Rektor Mičieta: Budeme dbať na kvalitu

Univerzita Komenského sa nechystá zo vzdelávania robiť biznis. "Chceme byť internacionálni, ale niečo iné je medzinárodná výmena a získavanie kvality, ale nie robiť z toho biznis," povedal znovuzvolený rektor univerzity Karol Mičieta.

12.11.2014 15:00
debata (2)

Po znovuzvolení ste povedali, že univerzitu čaká náročné obdobie. V čom?
V prvom rade sa mení systém terciárneho vzdelávania vo svete. Pôsobia v ňom súkromné systémy a aj u nás mnohé školy idú skôr za peniazmi a nie za tým, čo odovzdajú študentovi. Je to systém globalizácie univerzít, voči ktorému sa silné univerzity humboldtovského typu a tradičné európske univerzity bránia. Chceme byť internacionálni, ale niečo iné je medzinárodná výmena a získavanie kvality, ale nie robiť z toho biznis.

Nechystáte sa teda upraviť vlastný systém?

karol mičieta, anketa, NEPOUZIVAT

Budeme veľmi dbať na kvalitu vzdelávania. Garantujeme kvalitu tretieho stupňa vzdelávania. Ide o to, aby sa tituly PhD. dávali pracovníkom, ktorí sú schopní vedecky pracovať v každom odbore, aby boli novátormi vo svojom odbore. Ich výstupom musí byť vedecká práca. Máme zároveň dva roky na to, aby sme pripravili systém hodnotenia kvality celého procesu vzdelávania, jeho dostupnosti, otvorenosti, apolitickosti.

Ako chcete pritiahnuť na univerzitu najlepších maturantov, keď mnohí odchádzajú do Česka?
Je to väčšinou vecou jednotlivých odborov, niektoré také problémy nemajú. Ale atraktívnosť prostredia je aj v tom, aby škola nebola ošarpaná. Stále zápasíme s nedostatkom prostriedkov na normálnu prevádzku. Tu sa 30 rokov do budov neinvestovalo. Študentovi je potom jedno, či je tam unikátne vedecké pracovisko špičkovej kvality, keď vidí fasádu, povie si, že pôjde študovať radšej do Brna. Preto je 20-tisíc študentov v Čechách a práve tých kvalitných. Fakulty a univerzita musia informácie o sebe vydávať a dávať príklady ľudí, ktorí sa vedia uplatniť v praxi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #Univerzita Komenského #Karol Mičieta #rektor