sa na tejto schôdzi zúčastnia a budú na nej aktívne vystupovať, aj keď túto schôdzu považujeme za nezmyselnú, lebo neprinesie vôbec nič,“ uviedol Fico na tlačovej besede, ktorú si na Úrade vlády SR zvolal pred mimoriadnou schôdzou.

Premiér koná ako slaboch, tvrdí Matovič

Robert Fico koná ako slaboch, ktorý sa bojí pozrieť pravde do očí, uviedol predseda OĽaNO Igor Matovič pri odôvodnení návrhu na Ficove odvolanie v parlamente. Fico podľa neho opätovne prikázal, aby sa schôdza k jeho odvolávaniu konala v noci, tentoraz však aj cez víkend, a nie počas pracovného týždňa. „Čoho sa bojíte, vari nie pravdy? Myslíte, že to vzdáme. Ale nie, urobíme všetko preto, aby sme slovenskú politiku zbavili Fica, ako sme sa zbavili Slotu a Mečiara,“ povedal.

Premiér, jeho vláda a Smer podľa predsedu obyčajných systematicky povyšuje korupčné správanie na štátnu doktrínu. „Robert Fico predstavuje bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku a nemal by zastávať post premiéra,“ konštatoval Matovič. Fico podľa neho umožnil vytvoriť skorumpovaný sofistikovaný systém, ktorý umožňuje ľuďom spriazneným so Smerom rozkrádať štátny majetok. „Korupcia k vám nie je blízko, vy ste opradený korupciou z každej strany,“ dodal Matovič na premiérovu adresu.

Predseda OĽaNO upozornil na posledný dokázaný príklad rozkrádania štátnych peňazí, keď nominanti Smeru v piešťanskej nemocnici kúpou predraženého CT prístroja obrali ľudí o jeden milión eur. Odvolaním ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej a podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej Fico podľa Matoviča vyriešil metastázy, ale nádoru z Košíc sa zbaviť nedokázal.

Len na štyroch kšeftoch, ako predražená výstavba diaľnic či predražená dostavba Mochoviec, Fico podľa Matoviča obral občanov o 11,5 miliar­dy eur.

Premiér Robert Fico v parlamente. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Robert Fico Premiér Robert Fico v parlamente.

Opozícia podľa Fica predvádza politické divadlo

Návrh na odvolanie považuje Fico za neodôvodnený, podľa neho ide o politické divadlo opozície pred komunálnymi voľbami. „Neviete zaujať, chýba vám invencia,“ odkázal Fico v parlamentnej rozprave opozícii, ktorá iniciovala jeho odvolanie.

Predseda vlády vysvetlil, že opozičné strany sa častým podávaním návrhov na odvolanie ministrov snažia zviditeľniť. „Ak chcete viesť kampaň, choďte do miest a obcí. Ponúknite alternatívu, ako by ste spravovali Slovensko,“ konštatoval Fico s tým, že on po regiónoch chodí a opozíciu tam nevidí.

Premiér upozornil, že návrh na jeho odvolanie podpísali politické strany na prahu zvoliteľnosti. Opozícia sa na jeho odvolaní dohodnúť nedokázala, KDH a Most-Híd sa pod návrh nepodpísali. „Dokázali ste znížiť silu argumentov na minimum,“ reagoval Fico na kritiku opozície.

Odstúpenie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej dal premiér opozícii ako príklad, ako mala postupovať vo vlastných kauzách. Rovnako nekompromisne ako pri predraženom nákupe CT prístroja bude postupovať Fico podľa vlastných slov aj v budúcnosti.

Fico sa opakovane o opozícii vyjadroval ako o zlepenci, rovnako niekoľko minút čítal kauzy predchádzajúcich pravicových vlád. „Prečo sa pokúšate urobiť zo seba čistých a spravodlivých a z nás nečistých a špinavých? Veď to sú veci, ktoré sem nepatria,“ vravel predseda Smeru Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Označiť vládu za mafiu a zločineckú organizáciu je podľa premiéra smiešne a nedá sa brať vážne. Zdôraznil, že vláda Smeru je v zahraničí rešpektovaná.

O sobotný termín schôdze požiadal Fico

Návrh na vyslovenie nedôvery Ficovi podali opoziční poslanci v piatok 7. novembra. Predseda parlamentu Pavol Paška mimoriadnu schôdzu parlamentu zvolal na 18:30. Ide o historicky prvé víkendové nočné odvolávanie premiéra. Ako podvečer vysvetlil Fico, sám požiadal Pašku, aby zvolal schôdzu v čo najkratšom termíne a aby pritom zohľadnil naplánované povinnosti vlády.

Keďže opozícia návrh podala v piatok večer a musela byť dodržaná 24-hodinová lehota, iný termín ako dnes večer podľa Fica nebol. Nedeľa totiž podľa názoru premiéra na mimoriadnu schôdzu nie je vhodná. Od pondelka premiéra čakajú ďalšie povinnosti, okrem iného aj výjazdové rokovanie vlády na východe Slovenska a potom sa začína volebné moratórium, kedy už podľa Fica nie je prakticky možné ani vhodné takúto schôdzu zvolávať.

„Chcem zdôrazniť, že si ako vláda SR stojíme za tým, že Slovensko od roku 2012 prešlo zmenami a prišlo k výrazným pozitívnym posunom,“ uviedol Fico k návrhu opozície na jeho odvolanie. Spomenul napríklad zákon o verejnom obstarávaní, transparentné účty či elektronické trhovisko.

Ako dodal, strana Smer ako vládna strana má veľkú agendu, premiér priznáva aj pochybenia, podľa neho však na ne reagujú veľmi razantne. Podľa Fica na dnešnej mimoriadnej schôdzi možno očakávať „veľký cirkus“, on však chce reagovať vecne.

Parlamentný balkón ja zaplnený zvedavými občanmi. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
parlament odvolavanie premiera Roberta Fica Parlamentný balkón ja zaplnený zvedavými občanmi.

Odvolávaniu bude čeliť aj Pavol Paška

Odvolávaniu v parlamente bude čeliť aj predseda Národnej rady Pavol Paška. Opozičné strany v noci podali do parlamentu návrh na Paškovo odvolanie, podpísalo ho 44 poslancov všetkých opozičných subjektov. Schôdzu musí predseda parlamentu zvolať do siedmich dní. Viac v článku Odvolávaniu bude čeliť aj šéf parlamentu Paška.

Pred parlamentom sa zišli nespokojní občania

Niekoľko desiatok ľudí sa v sobotu po šiestej hodine večer zišlo pred budovou parlamentu, aby vyjadrili nespokojnosť s politikou vlády premiéra Fica. Podľa vlastných slov prišli vyjadriť nesúhlas s rozkrádaním štátu, politickou korupciou a vládou jednej strany. Niektorí z nich vyjadrili nespokojnosť s celou súčasnou politickou scénou.

Demonštranti sa na protest zmobilizovali cez sociálne siete. Podujatie nemalo určeného organizátora a nikto na ňom ani nevystúpil s prejavom. Medzi zhromaždenými sa pohybovali niektorí poslanci opozície, poslanec Igor Hraško prítomným rozdával sviečky ako „svetielko nádeje“. Neskôr sa niektorí zúčastnení presunuli do budovy parlamentu, aby sledovali mimoriadnu schôdzu o odvolaní Roberta Fica z postu predsedu vlády.

601 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Robert Fico #KDH #Most-Híd #Smer #OĽaNO #NR SR #Pavol Paška