Medical Group tvrdí, že došlo k poškodeniu jej mena. Chce sa súdiť

Spoločnosť Medical Group SK, ktorá sa stala víťazom tendra na dodanie CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu, označila medializované informácie o priebehu tendra za nepravdivé. Rozhodla sa preto pristúpiť k právnym krokom. Hovorí, že bolo poškodené jej dobré meno.

11.11.2014 11:30
ct vyšetrenie, tabuľka Foto:
Pre kauzu nákupu CT zariadenia v piešťanskej nemocnici skončila vo funkcii aj ministerka Zuzana Zvolenská.
debata (54)

Spoločnosť sa vo vyhlásení ohradzuje voči obvineniam jednotlivých politikov o údajnom politickom prepojení na konkrétnych členov vlády a parlamentu. „Spoločnosť Medical Group SK je súkromnou obchodnou spoločnosťou podnikajúcou v zmysle právnych predpisov SR. Snažíme sa pochopiť predvolebný boj, odmietame sa ho ale zúčastňovať ako tretí hráč v tzv. "cudzej vojne,“ uvádza firma.

Odmieta, že by jej hospodárenie malo súvislosť s politickým prerozdelením síl na Slovensku. Tvrdí, že jej tržby nedosahovali v rokoch 2009 až 2013 extrémne výkyvy, ako to bolo prezentované. Podotýka, že napríklad v roku 2011 aj napriek vysokým tržbám skončila v dôsledku legislatívnych zmien v strate.

Firma odmieta výrok o predražení CT

Za neakceptovateľné považuje aj vyjadrenia politikov o údajnom predražení CT prístroja. Firma v elektronickej aukcii ponúkla, že prístroj dodá za 1,3 milióna eur bez DPH, so svojou ponukou sa dostala pod predpokladanú hodnotu zákazky stanovenú nemocnicou o 3 417 eur. Ako spoločnosť uvádza v stanovisku, jej cena zahŕňa financovanie rozložené na 48 mesiacov, výrobu a dodávku prístroja na miesto, úpravy priestorov, v ktorých bude tomograf umiestnený, jeho inštaláciu a uvedenie do prevádzky, či zaškolenie zamestnancov.

Do ceny premietla aj plnú záruku na celý predmet zmluvy vrátane nástupu servisného technika do 24 hodín od nahlásenia poruchy ako aj demontáž starého CT prístroja a jeho odvoz. „Medializovaním informácií o údajnom miliónovom zisku spoločnosti z tejto zákazky, "premrštenej“, či "predraženej ceny“ vyššie uvedeného prístroja došlo k neprimeranému a neopodstatnenému zásahu do práv a právom chránených záujmov spoločnosti Medical Group SK“ uviedla spoločnosť.

Chcú preukázať „opodstatnenosť“ výslednej ceny

Tá je podľa vlastných slov pripravená kompetentným orgánom preukázať opodstatnenosť výslednej ceny. Spoločnosť odmieta, že by cena bola výsledkom nekalých obchodných praktík. Zároveň podotýka, že jej prípadný zisk zo zákazky by bol hlboko pod 20 percentami zo sumy. Svoje tvrdenia je pripravená dokázať aj v rámci súdnych konaní.

Pre tender v piešťanskej nemocnici sa funkcie ministerky vzdala Zuzana Zvolenská a z čela dozornej rady nemocnice odišla Renáta Zmajkovičová. Obe tak urobili po výzve premiéra Roberta Fica. Odvolaní boli aj štyria členovia správnej rady nemocnice nominovaní ministerstvom zdravotníctva. Zvolenská ešte pred odchodom podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie ako aj na Najvyšší kontrolný úrad SR, aby tender preverili.

Opoziční poslanci celý čas od medializácie prípadu poukazovali na to, že v Medical Group SK pôsobil v minulosti súčasný predseda parlamentu Pavol Paška, ten tvrdí, že svoje podnikanie v spoločnosti ukončil už pred 13 rokmi. Opozícia zároveň tvrdila, že prístroj bol predražený a poukazovala na nárast obratu spoločnosti so štátom v čase, keď bola strana Smer pri moci. Samotná riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková si stojí za tým, že verejné obstarávanie bolo v súlade so zákonom, odstúpiť sa nechystá. Medical Groupu však zaslala návrh na ukončenie zmluvy na kúpu CT prístroja, ktorého konečná cena bola 1,6 mil. eur.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #tender #ČT #Medical Group SR