Klaus: Komunizmus bola už len prázdna škrupinka

Česi si podľa bývalého českého prezidenta Václava Klausa priali pád komunizmu a prosperitu, už menej vraj ale chceli k zvýšeniu životnej úrovne prispieť vlastnou prácou.

14.11.2014 12:43
Václav Klaus Foto: ,
Bývalý český prezident Václav Klaus.
debata (60)

Vyplynulo to z Klausovho prejavu na Ekonomickej univerzite v Bratislave, kde vystúpil s prednáškou venovanou 25. výročiu od pádu komunizmu. Klaus tiež vyhlásil, že v Česku dochádza k posilňovaniu neštandardnej politiky.

„Ľudia vtedy chceli koniec komunizmu, chceli slobodu a prosperitu. Možno chceli viac voľnosť než slobodu v politickom zmysle. Neviem, či k prosperite chceli prácu, výkon, svoje vlastné cieľavedomé úsilie, respektíve či vedeli, že bez toho prosperita nie je možná. V Česku nás to pletenie si voľnosti so slobodou a aj to očakávanie prosperity bez vlastného výkonu prenasleduje dodnes,“ tvrdí Klaus.

V Česku podľa neho dochádzalo a dochádza k posilňovaniu a k víťazstvu neštandardnej politiky, a to v podobe zmiznutia ideových stretov a premeny politických súbojov na osobné nepriateľstvo. „Patrí k tomu aj vznik a rastúca sila nových, údajne či zdanlivo nepolitických strán, vlastne nestrán,“ uviedol Klaus pred študentmi bratislavskej univerzity, ktorá mu pred desiatimi rokmi udelila čestný doktorát.

Exprezident tiež uviedol, že komunistický režim v Československu sa v roku 1989 zrútil sám. „Komunizmus sa rozpadol, nebol porazený, aj keď sa k tomu, že bol porazený, hocikto hlási. Komunizmus v záverečnej fáze už bola len prázdna škrupina a čakalo sa na posledné ťuknutie, ktoré by viedlo k jeho koncu,“ vyhlásil.

Počas prednášky bývalý český prezident poukázal aj na to, že politické zmeny po nežnej revolúcii boli oveľa jednoduchšie než transformácia ekonomiky. "Politická transformácia vyžadovala jedinú vec, a to uvoľniť vstup do politickej arény.

Ekonomická transformácia vyžadovala budovanie inštitúcií. Nebolo možné spoliehať sa, že vedľa starej ekonomiky samovoľne a dostatočne rýchlo vyrastie nová," povedal český exprezident, ktorý bol spoluautorom transformácie hospodárstva v Československu na začiatku 90. rokov.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Československo #17. november 1989 #Václav Klaus