Čižnár vyzval NKÚ i políciu, aby reagovali na správy o predražených tendroch

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár reaguje na množiace sa medializované správy o predražených nákupoch prístrojov v slovenských nemocniciach. Z tohto dôvodu sa chce stretnúť so zástupcami Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a polície.

13.11.2014 15:02
jaromír čižnár, generálny prokurátor Foto:
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár iniciuje stretnutie s predstaviteľmi NKÚ i polície.
debata (17)

Mieni ich vyzvať, aby sa držali svojich povinností vyplývajúcich z Trestného poriadku a v prípade takýchto podnetov aj ďalej konali.

„S pribúdajúcimi medializovanými informáciami o nákupoch ďalších „predražených“ prístrojov v nemocniciach konajú príslušné krajské prokuratúry,“ informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

„Zároveň chceme v tejto súvislosti zdôrazniť, že štátne orgány, vyššie územné celky, obce a iné právnické osoby a fyzické osoby sú povinné bez meškania oznamovať orgánom činným v trestnom konaní skutočnosti nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin,“ dodala.

Nemajú na stole žiadne podnety

Krajské prokuratúry dokonca neevidujú podnety na predražené prístroje v nemocniciach ani od orgánov štátnej správy, ktoré vo svojich výročných správach poukázali na nedostatky resp. pochybenia pri verejnom obstarávaní a pod., a tak prokuratúry musia v súčasnosti konať na základe medializovaných informácií.

Generálna prokuratúra zároveň pripomenula, že po medializácii prípadu nákupu CT prístroja v Piešťanoch vydal Čižnár pokyn, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali okolnosti nákupu CT prístroja štatutárnym orgánom Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch. Za týmto účelom bol vydaný písomný pokyn krajskému prokurátorovi v Trnave. (Viac v článku Kauzu CT prístroja prebrala prokuratúra. Čižnár žiada preveriť nákup)

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #polícia #Generálna prokuratúra #NKÚ