Čislák nevylučuje v prípade CT trestné oznámenie

Minister zdravotníctva Viliam Čislák nevylučuje v prípade predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici podanie trestného oznámenia na odvolaných členov správnej rady nemocnice.

09.11.2014 13:54
Viliam Čislák Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák.
debata (34)

Ako povedal v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12, chce urobiť kroky, ktoré kauzu v Piešťanoch objasnia. Situáciu rieši aj Generálna prokuratúra SR, Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

„V tomto prípade správna rada neinformovala ministerstvo objektívne a preto bola aj odvolaná, ľudsky mi je ľúto, že Zuzana Zvolenská podala demisiu,“ poznamenal s tým, že je zvedavý, kde sa stala chyba.

V piatok vymenoval Čislák novú správnu radu nemocnice, ktorá mu má dať v najbližších dňoch údaje o tom, čo sa naozaj stalo. „Musíme mať túto kauzu vyšetrenú,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva s tým, že do konca týždňa by mal dostať bližšie informácie. „Nerobme závery predtým, ako prebehne vyšetrovanie,“ do­dal.

Situácia v prípade CT prístroja nie je podľa neho jasná, zlyhala správna rada. Musia však postupovať podľa toho, ako dopadne vyšetrovanie. „Prvé kroky bude robiť nová správna rada, ktorá je zložená z pracovníkov ministerstva zdravotníctva. Nie sú to žiadni laici, ale profesionáli, ktorí v pondelok nastúpia a prípad budú analyzovať,“ uviedol. Ako dodal, zlyhal ľudský faktor, ľudia z rady o situácii zle informovali.

Nový šéf rezort si nemyslí, že slovenské zdravotníctvo slúži na obohacovanie sa iných, slúži predovšetkým pre pacientov. No je za to, aby bolo verejné obstarávanie bezpečnejšie a transparentnejšie. „Vždy je to o ľuďoch, systém môže byť akýkoľvek, na konci sú však vždy ľudia, ktorí zareagovali tak, ako zareagovali,“ poznamenal.

Na nominantov v správnej rade treba byť preto prísnejší, dajú sa napríklad zmeniť kritériá na vstup do rady. Člen správnej alebo dozornej rady však má aj odbornú agendu, preto musí byť v danej veci odborník, musí byť vysokoškolsky vzdelaný. „Je na nás, komu dôverujeme, nie vždy však v radách pôsobia len zdravotníci,“ povedal minister Čislák.

Uhliarik: Keby na kauzu neprišli médiá, všetko by sa zamietlo

Podľa bývalého ministra zdravotníctva a poslanca NR SR Ivana Uhliarika (KDH) je „piešťanské CT kauza, pretože na to prišli médiá. Keby na to neprišli, všetko by sa zamietlo. Očakávam preto, že sa to vyšetrí a že minister Čislák podá trestné oznámenie na členov odvolanej správnej rady, ktorí to celé kryli, až kým na to neupozornili médiá,“ povedal.

Ako dodal, okrem bývalej ministerky Zuzany Zvolenskej a podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej mala byť do desiatich sekúnd odvolaná aj nová riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková. Podľa jeho slov sa ukazuje, že niečo v tomto štáte je zlé, preto očakáva, že minister Čislák vyšetrí aj riaditeľku, prípadne dá podnet orgánom činným v trestnom konaní.

Minister reagoval s tým, že riaditeľku môže odvolať nová správna rada, ktorá ho bude informovať a následne bude konať on. „Toto nie je len o CT, ale o tom, že niektoré firmy na zdravotníctve zarábajú mega sumy, majú z toho mega provízie, preto to treba vyšetriť,“ povedal Ivan Uhliarik.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Zvolenská #Ivan Uhliarik #Viliam Čislák #CT prístroj