Abel bojuje s úradmi o jedinú pečiatku

Kolotoč vybavovania a byrokracia, ktorá nikam nevedie. Naše úrady si cudzincov pohadzujú ako horúci zemiak a každý z nich radí niečo iné. Skúsenosť s tým majú manželia Abel a Mariana, ktorí sa rozhodli žiť na Slovensku. Tu má Mariana rodičov a dcéru z prvého manželstva. Abel je z Nigérie. Zmätok na úradoch môže spôsobiť, že v januári bude musieť od manželky odísť. Ani po štvormesačných papierovačkách a behaním za úradníkmi sa im nepodarilo vybaviť pre Abela trvalý pobyt na Slovensku.

14.11.2014 13:00
Abel, Mariana, manželia Foto:
Manželia Abel a Mariana sa zoznámili v Taliansku.
debata (14)

Na denník Pravda sa Mariana obrátila po tom, čo jej manželovi hrozí návrat do Nigérie, kde dnes vládne epidémia eboly. O svojho manžela má strach a nechce, aby ho od nej odlúčili.

Vo februári sa Mariana s Abelom v Taliansku, kde obaja pracovali, zosobášili. Mariana prišla naspäť na Slovensko, pomáha chorému otcovi a stará sa o svoju dcéru z prvého manželstva. Abel za manželkou prišiel až v auguste, keď mu nigérijská ambasáda vo Viedni udelila vízum, čiže povolenie na dočasný pobyt. Pustili sa do vybavovania žiadosti o trvalý pobyt. Abel má zo zákona právo na udelenie pobytu na päť rokov. Vydať mu ho mala cudzinecká polícia v Nitre. Dodnes sa tak nestalo. Dôvodom je, že mu chýba overený výpis z registra trestov z Nigérie.

„Ešte pred príchodom manžela na Slovensko sme začali vybavovať výpis z registra trestov v Nigérii, ktorý je k žiadosti potrebný,“ opisuje začiatky Mariana. Po vydaní výpis overí vyššia autorita krajiny, v tomto prípade ministerstvo zahraničných vecí v Nigérii a zastupiteľský úrad Slovenska v danom štáte. V čase, keď mal zastupiteľský úrad potvrdiť jeho právoplatnosť, sa sťahoval. Dôvodom bola epidémia eboly a nepokoje v krajine. Hoci Abel výpis získal, naše zastupiteľstvo mu ho nepotvrdilo.

Cudzinecká polícia v Nitre, kde žiadali o udelenie trvalého pobytu, výpis bez pečiatky konzulátu neakceptovala. Mariana požiadala o radu oddelenie cudzineckej polície v Bratislave. „Pracovník mi poradil napísať žiadosť o udelenie výnimky z overenia, čo som aj urobila a u notára osvedčila. V presvedčení, že postupujem správne, som superlegalizáciu ďalej neriešila,“ vysvetľuje Mariana, ktorá bola nútená vybavovať doklady v mene manžela. Má totiž takú skúsenosť, že zamestnanci cudzineckej polície nehovoria po anglicky. „Mojou osudovou chybou bolo, že som vtedy slepo verila bratislavskej polícii,“ hovorí.

Nitrianska cudzinecká polícia im výnimku neuznala. „Dočkala som sa len arogantného správania a odporučili mi, aby som zo Slovenska odišla. V zahraničí vraj budem občanom Európskej únie a manžela môžem prihlásiť tam,“ opisuje Mariana, ktorá teraz nemôže vycestovať, keďže sa stará o chorého otca.

V inej krajine únie by pobyt vybavili jednoduchšie. Mariane by ako občanovi Európskej únie stačilo preukázať registrovaný pobyt na cudzineckej polícii a Abelovi rodinný vzťah k nej. Náš zákon o pobyte cudzincov taký jednoduchý postup nepozná.

Mariana sa ešte obrátila na ministerstvo zahraničných vecí, to ju opäť odkázalo na cudzineckú políciu v Bratislave. Policajné oddelenie jej tentoraz dalo inú odpoveď ako predtým. Poradili jej, aby výpis dala overiť na nigérijskej ambasáde vo Viedni a potom ešte raz na našom ministerstve zahraničných vecí. Či je to tak, sa najprv opýtala rezortu diplomacie. Tam jej oznámili, že nigérijská ambasáda doklad overiť nemôže.

Abel sa aj napriek tomu vybral do Viedne, kde mu výpis za 29 eur overili. Zbytočne. Na ministerstve zahraničných vecí nepochodili. „Pracovníčka v šoku, čo mi zamestnanec cudzineckej polície poradil, opakovane potvrdila, že oni nám pečiatku nedajú,“ priblížila Mariana. Denník Pravda sa pýtal Prezídia Policajného zboru a ministerstva zahraničných vecí, ako má prebiehať overovanie dokladov a či je možné získať výnimku. Pochodili sme rovnako ako manželia. Každý nám odpovedal niečo iné.

Podľa policajného prezídia potvrdiť doklad môže aj nigérijská ambasáda vo Viedni. „Prečo ministerstvo zahraničných vecí na Slovensku nesuperlegalizovalo register trestov, ktorý si dali overiť na veľvyslanectve Nigérie vo Viedni, nám nie je známe,“ reagovala jeho hovorkyňa Denisa Baloghová k prípadu manželov. Podľa nej ide o postup, ktorý ministerstvo bežne využíva. Rezort diplomacie iný postup v prípade Nigérie nepripúšťa. Výpis podľa neho musí byť opečiatkovaný na ministerstve zahraničných vecí v Nigérii a potom zastupiteľským úradom Slovenska v Abuji. Žiadnu výnimku nepotvrdilo. Rovnakú postupnosť popisuje aj Migračné informačné centrum, ktoré rieši otázky cudzincov na Slovensku.

Kým Abel s Marianou vybavovali žiadosť o výnimku podľa pokynov cudzineckej polície v Bratislave, výpis z registra trestov ôsmeho novembra vypršal. Vybavenie nového trvá zhruba päť týždňov, potom majú úrady 90 dní čas na to, aby rozhodli, či trvalý pobyt udelia. Ak by manželia začali s vybavovačkami nanovo, odpovede by sa dočkali minimálne koncom januára. Dvanásteho januára končí platnosť Abelovho víza a musí Slovensko opustiť.

Mariana podala podnet na Kanceláriu verejného ochrancu práv, ktorá prípad prešetrí. Pomoc prisľúbila aj Medzinárodná organizácia pre migráciu. K prípadu sa vyjadriť odmietajú. Migračné informačné centrum tvrdí, že bez overenia výpisu z registra trestov to na Slovensku nepôjde „Nigéria zrejme nie je považovaná za bezpečnú krajinu z pohľadu udeľovania dokladov, takže tam asi trvajú na superlegalizácii. Doklad je súčasťou žiadosti o trvalý pobyt a keď ho žiadateľ nemá, ten pobyt mu neudelia. Po vypršaní víza musí tak či tak zo Slovenska vycestovať,“ priblížil pracovník informačného centra, ktorý nechcel byť menovaný.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #manželstvo #cudzinci #Nigéria #ebola