Šéf štátneho Tiposu skončil. Za firemné peniaze nakupoval v luxusnom obchode

Riaditeľ štátnej lotériovej spoločnosti Tipos Ladislav Kriška skončil vo svojej funkcii. Rezignoval po tom, ako sa prevalilo, že v Prahe nakupoval v luxusnom obchode za firemné peniaze. Na tovar za 4 847 eur použil platobnú kartu firmy. Kriška tvrdí, že peniaze do pokladnice Tiposu vrátil a že tým neporušil žiadny zákon. Informácie o tom priniesol denník Sme.

12.11.2014 14:07 , aktualizované: 17:36
Ladislav Kriška Foto: ,
Generálny riaditeľ štátneho Tiposu Ladislav Kriška (nominant Smeru) pre nákup v luxusnom obchode, ktorý zaplatil firemnými, teda štátnymi peniazmi, vo funkcii skončil.
debata (86)

Kriška na začiatku októbra platil firemnou kartou v luxusnom obchode s topánkami a oblekmi Baldinini na Širokej ulici v centre Prahy. Táto talianska značka patrí k drahým módnym značkám, do ktorých sa obliekala princezná Diana či známy taliansky režisér Federico Fellini. Čo konkrétne si v tomto obchode kúpil, nechcel Kriška povedať s odôvodnením, že je to jeho súkromná vec.

Platbu v luxusnom obchode vysvetľoval tak, že limit na svojej súkromnej karte vyčerpal, pretože platil za operáciu svojej dcéry. Preto na nákup použil firemnú kartu. Takýto postup nepovažoval za nezvyčajný. „Pri použití kreditnej karty som neporušil absolútne žiadne predpisy, ale ľudsky a morálne ma to mrzí.“ povedal Kriška s tým, že to nepovažuje ani za osobné zlyhanie a ani za protizákonnú či protispoločenskú činnosť. Podľa neho išlo o ľudský rozmer. Používanie firemnej karty na súkromné účely, ako povedal, sa v Tipose deje ojedinele. Podotkol, že interné predpisy spoločnosti to umožňujú.

Peniaze vrátil po vyše mesiaci

Peniaze do firemnej pokladnice vrátil po viac ako mesiaci od nákupu. Tento sklz vysvetlil bankovým výpisom, ktorý prichádza až na ďalší mesiac po zúčtovaní. „Interná norma, ktorú máme na používanie kreditnej karty, stanovuje, že prečerpané prostriedky v stanovenom mesiaci treba uhradiť do 15 dní, keď príde výpis z banky,“ obhajoval sa Kriška s tým, že on sumu vrátil do dvoch dní od dátumu, ako prišiel výpis z banky.

Stopercentným vlastníkom spoločnosti Tiposu je štát a práva vykonáva ministerstvo financií. Rezort v stredu popoludní informoval, že po vzájomnom rozhovore ministra financií Petra Kažimíra s Kriškom, riaditeľ Tiposu zložil funkciu. „Pán Kriška vyvodil zo situácie osobnú zodpovednosť a ponúkol svoju rezignáciu, ktorú som prijal,“ uviedol Kažimír.

Denník Pravda oslovil aj iné štátne firmy s otázkou, či ich zamestnanci môžu platiť firemnými kartami aj súkromné výdavky. „Naši manažéri nemôžu používať firemné kreditné karty na súkromné nákupy. Neumožňujú to ani naše interné postupy,“ informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová. Rovnako reagoval Transpetrol, kde firemnú kartu môže využívať 19 zamestnancov, nie však na vlastnú potrebu. Aj Jadrová a vyraďovacia spoločnosť potvrdila, že platobné karty sú určené výhradne na pracovné účely. K dispozícii ich má päť členov manažmentu.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipos #Ladislav Kriška