Šéfka piešťanskej nemocnice zatiaľ nepadla

Piešťanská nemocnica po škandále s nákupom predraženého CT má novú správnu radu, ktorá v pondelok zasadala po prvý raz. Rokovala približne hodinu a pol. Odvolávaním riaditeľky sa nezaoberala ani tento návrh nikto z jej členov nepredložil. Od nemocnice si vyžiadala dokumenty k verejnému obstarávaniu.

11.11.2014 08:00
Mária Domčeková, Piešťany, CT Foto: ,
Riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková zatiaľ zostáva vo svojej funkcii, nikto z novej dozornej rady nepodal návrh na jej odvolanie.
debata (44)

Štyroch nových členov rady vybral nový minister zdravotníctva Viliam Čislák. Všetko sú to zamestnanci ministerstva. Ide o Janu Kováčovú, ktorá rade šéfuje, ďalej Milana Brdárskeho, Petru Kováčikovú a Petra Magulu. Dvaja členovia za nemocnicu zostali v pôvodnom zložení, je to lekár Alan Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová.

Riaditeľka Mária Domčeková zatiaľ zostáva na svojom poste. „Návrh na jej odvolanie sme nepredložili, pretože pri počte štyroch členov za ministerstvo by to bolo úplne zbytočné,“ povedal Suchánek, ktorý namietal počet nominovaných členov za ministerstvo. „Dúfal som, že ministerstvo neurčí štyroch členov, ale žiaľ, boli. Po tej celej medializácii sme stále presvedčení, že sa porušuje zákon aj zakladacia listina neziskovej organizácie,“ uviedol lekár s tým, že podľa zakladacej listiny by malo ministerstvo delegovať len troch členov.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Politická patológia.

Na každé rozhodnutie je potrebný dvojtretinový súhlas. V roku 2011 bola správna rada umelo navýšena o jedného člena, ktorého si dosadil rezort, a tak na rozhodnutia už nepotrebuje hlasy zamestnancov. Aj sestra Magdaléna Kovačovičová, ktorá je druhou členkou správnej rady za neziskovú organizáciu nemocnice, vraví, že v súčasnosti chcú v prvom rade dosiahnuť, aby sa dalo do poriadku zloženie správnej rady.

Riaditeľka komunikačného odboru rezortu Zuzana Čižmáriková ohľadom odvolania riaditeľky piešťanskej nemocnice povedala, že najskôr sa celá vec musí prešetriť. „Ako povedal pán minister Čislák, čaká od správnej rady dôslednú analýzu stavu veci a až potom dáme stanovisko, ako budeme postupovať ďalej,“ uviedla Čižmáriková.

Štyroch členov odvolala exministerka Zuzana Zvolenská ešte minulý týždeň po tom, čo sa na verejnosti prevalil nákup predraženého cétečka za 1,6 milióna eur od spoločnosti Media Group SK a ktoré ju stálo kreslo ministerky. V odvolanej správnej rade bol napríklad aj Michal Straka, známy skôr ako spevák pod menom Ego. Minister Čislák nevylúčil, že podá na odvolaných členov správnej rady trestné oznámenie. Dokumenty o priebehu verejnej súťaže na kúpu zariadenia už preveruje polícia. Riaditeľka Domčeková v piatok zaslala spoločnosti Media Group návrh na zrušenie zmluvy. Tá sa vyjadrí až po tom, čo návrh dostane.

Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic tvrdí, že vlastník Medical Group sídli v Belize, a to na tej istej adrese ako Penta Enterprises. „Len nie úplne racionálne uvažujúci človek si môže myslieť, že v malej chalúpke na rovnakej adrese v Belize sídlia dve slovenské firmy, ktoré majú reálne slovenských vlastníkov, reálne slovenské pozadie a reálne rovnaké záujmy v zdravotníctve,“ uviedol v parlamente Lipšic.

Investičná skupina Penta zásadne odmieta akékoľvek majetkové či iné prepojenie na spoločnosť Penta Enterprises so sídlom v Belize. „Nevyužívame pre svoje podnikateľské aktivity jurisdikciu Belize a nemáme v tejto jurisdikcii žiadne spoločnosti,“ uvádza sa v stanovisku Penty. Jej zástupcovia podajú na Lipšica trestné oznámenie.

„Zároveň, s cieľom zdôrazniť absurditu dnešnej konštrukcie poslanca Lipšica, založí v najbližších týždňoch Penta v jurisdikcii Belize, na Mapp Street, Belize City, dve firmy, a to pod názvom – nova Enterprises Ltd a Lipšic Enterprises Ltd,“ uviedla skupina Penta. O založení týchto subjektov a o prepojení ich aktivít na spoločnosť Medical Group bude Penta následne informovať.

Kvôli schránkovým firmám a ich účasti v tendroch chce časť opozície meniť zákon o verejnom obstarávaní tak, aby spoločnosť, ktorá sa bude uchádzať o verejnú zákazku a súťaž vyhrá, musela preukázať svojho vlastníka. Pod návrh sa podpisujú strany SaS, OĽaNO a NOVA. Podporovať zákon pre schránkové firmy v štátnych zákazkách chce aj minister kultúry Marek Maďarič. „Budem podporovať, aby sa schránkové firmy nemohli zúčastňovať na výberových konaniach,“ povedal Maďarič.

Ministerstvo vnútra takúto zmenu nepovažuje za správnu cestu. Tvrdí, že podmienky účasti na verejnom obstarávaní určujú európske smernice. „Tieto ustanovenia sú v slovenskom zákone o verejnom obstarávaní a pri ich rozširovaní by nesmelo dôjsť k rozporu so smernicami a princípom nediskriminácie a rovnakého zaobchádzania,“ informoval tlačový odbor rezortu.

Denník Pravda oslovil aj spoločnosť RK2, jediného vlastníka spoločnosti Medical Group Europe. Podľa obchodného registra RK2 v minulosti vlastnila firma Hillside Holdings, ktorá sídli v Belize. Register uvádza, že od roku 2012 tam už nefiguruje.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Medical Group SK #Mária Domčeková #predražené CT