Stazkin snehuliak na známke vonia po koláčoch

Anastázia Lakatošová najradšej maľuje vtáčiky, Mikuláša aj snehuliaka. Práve veselý snehuliak, ktorého nakreslila, vyhral vlaňajšiu súťaž o najkrajšiu vianočnú kresbu Ježiškovi. S dlhou mrkvou, čiapkou a farebným šálom sa stal námetom na poštovú známku. Špeciálna známka s detskou kresbou snehuliaka vonia po vianočnej štóle (sviatočné pečivo pozn. redakcie), touto arómou je napustená jej zadná strana.

14.11.2014 11:00
debata
Snehuliak od Anastázie Lakatošovej z Komárna. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
poštová známka, snehuliak Snehuliak od Anastázie Lakatošovej z Komárna.

Vyhlásenú súťaž o vianočnú kresbu si všimla pani učiteľka, ku ktorej chodí Anastázia na výtvarný krúžok, a rozhodla sa so svojimi zverencami do nej zapojiť. „Pani učiteľka nám povedala, aby sme išli kresliť, tak sme kreslili. A som rada, že som vyhrala,“ hovorí. S kresbami už zvíťazila aj v iných výtvarných súťažiach. „Kreslila som papagáje aj vranu,“ priblížila víťazné kresby z iných súťaží.

Anastázia je žiačkou Spojenej školy v Komárne, so svojimi tromi súrodencami tam navštevuje špeciálnu základnú školu. To, že Stazka, ako ju volajú, rada kreslí, si všimli už v prípravnom ročníku. „U všetkých, aj u jej súrodencov, sme si všimli radosť z kreslenia a pani učiteľka na výtvarnom krúžku i ostatné učiteľky túto radosť a nadanie rozvíjajú,“ povedala riaditeľka Spojenej školy v Komárne Oľga Tóth Kuruczová.

Anastázia Lakatošová  zo Spojenej školy v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Anastázia Lakatošová, vianočná známka Anastázia Lakatošová zo Spojenej školy v Komárne je autorkou námetu tohoročnej vianočnej známky.

„Keď si predstavíme, že naša škola má len päť tried a dva až tri ročníky sú spojené v jednej triede, tak práca s deťmi je veľmi náročná. Treba ju oživiť rôznymi aktivitami, čo zabezpečujeme rôznou krúžkovou činnosťou. Medzi najobľúbenejšie patrí práve výtvarný krúžok,“ dodala riaditeľka. Žiaci školy už majú viacero ocenení a to je pre nich veľkou inšpiráciou.

„Vždy sa roztrhne vrece s aktivitou detí, kreslia, snažia sa, ukazujú pani učiteľke, čo nakreslili, či sa jej to bude páčiť, či to tiež pošle do nejakej súťaže. Toto je náš život. Výtvarná výchova a takéto akcie výrazne oživujú a zľahčujú náročnú prácu pedagóga v spojenej škole,“ uzatvorila Oľga Tóth Kuruczová.

Kresbu Anastázie vybrala porota z 1 700 detských návrhov. Súčasne so známkou vyšla aj obálka prvého dňa Vianočnej pošty s potlačou a pečiatkou. Potlač dvoch snehuliakov na obálke je podľa kresby 7-ročnej Viktórie Kraslanovej a pečiatku s anjelom vyrobili podľa kresby 8-ročnej Leily Alexandry Paálovej, obe sú zo základnej školy v Komárne.

Aj tento rok môžu deti, ale tiež dospelí z celého sveta písať na známu adresu 999 99 Ježiško svoje vianočné prosby a priania. Za 15 rokov Vianočnej pošty prišlo už viac ako 1,3 milióna listov. Svoje želanie Ježiškovi v Rajeckej Lesnej odkázala aj Anastázia: „Rada by som dostala bábiku, kočík, fixky, ceruzky a tablet.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pošta #Vianoce #známky #snehuliak #kreslenie