Trojnásobne predražene obstarával aj rezort dopravy, tvrdí KDH

Trojnásobné predraženia pri verejných obstarávaniach sa podľa KDH objavujú v ďalších rezortoch. Po ministerstve zdravotníctva a školstva to je ministerstvo dopravy.

13.11.2014 12:36 , aktualizované: 18:06
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (91)

„Na ministerstve dopravy sa obstarávalo trojnásobne predražene pri výstavbe tunela Žilina,“ vyhlásil pred novinármi predseda KDH Ján Figeľ.

Poukázal na cenu jedného kilometra tunela Žilina v porovnaní s tunelom Višňové, ktorý je vzdialený len niekoľko kilometrov. „Tá je trojnásobne drahšia ako pri tuneli Višňové. Občania tak celkovo zaplatia viac o 38 miliónov eur,“ vysvetlil Figeľ. Podľa lídra KDH to ukazuje na systémové nastavenie pri verejných obstarávaniach v réžii Smeru. „Trojnásobné predraženie nie je ničím neštandardným, ale skôr sa stáva pravidlom,“ dodal Figeľ. Za túto sumu by podľa neho mohol mať každý dôchodca vyšší vianočný dôchodok o 38 eur. „To je sociálna politika vlády Smeru,“ upozornil predseda KDH.

Kresťanskí demokrati pripomínajú, že nešlo o jediné predražené verejné obstarávanie v rezorte dopravy. Podpredseda KDH Pavol Zajac poukázal na súťaž na zváranie koľají na železniciach. Železnice Slovenskej republiky si objednali v roku 2013 zváranie koľajníc, oproti roku 2011, keď rezort viedol Ján Figeľ, išlo o desaťnásobne vyšší objem prác.

„Jednotková cena tej istej firmy TSS Grade vzrástla za vlády Smeru o 30 percent. Prišlo tak k predraženiu o viac ako 2,5 milióna eur,“ povedal Zajac. Zdôraznil, že táto jednotková cena mala byť nižšia, keďže celkové množstvo je oveľa vyššie. „Ide o jasné rozkrádanie štátneho rozpočtu. ŽSR sú dotované zo štátneho rozpočtu,“ konštatoval Zajac. Ministerstvo dopravy a štátne firmy v jeho gescii sa tak podľa neho nijakým spôsobom nevymykajú z nastavenia Smeru. „Smer sa vracia do starých koľají z čias svojej prvej vlády s HZDS a SNS,“ poznamenal podpredseda KDH.

Všetky tieto kauzy by sme podľa kresťanských demokratov nepoznali, nebyť toho, že vláda Ivety Radičovej prijala zákon o povinnom zverejňovaní zmlúv. „Toto povinné zverejňovanie zmlúv v centrálnom registri považujem za najlepší antikorupčný prostriedok,“ uzavrel Zajac.

Ministerstvo: Figeľ porovnáva neporovnateľné

Hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa v reakcii uviedol, že Figeľ porovnáva hrušky s jablkami. Náklady na výstavbu každého tunela závisia podľa neho od viacerých faktorov, najmä konkrétnej geológie a skladby nadložia. Geologické podmienky v lokalite tunela Žilina sú zásadne odlišné ako pri tuneli Višňové.

„Pán Figeľ by to mal vedieť, pretože to jasne vyplýva aj zo štátnych expertíz na tieto diaľničné úseky, ktoré boli k dispozícii aj počas jeho pôsobenia na ministerstve dopravy a ktoré nijako nespochybnil. Keby sme používali túto Figeľovu absurdnú metodiku, tak môžeme tvrdiť, že KDH predražilo tunel Šibenik pri Levoči o 8,3 milióna eur,“ povedal Kóňa.

Ministerstvo dopravy pripomenulo, že cena za výstavbu úseku D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, ktorého súčasťou je aj tunel Žilina, je najnižšou ponukou z verejného obstarávania, ktoré je pod drobnohľadom Európskej komisie. Ide totiž podľa Kóňu o projekt spolufinancovaný z fondov EÚ.

Uhliarik ani Figeľ sa mandátu nevzdajú

Poslanec za KDH Ivan Uhliarik sa nechystá vzdať poslaneckého mandátu, ako ho k tomu vyzval premiér Robert Fico. Rovnako neplánuje odstúpiť z postu podpredsedu parlamentu líder KDH Ján Figeľ. „Chcem Robertovi Ficovi odkázať, odvolať ma môžu, ale ústa mi nezavrú,“ povedal Figeľ.

Šéf KDH Ján Figeľ (vľavo) ani jeho stranícky... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Ivan Uhliarik, Ján Figeľ Šéf KDH Ján Figeľ (vľavo) ani jeho stranícky kolega Ivan Uhliarik sa nemienia vzdať poslaneckého mandátu, ako ich vyzval premiér Robert Fico.

Ficovu výzvu na odchod Uhliarika a jeho z funkcií považuje za chabý pokus premiéra zakryť problémy vlastnej vlády a strany. „Zverejnením nákupu v Košiciach a ďalšími súvislosťami sme trafili do čierneho,“ konštatoval Figeľ. KDH tento týždeň upozornilo na tender na Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Fakulta údajne v auguste tohto roka kúpila 1,5-teslovú magnetickú rezonanciu (MRI) značky Siemens za tri mil. eur od spoločnosť Pharma Group, a.s. so sídlom vo Veľkých Levároch.

„Smer robí všetko, aby odpútal pozornosť od vlastných káuz,“ povedal Uhliarik. Ficovi odkázal, že o tom, či zloží poslanecký mandát, sa môžu začať baviť po tom, ako odstúpia všetci ministri Ficovho kabinetu, ktorým Európska únia zrušila desiatky projektov za stovky miliónov eur. Zdôraznil, že zmluvy o europrojektoch za jeho ministrovania posudzovali nezávislé komisie, ktorých členovia boli vybratí vo výberových konaniach.

„Žiaden minister nie je priamo zodpovedný za vstupovanie do týchto projektov. A to je dobré, pretože nie je možné, aby minister povedal – tento projekt je dobrý a tento nie, to by mali zhodnotiť odborníci,“ vysvetlil Uhliarik. Ak by Fico uplatnil rovnakú optiku ako na Uhliarika aj na ministrov vlastnej vlády, mali by podľa poslanca za KDH odstúpiť z funkcií, pretože im únia neschválila množstvo projektov za stovky miliónov eur.

Fico v stredu v Ubli informoval o prenájme a nákupe zdravotníckych prístrojov počas pôsobenia Ivana Uhliarika vo funkcii ministra zdravotníctva. Uhliarik mal podľa Fica ako minister podpísať zmluvu o prenájme CT prístroja na 21 mesiacov za 1,75 mil. eur. Podobných zmlúv údajne bolo deväť v celkovej hodnote takmer 6,5 mil. eur. Všetky peniaze mali byť použité z eurofondov. V tom čase nastúpila na post už bývalá ministerka Zuzana Zvolenská a podľa Fica všetky tieto pochybné zmluvy zrušila.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #ministerstvo dopravy #tunel Žilina