Lipšic: Medical Group a spoločnosť Penty sídlia na Belize v rovnakej chalúpke

Vlastník spoločnosti Medical Group SK, ktorá je spojená s tendrom na CT prístroj v piešťanskej nemocnici, sídli na Belize na tej istej adrese ako Penta Enterprises Ltd. Poukázal na to na pondelňajšej tlačovej konferencii predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic.

10.11.2014 12:30 , aktualizované: 16:43
Daniel Lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic počas tlačovej konferencie v bude parlamentu, v ktorej informoval o vlastných odhaleniach pozadia firmy Medical Group SK.
debata (250)

Pre tender sa funkcie ministerky zdravotníctva vzdala Zuzana Zvolenská. V Medical Group SK v minulosti pôsobil predseda parlamentu Pavol Paška.

„Len nie úplne racionálne uvažujúci človek si môže myslieť, že v malej chalúpke na rovnakej adrese v Belize sídlia dve slovenské firmy, ktoré majú reálne slovenských vlastníkov, reálne slovenské pozadie a reálne rovnaké záujmy v zdravotníctve, keď berieme do úvahy, čo bolo povedané pre niekoľkými rokmi, že Haščák (Jaroslav Haščák, majiteľ Penty, pozn. red.) môže s Paškom dlhodobo počítať,“ uviedol Lipšic.

Podľa Lipšica kauza potvrdzuje spis Gorila

Podľa neho je toto potvrdením spisu Gorila a toho, že Smer a investičná skupina podnikajú v zdravotníctve spoločne. Tvrdí, že takto uteká v zdravotníctve miliarda eur, ak by to tak nebolo, Slovensko by malo moderné nemocnice, lekári by nemuseli utekať a zdravotné sestry by mali slušné platy. „Vďaka chamtivosti a nenažranosti týchto skupín, politikov a oligarchov je stav slovenského zdravotníctva taký, aký je, a doplácajú na to všetci,“ povedal Lipšic.

Poslanec SDKÚ Ľudovít Kaník, poslankyňa za SaS... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Daniel Lipšic, Medical Group Poslanec SDKÚ Ľudovít Kaník, poslankyňa za SaS Jana Kiššová, nezaradený poslanec Daniel Lipšic a poslanec za OĽaNO Igor Matovič na tlačovej konferencii o pozadí spoločnosti Medical Group SK.

Podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča je pravdepodobnosť jednej k dvesto miliardám, že na tej istej adrese sídlia dve firmy s rovnakým predmetom podnikania. „Činnosť strany Smer na Slovensku má všetky znaky založenia, zosnovania zločineckej skupiny, ktorej cieľom je vyberať dane od miliónov ľudí a prerozdeľovať ich späť k pár vyvoleným svojim ľuďom,“ povedal Matovič.

Lipšic: Paška klamal, podiel predával v roku 2008

Lipšic zároveň podotkol, že Medical Group SK na Slovensku sídli na totožnej adrese ako firmy podnikateľa Juraja Širokého. Ďalšiu mimoriadnu schôdzu na odvolanie predsedu parlamentu preto považuje za relevantnú.

Okrem toho podľa Lipšica Paška klamal, keď tvrdil, že s firmou Medical Group SK nemá od roku 2002 nič spoločné. Poukázal na to, že svoje podiely v spoločnostiach s ručením obmedzeným Medical Group začal predávať až v roku 2008. Podiely podľa jeho zistenia nadobudol vo februári 2008 Dušan Mach, Paškov sused a zároveň jeho nominant na predsedu dozornej rady Transpetrolu, tvrdí šéf NOVA.

Ten vraj následne podiely predal spoločnosti Agel, ktorá mu ich po niekoľkých rokoch predala naspäť, posledný prevod podielov sa končí v Belize pri schránkových firmách. „Ak tento dôkaz nestačí na to, aby bola vyvodená politická zodpovednosť voči Pavlovi Paškovi, tak potom asi nestačí nič podľa mojej mienky, ale ten dôkaz si myslím, že je nepriestrelný,“ uviedol Lipšic.

Paška žiadal Lipšica, aby sa ospravedlnil

Pavol Paška požiadal o ospravedlnenie Lipšica za jeho výroky. „Pred chvíľou spoločnosť Penta deklarovala, že nie je majiteľom firmy Penta Enterprises. Žiadam vás, aby ste sa mi ospravedlnili, pretože to nebol z vašej strany smrteľný politický úder mne, ale ste strelili capa a sebe do kolena,“ povedal. Poslanci Smeru Paškovu výzvu ocenili dlhým potleskom.

