Kiska uprednostnil práva jedných na úkor druhých

Chcel byť prezidentom pre všetkých občanov, ale ukázal skôr opak. Prezident Andrej Kiska totiž verejne vyhlásil, že podporí dve otázky v referende o rodine, ktoré žiada vypísať konzervatívna Aliancia za rodinu.

12.11.2014 11:42 , aktualizované: 13.11.2014 11:00
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrek Kiska
debata (42)

Odborníci sa o nich už dávnejšie vyjadrili, že napriek rozhodnutiu Ústavného súdu, podľa ktorého sú v súlade s ústavou, upierajú práva menšinám. Podľa viacerých ústavných právnikov a ľudskoprávnych expertov Kiska tak dal ľuďom odporúčanie, ako majú hlasovať. Preto to nepovažujú za šťastné.

Kiska podporí prvú otázku, ktorá sa pýta, či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom nazýval len zväzok muža a ženy a druhú, ktorá sa zas týka možnosti osvojovať si a vychovávať deti pre páry rovnakého pohlavia. Pri tretej, ktorá hovorí o účasti detí na hodinách, kde sa vyučuje o sexuálnej výchove či eutanázii, bude hlasovať proti. „Sú otázky, pri ktorých mám veľmi jasné stanovisko. Som človek konzervatívny s porozumením toho, čo očakávajú menšiny alebo druhá skupina,“ vyhlásil Kiska.

Tri referendové otázky

  • „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“
  • „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“
  • „Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovat účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?“

Vypísanie referenda žiadala Aliancia za rodinu prezidenta koncom augusta, keď mu doručila petíciu asi s 400-tisíc podpismi. Andrej Kiska dal vzápätí otázky preskúmať Ústavnému súdu, pretože mal pochybnosť, či sa nedotýkajú ľudských práv. Tie nemôžu byť predmetom referenda. Ústavný súd rozhodol, že tri zo štyroch sú v súlade s ústavou. Písomné rozhodnutie s odôvodnením súdu Kiska však doteraz nedostal. Vyhlásil, že pokiaľ v najbližšom období nebude do prezidentskej kancelárie doručené, vyvinie vlastnú iniciatívu, aby celý proces urýchlil. Dodal, že referendum po doručení rozhodnutia vyhlási.

Ústavný právnik: Prezident dal signál občanom

Ústavný právnik Ján Drgonec povedal, že vyhlásenie Kisku súvisí s jednoznačným zámerom ovplyvniť ľudí. „Nevnímam to ako právny problém, ale nie je to korektná komunikácia s obyvateľstvom, že vopred povie, ako bude hlasovať,“ uviedol. Upozornil, že sa to môže neskôr obrátiť voči jeho osobe. „Je to dvojsečná zbraň, ktorá môže vyústiť do nedôvery či neautority prezidenta pre obyvateľov za predpokladu, že výsledok bude opačný, ako jeho odporúčanie,“ dodal. Odhadnúť, ako môže jeho vyhlásenie ovplyvniť verejnosť pri účasti na referende, si Drgonec netrúfol. Ani podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho nejde o právny problém, je však možné polemizovať o tom, či vyjadrenie bolo vhodné z hľadiska politickej korektnosti. „To je otázka, či je to právne vhodné alebo nevhodné, aby sa takto vyjadroval,“ zhodnotil.

Ústavný právnik Peter Kresák pre Pravdu nedávno povedal, že najmä pri druhej otázke vzniká riziko diskriminácie menšín. Kiskovo vyhlásenie, že túto otázku podporí, považuje za jeho právo, ktoré súvisí so slobodou slova. Nepopiera, že ide o vyslanie určitého signálu voličom.

„Nevzniká však žiadna povinnosť pre občana stotožniť sa so signálom, ktorý prezident vyslal. S druhou otázkou mám stále problém, ale zasa rešpektujem aj právo prezidenta, aby sa ako občan vyjadril,“ konštatoval včera Kresák.

Ľudskoprávni aktivisti sú pobúrení

Prezidentovým vyjadrením sú pobúrení ľudskoprávni aktivisti. „Svojím vyhlásením sa v tejto chvíli zadefinoval hodnotovo a, žiaľ, tie hodnoty, ku ktorým sa prihlásil, nie sú hodnoty inkluzívne, ale je to v rozpore s tým, čo sám hovoril, že bude prezidentom všetkých občanov a všetkých občianok,“ reagoval Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv.

Podľa Martina Macka z Iniciatívy Inakosť by privítali, ak by si Kiska, ktorý je prezidentom všetkých občanov, vypočul aj stanovisko organizácií, ktoré obhajujú práva homosexuálov. „Najmä v prípade, ak k nim zaujíma zásadné stanovisko. Preto sa opätovne pokúsime požiadať o stretnutie, keďže raz nás už odmietol,“ uviedol Macko. Vypočutie ich argumentov je podľa neho minimum, ktoré by prezident mal urobiť.

Katolícki biskupi budú odporúčať účasť na referende

O stretnutie sa chystá prezidenta do konca tohto týždňa požiadať aj iniciátor referenda, Aliancia za rodinu. Tá je totiž presvedčená, že pri tretej otázke o sexuálnej výchove, ktorú prezident nepodporí, došlo k nedorozumeniu. Kisku chcú presvedčiť, aby názor zmenil. Podľa nich otázka nie je o zákaze sexuálnej výchovy v školách, ale o práve rodiča či dieťaťa odmietnuť vzdelávanie v citlivých oblastiach, s ktorými sú v rozpore.

Odporúčať veriacim, aby sa na referende zúčastnili, budú aj katolícki biskupi. „Konferencia biskupov Slovenska podporuje otázku uskutočnenia referenda. Bude v tom pokračovať aj po jeho prípadnom vyhlásení,“ odkázal hovorca biskupov Jozef Kováčik.

Verejná podpora prezidenta pri dvoch citlivých otázkach môže podľa sociológa Pavla Haulíka z agentúry MVK spôsobiť, že liberálne, ale aj konzervatívne zmýšľajúci občania to budú vnímať negatívne. „Ak momentálne patrí medzi najdôveryhodnejších politikov, tak takéto rozhodnutia mu celkom určite v tomto zmysle neprinesú pozitíva,“ povedal. Podľa neho však Kiska vo vyhlásení nezaujal jednoznačný, ale skôr alibistický postoj. Tým, že dve otázky podporil, ale jednu nie, dal podľa Haulíka za pravdu liberálom aj konzervatívcom.

Z Ústavného súdu nevedeli uviesť presný termín, kedy písomné rozhodnutie prezidentovi zašlú. Hovorkyňa Anna Pančurová spresnila, že písomné odôvodnenie je už vypracované aj spolu s jedným z dvoch odlišných stanovísk sudcov. „Bezprostredne po tom, čo bude pripojené aj druhé odlišné stanovisko ďalšieho sudcu a celý nález prejde korektúrou, bude rozhodnutie expedované obidvom účastníkom konania,“ uviedla Pančurová.

Prezident by mal referendum po doručení rozhodnutia vyhlásiť približne do troch týždňov.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #referendum #Andrej Kiska #referendum o rodine