Fico navrhol Porošenkovi spoločné zasadnutie vlád

Premiér Robert Fico chce zintenzívniť vzťahy so susednou Ukrajinou. Na rokovaní s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Bratislave navrhol spoločné zasadnutie vlád čoskoro po tom, ako v Kyjeve vznikne nová koaličná vláda.

15.11.2014 19:40 , aktualizované: 20:43
Robert Fico, Petro Porošenko Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico a prezident Ukrajiny Petro Porošenko počas stretnutia na Úrade vlády SR.
debata (232)

Ukrajinský prezident v sobotu priletel do Bratislavy na dvojdňovú návštevu na pozvanie prezidenta Andreja Kisku pri príležitosti osláv 25. výročia Nežnej revolúcie. V sobotu absolvoval rozhovory s premiérom Robertom Ficom a ako zistil denník Pravda z diplomatických zdrojov, vo večerných hodinách osobitne rokoval aj so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom.

„Na to, že sme susedia, nie sú naše vzťahy ani zďaleka také intenzívne a bude treba naštartovať tieto veci práve rokovaním ministrov i celej vlády,“ vyhlásil po rokovaní s Porošenkom Fico. Podobné spoločné zasadnutie kabinetov uskutočnila slovenská vláda s Českom a Maďarskom.

Témou sobotnej schôdzky bola predovšetkým bezpečnostná a energetická situácia na Ukrajine. Fico je presvedčený, že ak dohoda medzi Kyjevom a ruským energetickým koncernom Gazprom bude dodržaná, nebude sa treba obávať výpadkov dodávok plynu do Európy cez Ukrajinu. Dodal, že Slovensko je na prípadné utiahnutie plynových kohútikov pripravené, pretože má plné zásobníky aj zaistené alternatívne dodávky.

Podľa vyjadrenia tlačového tajomníka ukrajinského prezidenta Svjatoslava Cegolka dostal Porošenko zo slovenskej strany ubezpečenie, že Slovensko bude plniť všetky záväzky voči Ukrajine, ktoré sa týkajú reverzných dodávok.

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko (vpravo) a... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Robert Fico, Petro Porošenko Prezident Ukrajiny Petro Porošenko (vpravo) a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (vľavo) počas stretnutia na Úrade vlády SR.

Premiér Fico, ktorý v minulosti opakovane kritizoval nové ukrajinské vedenie a tiež sankcie, ktoré Západ vrátane Európskej únie uvalil voči Rusku, ponúkol Kyjevu slovenské skúsenosti z integrácie do EÚ.

„Jednotlivé slovenské ministerstvá budú spolupracovať s ukrajinskými ministerstvami v záujme realizácie reforiem v rámci euroorientácie Ukrajiny,“ cituje agentúra UNIAN slovenského premiéra. Zároveň informovala, že Fico sa s Porošenkom dohodol aj na vytvorení pravidelného informačného kanála.

V nedeľu sa má Porošenko stretnúť s prezidentmi krajín V4 a nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom. Podľa šéfa Porošenkovej kancelárie Valerija Čalého chce s vedením V4 posúdiť problémy v oblasti energetiky, ale aj postoj Európy k riešeniu krízy na Ukrajine, informuje portál Teraz.sk. V popoludňajších hodinách v nedeľu sa má vrátiť na Ukrajinu.

© Autorské práva vyhradené

232 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #V4 #Petro Porošenko #reverzný tok plynu