Šéfka Súdnej rady hovorila s Ficom o platoch sudcov

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková hovorila o zmrazovaní platov sudcov s premiérom Robertom Ficom aj s predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

10.11.2014 17:49
Jana Bajánková Foto: ,
Jana Bajánková.
debata (14)

V pondelok to potvrdila pre médiá. Rokovania ešte pokračujú, ešte sme to neuzavreli. Bajánková si netrúfa odhadnúť, ako nakoniec dopadnú.

Súdna rada na októbrovom zasadnutí vyjadrila svoj nesúhlasí s návrhom na ďalšie zmrazenie platov sudcov. Predsedníčku Janu Bajánkovú rada zaviala rokovať o tejto problematike s tým, aby kompetentní „zvážili nutnosť schválenia takéhoto kroku“. Ak rokovania budú neúspešné, Bajánková sa môže obrátiť na Ústavný súd SR.

Predsedníčka rady zdôraznila, že v prípade zmrazovania platov sudcov „musí byť zachovaná dočasnosť a musí byť zachovaný rovnaký prístup ku všetkým spoločenským vrstvám a ku všetkým, čo vstupujú v rámci sociálneho zmieru“. Situácia v hospodárstve nie je taká, aby sa pristupovalo k zmrazovaniu platov, uviedla.

Ak by v nasledujúcom roku neboli zmrazené platy sudcov a prokurátorov, tak by bolo potrebné zvýšiť rozpočet justície o 11 miliónov eur.

Sudcovia začnú pracovať na zásadách sudcovskej etiky

Sudcovia začnú pracovať na zásadách sudcovskej etiky. Súdna rada osloví sudcovské rady, aby predložili návrhy a potom komisia, zriadená z členov rady, by ich mala zosumarizovať a pripraviť etický kódex. Výsledným textom sa bude zaoberať Súdna rada SR.

Členka rady Elena Berthotyová zdôraznila, že by nemalo byť cieľom veľmi urýchlené prijatie zásad, ale prijatie takých, s ktorými by sa všetci stotožnili. Upozornila na to, že v minulosti došlo k ohýbaniu etických zásad. Sudcovia boli disciplinárne stíhaní za názor. Nebolo to síce právoplatné, ale nie preto, že by zvíťazil zdravý rozum, ale preto, že prišlo k zmene politickej situácie a stiahnutiu návrhov, dodala.

Predsedníčka Združenia sudcov Slovenska a členka rady Dana Bystrianska podčiarkla, že etický kódex je základ, ale nie všeliek súdnictva. Podľa nej v spolupráci s Justičnou akadémiou by bolo dobré v tomto smere obohatiť vzdelávanie sudcov.

Súdna rada v pondelok zriadila komisiu, ktorá vypracuje návrh stanoviska k problému zlučiteľnosti výkonu funkcie sudcu s členstvom v poradnom výbore prezidenta. Neúspešný kandidát na ústavného sudcu Ján Bernát sa obrátil na ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby posúdil, či sa dvaja sudcovia, Zuzana Ďurišová a Juraj Babjak, členstvom v poradnom orgáne prezidenta nedopustili závažného disciplinárneho previnenia. Minister podnet postúpil Súdnej rade SR.

Komisiu rada schválila aj na vypracovanie zásad Súdnej rady SR pri rozhodovaní o kandidátoch na sudcov všeobecných súdov. Komisia dotvorí aj kritériá na dočasné pridelenie sudcu a preloženie sudcu na iný súd.

Súdna rada schválila aj riadny rozvrh práce disciplinárnych senátov na rok 2014. Účinnosť rada posunula na piatok, kedy všetky veci budú náhodným výberom pridelené senátom. Členovia rady sa rozhodli pred voľbou deviateho člena Súdnej rady, ktorá bude 25. novembra, nerokovať o návrhu stanoviska k mediálnym vyjadreniam Štefana Harabina na adresu členov rady. K téme sa vrátia po voľbách.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #súdnictvo #Pavol Paška #Jana Bajánková