Znalec: Kňaz si uvedomoval, že to prehnal

Sexuálna aféra kňaza z Nevidzian Pavla K. v stredu pokračovala na Okresnom súde v Nitre výpoveďami dvoch znalcov - psychológov. Z ich posudkov je zrejmé, že výpoveď maloletého dievča, ktoré farár podľa obžaloby sexuálne obťažoval už ako 11-ročné, je vierohodná. Navyše podľa znalcov si kňaz uvedomoval, že prekročil určité hranice.

13.11.2014 13:00
kňaz, farár, modlitba, kňazi, cirkev, kostol Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Ako dôkazy slúžia pred súdom okrem rozprávania dievčiny aj esemesky, v ktorých ju kňaz volal k sebe na faru a tiež denník, ktorý si dievča vtedy viedlo a kde opisovala obťažovanie. „Výpoveď dievčaťa je vierohodná. Nenašla som nič také, čo by ju mohlo spochybiť. Ona si dokonca tie stretnutia zapisovala. Je to inteligentné dievča s dobrým intelektovým potenciálom,“ uviedla pre Pravdu súdna znalkyňa v odbore klinická psychológia detí a dospelých Milada Harineková, ktorá robila posudok dievčiny.

Pripustila, že významnú rolu mohlo v tomto prípade zohrať aj to, že otec dievčaťa opustil svoju rodinu. „Tento človek (kňaz pozn. red.) mohol kompenzovať to, čo sa jej od otca nedostávalo,“ naznačila Harineková.

Na vypracovaní psychologických posudkov kňaza Pavla K. sa podieľal aj známy psychológ a súdny znalec Róbert Máthé. „Veľmi všeobecne by som povedal, že nechcel ublížiť maloletej. Neboli uňho žiadne prejavy agresivity voči nej. V niektorých súvislostiach si však uvedomoval, že to svoje správanie voči maloletej do určitej miery prehnal,“ povedal pre denník Pravda, no ďalšie podrobnosti z posudku nechcel uviesť, pretože ho k tomu na verejnom pojednávaní senát nevyzval. V jednom z posudkov sa však píše, že správanie kňaza mohlo mať znaky sexuálnej úchylky.

Mariana Kováčová, riaditeľka neziskovej organizácie Slniečko, ktorá pomáha týraným deťom, pripomenula, že predstavy verejnosti o sexuálnom zneužívaní detí sú často zjednodušené. „Sexuálneho zneužívateľa si zvykneme predstavovať ako agresívneho človeka. Vôbec to však nemusí byť tak. Väčšina prípadov je takých, že dieťa tomu človeku dôveruje. Váži si ho, je to preňho autorita, často otec, niekto z okolia. On nemusí dieťaťu ubližovať, nemusí to byť len o znásilnení,“ podotkla.

Je to o veľmi úzkych hraniciach a nuansách, ktoré sa postupne zmenšujú. „A to môže byť pre dieťa príjemné aj nepríjemné. Lenže dospelý by mal vedieť, kde sú tie hranice, čo si môže voči dieťaťu dovoliť a čo nie,“ dodala Kováčová. Upozornila, že na Slovensku je stále zanedbaná prevencia. „Deti samy netušia, kde sú tie hranice. A mali by sme ich to vzdelávať už od materských škôlok,“ poznamenala.

Dieťa podľa nej z takýchto zážitkov nemusí mať automaticky traumu. Tá môže prísť až po tom, keď sa celá kauza prevalí. A práve vlna výčitiek od ľudí z dediny a priaznivcov farára zasiahla rodinu dievčaťa z Nevidzian. Mama aj na stredajšom pojednávaní potvrdila, že sa naďalej stretávajú s osočovaním, či dokonca s poznámkami, aby odišli z dediny. Takáto situácia je podľa Kováčovej veľmi náročná na psychiku.

„Ak tomu dievčaťu nikto neverí, ak na ňu všetci ukazujú prstom, že čo si to na pána farára vymyslela, je to pre dieťa veľmi ťažké. Niekedy môže dôjsť k tomu, že dieťa svoju výpoveď nakoniec odvolá. V tomto prípade jej však verí mama, je pre ňu oporou, čo sa, žiaľ, veľakrát nestáva,“ dodala Kováčová.

Súd v stredu rozhodol, že v celom prípade postačujú len dvaja znalci. Prokurátor žiadal, aby na najbližšom pojednávaní, ktoré bude v januári, znalec Máthé svoj posudok ešte doplnil. Obhajca kňaza Martin Kanás požadoval, aby posudok jeho klienta vypracoval iný znalec, no senát to odmietol. V stredu mala pred súdom vypovedať aj dievčina z Janíkoviec, z predchádzajúceho pôsobiska kňaza. Aj ju mal farár údajne sexuálne obťažovať, no jej rodina nikdy nepodala trestné oznámenie. Dievča na pojednávanie neprišlo zo zdravotných dôvodov.

Nitrianske biskupstvo sa k celému prípadu odmieta až do právoplatného rozsudku vyjadriť. Biskup Viliam Judák kňazovi zakázal verejne pôsobiť, dal mu neplatené voľno. Farár odišiel do kláštora pri Nitre, kde vraj kosí trávu. Kňazovi obžalovanému z trestného činu sexuálneho zneužívania hrozí tri až desať rokov väzenia a tiež zbavenie klerického stavu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #výpoveď #kňaz #dievča #sexuálne obťažovanie