Poslanci Fica neodvolali, program schôdze o Paškovi neschválili

Premiéra Roberta Fica sa opozícii odvolať nepodarilo. Na mimoriadnej schôdzi národnej rady za jeho odvolanie hlasovalo 53 zo 133 prítomných poslancov, proti bolo 79 zákonodarcov a jeden sa zdržal. Ficovo odvolávanie iniciovali poslanci za SDKÚ, SaS, OĽaNO a časť nezaradených.

10.11.2014 07:10 , aktualizované: 21:15
Robert Fico Foto: ,
Premiéra Roberta Fica poslanci parlamentu podľa očakávania neodvolali.
debata (155)

Podľa nich Fico a strana Smer dlhodobo vytvára organizovaný systém, ktorý vedie k podpore klientelizmu a zneužívaniu verejných zdrojov a verejnej moci.

Fico v tomto volebnom období čelil odvolávaniu už tretíkrát. V minulosti opozícia odvolávala Fica pre kauzu kúpy 49-percentného podielu SPP a tiež pre predaj emisií.

Odvolávanie Fica tromflo všetky rekordy

Odvolávanie premiéra Fica tromflo všetky slovenské parlamentné rekordy. Išlo o historicky prvé víkendové nočné zasadnutie parlamentu. Doteraz parlament výnimočne rokoval počas víkendu, ale len jeden deň a nie v noci. Teraz poslanci rokovali od soboty od 18.30, s výnimkou jednej polhodinovej prestávky, celý víkend až do pondelka do 19.38.

Dĺžka rokovania 49 hodín je rekordom v akomkoľvek odvolávaní člena vlády. Ak by poslanci vyslovovali Ficovi nedôveru počas štandardného rokovania parlamentu, trvalo by im to viac ako týždeň a pol, teda šesť a pol rokovacieho dňa.

Parlament štandardne rokuje od utorka do piatku, v utorok až štvrtok po osem hodín, v piatok šesť. Ficovo odvolávanie by v tomto štandardnom režime, v akom sa konajú normálne schôdze, trvalo cez pol druha týždňa, pričom druhý týždeň by sa o Ficovom páde rokovalo do štvrtkového popoludnia.

Pašku neodvolávali, Smer neschválil program

Pozícia Pašku v parlamente zostáva nezmenená. Mimoriadna schôdza Národnej rady, ktorú iniciovala opozícia, sa skončila krátko po tom, ako sa začala. Poslanci neschválili program s jediným bodom, a to návrhom na odvolanie Pašku z funkcie predsedu parlamentu. Schôdzu zablokovali poslanci Smeru.

Návrh na Paškovo odvolanie podali do parlamentu opozičné strany, podpísalo ho 44 poslancov. „Hlavný dôvod je angažovanie sa pána Pašku v zdravotníckych firmách a najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania za čias Ficovej vlády. Stojí aj za posledným tendrom na CT v piešťanskej nemocnici. Dnes je to už formálne schránková firma, ale všetky firmy v tej skupine do roku 2008 spoluvlastnil aj Pavol Paška,“ vysvetľoval predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic iniciatívu opozície.

Paška tvrdí, že svoje podnikanie u predchodcu Medical Group ukončil už pred 13 rokmi, takmer rok predtým, ako som sa vôbec stal prvý raz poslancom NR SR.

Na nočnom rokovaní bolo málo poslancov

Poslanec Igor Hraško z Obyčajných ľudí viac než hodinu vypočítaval množstvo káuz Ficovej vlády, na ktoré upozornili médiá. Stranu Smer pritom nazýval vládnym zlepencom.

Poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník v pondelňajšom vystúpení upozornil, že Smer na jednej strany krajinu drancuje a rozkráda, na druhej sa ľudí bojí. Nikdy v histórii moderného Slovenska parlament nezasadal v noci zo soboty na nedeľu, podľa Kaníka tak vládna strana chcela dosiahnuť, aby si odvolávanie predsedu vlády všimlo čo najmenej ľudí.

Pavla Pašku napokon neodvolávali. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Pavol Paška Pavla Pašku napokon neodvolávali.

Lucia Nicholsonová (SaS) priznala, že sa v opozícii dohodli na čo najdlhších vystúpeniach. Sama sa rozhodla v rozprave čítať odkazy ľudí predsedovi vlády, ktoré jej napísali na sociálnej sieti Facebook. To sa nepáčilo podpredsedníčke parlamentu Jane Laššákovej (Smer), ktorá ju vyzvala, aby nedehonestovala Národnú radu a prestala.

Poslankyňa to však odmietla s tým, že žiadny zákon jej to nezakazuje. Čítala napríklad aj správy ľudí, ktorí predsedovi vlády predpovedali, že skončí ako rumunský prezident Ceausescu.

Samotný premiér v rokovacej sále nebol, i keď na chvíľu sa v pléne objavil. Na nočnom rokovaní sa veľa poslancov nezúčastnilo, v pléne ich sedelo približne desať. V noci vystúpilo s prejavom jedenásť poslancov, rozprava pokračovala aj v pondelok.

Zákaz pre schránkové firmy v tendroch

Minister kultúry Marek Maďarič bude podporovať zákaz pre schránkové firmy v štátnych tendroch. „Budem podporovať, aby sa schránkové firmy nemohli zúčastňovať na výberových konaniach,“ povedal Maďarič v rozprave k odvolávaniu premiéra Roberta Fica.

Zákaz v tendroch za štátne peniaze pre schránkové spoločnosti s neznámou majiteľskou štruktúrou odporúčali v rozprave vláde prijať napríklad poslanci Jozef Mihál (SaS) a exminister kultúry Daniel Krajcer. Nezaradená poslankyňa Magda Vášáryová Maďariča upozornila, že korupcia sa podľa toho, čo počula, rozmáha aj v audiovizuálnom fonde. Za vybavenie projektu sa vraj podľa Vášáryovej žiadajú desaťpercentné provízie.

„Dôkazy sa zháňajú ťažko,“ konštatovala opozičná poslankyňa. Ako dodala, aj keď Maďarič nemusí mať s možnou korupciou v audiovizuálnom fonde nič spoločné, ide o štruktúru, ktorú minister kultúry vytvoril. „Nedá sa vysvetliť, prečo nie sú toaletné papiere na nemocničných WC a prečo je 'vývar'za milión eur vo firme na Belize,“ povedal predseda SDKÚ Pavol Frešo. Podľa neho vládna strana musela 40 hodín počúvať kritiku opozície, kým pripustila, že zmení zákon.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #parlament #odvolávanie