Súdy pre sudcov začnú konečne poriadne fungovať

Po mesiacoch chabého fungovania disciplinárnych senátov, ktoré trestajú sudcov za ich pochybenia, nastáva konečne zmena. Od piatka začne platiť nový rozvrh práce pre tieto senáty, ktorý v pondelok schválila Súdna rada.

11.11.2014 09:00
Súdna rada Foto: ,
V pondelok zasadala Súdna rada.
debata

Tie budú zároveň pracovať podľa nových pravidiel, ktoré nedovoľujú tieto „súdy“ znefunkčniť. Asi 40 sudcov tak už bude za svoje prehrešky čeliť reálnym trestom. Niektoré prípady sú ešte z roku 2012.

Členka Súdnej rady Elena Berthotyová zhodnotila, že pôjde o zmenu k lepšiemu. „Je dobré, že rozvrh bol prijatý, aby sa mohla sfunkčniť činnosť či už v prvostupňových, alebo odvolacích disciplinárnych senátov a na tom panovala zhoda medzi všetkými členmi Súdnej rady,“ povedala.

Tento rok vyriekli prvostupňové a odvolacie disciplinárne súdy verdikt len nad 10 sudcami. Ak do konca novembra nestihnú dokončiť všetky doterajšie prípady, prevezmú ich už nové senáty. Vyplýva to zo zákona o sudcoch.

Podľa novej, od septembra platnej právnej úpravy, disciplinárne senáty už nebudú môcť byť dlhodobo nefunkčné. Po novom budú každoročne vytvárané cez rozvrh práce. Ak niektorý z členov senátu odíde, automaticky bude z databázy zvolených členov doplnený náhradník. „Doteraz systém fungoval tak, že ak niekto vypadol zo senátu, nebolo možné, aby fungoval ďalej," reagovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Prípady sa po novom budú senátom prideľovať náhodným výberom, aký funguje na všeobecných súdoch. Činnosť disciplinárnych súdov organizačne a technicky zabezpečuje Najvyšší súd.

Či tieto zmeny prispejú aj k väčšej ochote trestať svojich kolegov za previnenia, zatiaľ nie je isté. Niektoré senáty totiž aj keď zasadali, niekedy nerobili tak, ako mali. Svedčí o tom prípad okresného sudcu, ktorý dva roky nerozhodol o platení výživného. Za tento čas nespravil vo veci ani jeden procesný úkon. Ďalšie dva roky trvalo, kým o ňom rozhodol disciplinárny súd. A to tak, že sudca zostal bez postihu, hoci mu hrozil trest zníženia platu o 50 percent na tri mesiace. Jeho kolegovia z disciplinárnych senátov nezobrali do úvahy, že u tohto sudcu riešili ďalších šesť previnení a Ústavný súd nariadil okresnému súdu zaplatiť sťažovateľovi, ktorý čakal dva roky na rozhodnutie sudcu, 2-tisíc eur.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal za rok 2013 deväť návrhov na kárne opatrenie voči sudcom. „Z toho boli právoplatne rozhodnuté tri a sudcovia v nich boli uznaní vinní a dostali disciplinárne opatrenie – zrážku z platu. V dvoch prípadoch boli konania zastavené z dôvodu, že sudca, na ktorého bolo vedené disciplinárne konanie, sa vzdal funkcie sudcu,“ spresnila Donevová. Tento rok podal Borec zatiaľ 12 návrhov na začatie disciplinárneho konania, tie ešte neboli rozhodnuté. Najčastejšie išlo o prieťahy v konaní.

Disciplinárne senáty môžu sudcu, na ktorého dal podnet predseda súdu, minister a po novom už aj ombudsman, napomenúť, zraziť im z platu 50 až 70 percent od troch mesiacov do jedného roka, alebo ich zbaviť funkcie sudcu.

Za posledných desať rokov nebol žiaden z 1 400 sudcov potrestaný vyzlečením z talára, hoci návrhov bolo viac. Sudcovia sa pred takýmto právoplatným rozhodnutím vtedy ešte fungujúceho disciplinárneho súdu a odvolaním prezidentom sami vzdali funkcie. Namiesto tvrdého trestu tak odišli z justície s odchodným vo výške niekoľko tisíc eur, čo umožňoval zákon o sudcoch. Sudca, ktorý sa dnes vzdá funkcie a čelí disciplinárnemu konaniu, už žiadne odchodné nedostane.

Dvadsať sudcov bolo za desať rokov napomenutých, 31 sudcom nariadil disciplinárny súd rôzne zrážky z platu, preložení na nižší súd boli traja sudcovia. Najviac disciplinárnych konaní bolo proti sudcom vedených za porušenie povinnosti sudcu – až 63. Až 39 sudcov bolo potrestaných za vedomé porušenie povinnosti rozhodovať nestranne a nezaujato. Len 39 disciplinárnych trestov bolo za pomalé rozhodovanie.

Sudcovia začnú pracovať na etickom kódexe

Sudcovia začnú nanovo pripravovať zásady sudcovskej etiky. Včera sa na tom zhodla Súdna rada. Svoje návrhy na etické zásady sudcov budú predkladať sudcovské rady na žiadosť Súdnej rady. Komisia, ktorá je zriadená z členov rady, ich zosumarizuje a kódex pripraví. Jeden návrh už pripravilo Združenie sudcov Slovenska, s druhým prišlo aj združenie Za otvorenú justíciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Súdna rada