Paška sa podľa vlastných slov stal v uplynulých dvoch týždňoch objektom hry, ktorej cieľom bolo vytvorenie skorumpovaného predsedu parlamentu. Pracovnou metódou poslanca Daniela Lipšica, ktorý na Pašku podľa neho útočil, je šíriť nenávisť a zlobu. Paška zopakoval, že všetky údaje o jeho podnikateľských aktivitách sú verejne dostupné v obchodnom registri. Odmietol, že by bol vlastníkom akýchkoľvek schránkových firiem.

Predseda vlády Robert Fico (hore) a šéf NR SR... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Fico, Paška Predseda vlády Robert Fico (hore) a šéf NR SR Pavol Paška počas pondelkového rokovania parlamentu.

Predseda parlamentu zároveň zdôraznil, že zákon o konflikte záujmov neuvádza, aby politici v majetkovom priznaní uvádzali aj príjmy z predaja majetkových podielov. „Pán Lipšic, ospravedlňte sa, lebo to bude pre vás veľmi drahé,“ vyzval opozičného poslanca aj Paškov stranícky kolega Dušan Jarjabek.

„Myslím, že ste konali nezákonne, keď ste nepriznali svoje príjmy,“ reagoval Lipšic na šéfa parlamentu. Paškovo vystúpenie si prišiel vypočuť aj premiér a členovia vlády. Do faktických pripomienok sa po Paškovej reči prihlásili takmer všetci prítomní poslanci Smeru, ktorí tiež chceli, aby sa Lipšic Paškovi ospravedlnil.

Viacerí z nich vyčítali opozícii, že chce demonštrovať pred Paškovým domom v Košiciach. Podobne sa v rozprave vyjadril aj Paška. „Tu na mňa kydajte koľko chcete, ale nelezte mi do rodiny,“ povedal predseda NR SR Lipšicovi. Ten sa bránil, že on protest pred Paškovým domom nezvoláva.

„Nejdeme pred dom, ale pred športovo-relaxačné centrum vo verejnom mestskom parku. Možno, keby to bol dom, tak by sme to zvážili,“ vysvetlil poslancom Smeru nezaradený poslanec Alojz Hlina. Ten na sociálnej sieti pozýva na protest so slovami: „Nenažranci, vráťte peniaze do zdravotníctva!!! Na to, aby ste ‚uliali‘ bokom jeden milión na prístroji pre chorých ľudí, musíte byť zviera. Pred štyrmi rokmi sme protestovali položením vajíčka pred sídlo SNS a pomohlo. Teraz položíme vajíčko pred Paškovu rezidenciu v Mestskom parku v Košiciach“.

Ako dodal Hlina, nemôže za to, že predseda parlamentu a podpredseda Smeru Pašku nebýva v dome, ale v športovo-relaxačnom centre, ktoré je v košickom verejnom parku.

Penta odmieta prepojenie so spoločnosťou so sídlom v Belize

Investičná skupina Penta poskytla stanovisko k Lipšicovej tlačovej konferencii, v ktorom zásadne odmieta akékoľvek majetkové, či iné prepojenie na spoločnosť Penta Enterprises Ltd so sídlom na Belize.

„Investičná skupina Penta nevyužíva pre svoje podnikateľské aktivity jurisdikciu Belize a nemá v tejto jurisdikcii žiadne spoločnosti. Penta rovnako zásadne odmieta akékoľvek spájanie svojej značky s aktuálnou medializáciou aktivít spoločnosti Medical Group,“ píše sa v reakcii, ktorú poskytol hovorca spoločnosti Penta Investments Martin Danko.

Spoločnosť tvrdí, že ak by si Lipšic predtým, ako vystúpil na tlačovej konferencii, zadal do vyhľadávača Google slovo Penta, zistil by, že firiem pod touto značkou sú podľa spoločnosti desiatky, až stovky, pričom pôsobia aj na Slovensku. „S aktivitami Penta Investments – investičnej skupiny Penta, však nemajú nič spoločné. V minulosti musela Penta niekoľkokrát a to aj právne, riešiť pokusy o zneužitie svojej značky inými subjektmi, vrátane firiem, ktoré pôsobili na Slovensku.“

Zástupcovia Penty v súvislosti s aktivitou poslanca Lipšica, podajú trestné oznámenie. „Zároveň, s cieľom zdôrazniť absurditu dnešnej konštrukcie poslanca Lipšica, založí v najbližších týždňoch Penta v jurisdikcii Belize, na Mapp Street, Belize City, dve firmy a to pod názvom – nova Enterprises Ltd a Lipšic Enterprises Ltd. O založení týchto subjektov a o prepojení ich aktivít na spoločnosť Medical Group, bude Penta následne informovať,“ píše sa v stanovisku.

250 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Daniel Lipšic #Pavol Paška #Medical Group SK