Fico si po čase spomenul: Škandalózne nákupy boli aj za Uhliarika

Premiér Robert Fico v Ubli informoval o škandalóznom prenájme a nákupe zdravotníckych prístrojov počas pôsobenia Ivana Uhliarika vo funkcii ministra zdravotníctva. Vyjadril sa, že Uhliarik v tomto období podpísal aspoň deväť takýchto zmlúv, ktoré potom zrušila jeho nástupkyňa Zuzana Zvolenská.

12.11.2014 14:34 , aktualizované: 16:23
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní v Ubli na východe Slovenska.
debata (187)

Za toto jeho správanie chce, aby odstúpil z postu poslanca parlamentu. Mal by ho na to vyzvať podpredseda parlamentu a predseda KDH Ján Figeľ, lebo nesie za to politickú zodpovednosť. Ak sa tak nestane, Fico plánuje iniciovať návrh na odvolanie Figeľa z postu podpredsedu parlamentu.

Premiér prehlásil, že jeho strana Smer má v parlamente 76 hlasov na odvolanie Figeľa, ale s týmto návrhom určite pôjdu za poslancami Igorom Matovičom, Ľudovítom Kaníkom, Martinom Chrenom, Danielom Lipšicom, Martinom Poliačikom a ďalšími predsedami opozičných strán. Ak boli takí horliví pri pochybnostiach s nákupom CT prístroja v Piešťanoch, nemali by mať problém s odvolávaním za závažnejšie prechmaty.

Fico uviedol, že Uhliarik v čase pôsobenia vo funkcii ministra zdravotníctva podpísal zmluvu o prenájme CT prístroja na 21 mesiacov za 1,75 milióna eur. Vyjadril sa, že za jeho úradovania sa zistila celá plejáda podobných prenájmov. Spomenul zmluvu o prenájme špeciálneho bicykla na štyri dni za 30-tisíc eur. Podobných zmlúv údajne bolo deväť v celkovej hodnote takmer 6,5 milióna eur. Všetky peniaze mali byť použité z eurofondov. V tom čase nastúpila na post už bývalá ministerka Zuzana Zvolenská a všetky tieto pochybné zmluvy zrušila. „Inak by nám hrozilo, že zaplatíme z vlastných peňazí na korekciách 1,6 mil eur pokuty,” povedal Fico.

Čislák spomenul konkrétne prípady

Minister zdravotníctva Viliam Čislák doplnil, že v roku 2013 sa skončil audit Európskej komisie a následne aj kontrola z ministerstva zdravotníctva a boli zistené mnohé pochybenia, ktoré určovali, že bude korekcia v rámci eurofondov vo výške minimálne 25 percent, týkalo sa to práve obdobia, keď zmluvy podpisoval Uhliarik.

Premiér Robert Fico (vpravo) s novým ministrom... Foto: SITA, Viktor Zamborský
Robert Fico, Viliam Čislák Premiér Robert Fico (vpravo) s novým ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom po rokovaní vlády v Ubli.

Čislák konkretizoval, že jednu z pochybných zmlúv podpísal Uhliarik v roku 2011, týkala sa prenájmu prístrojov pre Východoslovenský ústav srdcovo-cievnych chorôb, kde len jeden prístroj, ktorého bežná kúpna cena je 250 tis. eur, si chceli prenajať za 500-tisíc eur na 21 mesiacov. Spomenul aj prenájom rôznych cvičebných a rehabilitačných prístrojov, tlakomery, ultrazvuk, notebook, tlačiareň a ďalšie prístroje na vyhodnocovanie meraní za predražené ceny. Potvrdil, že takýchto zmlúv bolo deväť.

Fico povedal, že keď sa dozvedel o pochybnostiach o nákupe CT prístroja v Piešťanoch, okamžite konal a bezprecedentne vyvodil politickú zodpovednosť. Rovnako čaká, že bude postupovať aj opozícia a predovšetkým Figeľ.

Vláda v Ubli rozdávala, rozdelia si 2,2 milióna eur

Vláda len tri dni pred komunálnymi voľbami rokovala v Ubli v okrese Snina. Rozhodla o tom, že vyše 40 obciam, mestám a organizáciám na severovýchode Slovenska rozdelí do konca mesiaca 2,2 milióna eur zo štátneho rozpočtu. Pôvodný návrh hovoril o dvoch miliónoch.

Kabinet nakoniec rozhodol, že poskytne obci Volica v okrese Medzilaborce 350-tisíc eur na vodovod. Na vybudovanie tréningovej športovej haly v Prešove však oproti pôvodnému návrhu znížili pôvodný návrh z 350-tisíc na 200 tis. eur. Informoval o tom predseda vlády Robert Fico.

Členovia vlády rozhodli dať na rekonštrukciu mestskej športovej haly v Snine 443-tisíc eur, Fakultnej nemocnici v Prešove na výmenu okien a bezbariérový vstup do hlavného pavilónu uvoľní 350-tisíc eur, na protipovodňovú ochranu úpravou Bigovského potoka, ktorý preteká cez obec Zboj uvoľní 177-tisíc eur.

Obyvatelia Uble prišli privítať premiéra... Foto: SITA, Viktor Zamborský
Robert Fico, Ubľa Obyvatelia Uble prišli privítať premiéra Roberta Fica.

Hosťujúca obec Ubľa dostane od vlády 185-tisíc eur a to na rekonštrukciu základnej školy, zdravotného strediska, na telocvičňu v exteriéri a obnovu chrámu sv. Mikuláša. Vláda podporí aj opravy obecných budov, vrátane škôl, vybudovanie autobusových čakární a dvom cirkvám – gréckokatolíckej a pravoslávnej prispeje na záchranu sakrálnych pamiatok a predmetov.

Bolo to najhodnotnejšie rokovanie, pochvaľoval si Fico

Súčasne sa vláda zaoberala otázkami cestnej infraštruktúry a problematikou nezamestnanosti. V budúcom roku dostanú úrady práce v Prešove, Humennom a Stropkove na projekty Praxou k zamestnaniu minimálne 3,7 milióna eur. Do marca 2016 ministerstvo dopravy zabezpečí finančné krytie z prostriedkov EÚ začatia výstavby úsekov diaľnice D1, zabezpečí začatie verejného obstarávania na dokumentáciu pre EIA a dokumentácie pre územné rozhodnutie na rýchlostnú cestu R 4 v úseku Kapušany – štátna hranica Slovensko – Poľsko.

Premiér Robert Fico dostal od mladých v Ubli do... Foto: SITA, Viktor Zamborský
Robert Fico, Ubľa Premiér Robert Fico dostal od mladých v Ubli do daru "strom detských prianí".

Začnú sa stavebné a bezpečnostné opatrenia na zníženie nehodovosti na ceste Šarišský Štiavnik – Hunkovce a úsek Lipníky – Giraltovce, rekonštrukcia cesty Smilno – Svidník a oprava štyroch križovatiek v Prešove a jednej v Bardejove. Do konca budúceho roka v rámci projektu proti živelným pohromám a modernizácie Dobrovoľného hasičského zboru vyčlení vláda päť miliónov eur pre Prešovský kraj.

Fico uviedol, že výjazdové rokovanie v Ubli bolo doteraz obsahovo najhodnotnejšie. Rozhodnutie rokovať v Ubli zdôvodnil tým, že aj tu žijú ľudia, ktorí si zaslúžia pozornosť rovnako ako inde. V Ubli žije okolo 800 obyvateľov.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #výjazdové rokovanie #Ubľa