Rektorom Univerzity Komenského bude naďalej Karol Mičieta

Prestížna funkcia, ktorá znamená v učiteľskej, ale aj vedeckej kariére vrchol. O post rektora najstaršej a najväčšej Univerzity Komenského v Bratislave sa uchádzali traja kandidáti. Vo včerajšej voľbe zvíťazil staronový rektor Karol Mičieta. V tajných voľbách ho členovia Akademického senátu zvolili trojpätinovou väčšinou už v prvom kole. Pre víťaza, ako neskôr povedal, to bolo prekvapenie.

11.11.2014 15:22 , aktualizované: 12.11.2014 12:00
Karol Mičieta Foto: ,
Karol Mičieta (v strede) pri oznámení výsledkov voľby. Vpravo dole mu tlieska jeden z jeho protikandidátov dekan Lekárskej fakulty UK Peter Labaš.
debata (3)

Voľba pritiahla pozornosť aj vďaka kandidátovi Jozefovi Čentéšovi, ktorého v júni 2011 parlament zvolil za generálneho prokurátora, prezident ho však nevymenoval. Dnes pracuje na Generálnej prokuratúre a učí na Právnickej fakulte UK. O post rektora sa ešte uchádzal dekan Lekárskej fakulty UK Peter Labaš.

Mičieta už v prvom kole získal 40 hlasov zo 62 platných, za ním skončili s veľkým odstupom Jozef Čentéš s 12 hlasmi a Peter Labaš s 10 hlasmi.

„Som prekvapený, lebo som čakal štyri kolá,“ reagoval Mičieta bezprostredne po oznámení výsledkov. „Čaká nás náročné obdobie a verím, že budeme spoločne prekonávať úskalia, ktoré nás čakajú. Dôležitým cieľom je udržať súdržnosť univerzity a vnútornú solidaritu,“ dodal. Za rektora ho musí ešte vymenovať prezident.

Mičieta je na čele univerzity od roku 2011 a po tejto voľbe ju má viesť do januára 2019. Rektor sa chystá pokračovať v začatých projektoch, podporovať zabezpečenie podmienok pre vedu. „Našou prioritou je budovanie vedeckého parku, jeho finalizácia a, samozrejme, nadväzovanie kontaktov s praxou a podnikmi, ktoré budú spolufinancovať projekty a budú odberatelia transferu našich poznatkov,“ povedal Mičieta. Zároveň chce otvoriť diskusiu o metodike rozdeľovania financií zo štátneho rozpočtu. „Každoročne sme vystavovaní rizikám, že nebudeme mať na výplaty,“ upozorňuje. Veľkú tvorivosť bude treba aj pri projektoch financovaných z eurofondov na ďalšie roky. „Menia sa európske priority a veľký dôraz sa kladie na inovácie a transfer technológií do praxe. Univerzita Komenského nie je technická univerzita, polovicu fakúlt máme spoločenskovedne zameraných,“ dodal Mičieta. Univerzitu chce posunúť do pozície vlajkovej lode slovenského vysokého školstva.

Neúspešný protikandidát Labaš, ktorý od februára končí vo funkcii dekana Lekárskej fakulty UK, vo svojom programe sľuboval najmä „jasné a prehľadné“ delenie rozpočtu univerzity, zabezpečenie ďalších zdrojov na financovanie či vzťahov so špičkovými vedeckými inštitúciami vo svete. Medzi jeho navrhovateľmi boli najmä zástupcovia lekárskej fakulty.

Čentéša, ktorý robí na Generálnej prokuratúre a učí na Právnickej fakulte UK, na rektora navrhovali najmä zástupcovia právnickej fakulty. Vo svojom programe sa sústredil na päť oblastí – vzdelávanie, vedu, financovanie, spoluprácu so študentmi a propagáciu univerzity. Navrhoval aktualizáciu študijných programov a možnosti medziodborového štúdia, čím chce na univerzitu prilákať aj viac študentov. „Bez zatraktívnenia študijných programov sa nepodarí pritiahnuť najlepších študentov,“ povedal pred voľbou pred členmi Akademického senátu. Fakulty by mali mať zachovanú autonómiu, ale mali by sa viac prepájať. Univerzitu chce viac propagovať, pričom úlohou najväčšej slovenskej univerzity je podľa neho tiež popularizovať vedu.

Prehru vo voľbách komentoval stručne. „Vyhral kandidát, ktorý mal viac hlasov, výsledok plne rešpektujem. Teší ma, že mu ide o to isté ako mne – integritu a ďalší vývoj. Teší ma, že pán rektor so mnou počíta aj z hľadiska budúcej spolupráce,“ povedal Čentéš.

Univerzita Komenského sa vlani dostala do prvej päťstovky najlepších vysokých škôl na svete. Ide o rebríček University Ranking by Academic Performance (Rebríček univerzít na základe ich akademického výkonu), skrátene URAP. Rankingový systém vyhodnocuje desať percent najvýkonnejších škôl na svete, a to na základe kvality a kvantity publikácií. UK skončila na 495. mieste, v prvej tisícke škôl bola jediná zo Slovenska.

Podľa Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry, ktorá hodnotí kvalitu fakúlt na slovenských vysokých školách, sú jednotkami vo svojej oblasti tri fakulty UK, a to Jesseniova lekárska fakulta v Martine, fakulta matematiky, fyziky a informatiky a fakulta sociálnych a ekonomických vied.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Komenského #Karol Mičieta #rektor