Paška odstupuje z funkcie predsedu parlamentu, nebude ani poslanec

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška v nedeľu v skorých ranných hodinách, po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb a víťazstva Richarda Rašiho ako primátora, v Košiciach prítomným novinárom oznámil, že sa vzdá funkcie predsedu parlamentu. Vzdáva sa aj poslaneckého mandátu. Potvrdil to premiér Fico na tlačovej besede k výsledkom volieb.

16.11.2014 01:30 , aktualizované: 13:46
Paška, Fico Foto: ,
Pavol Paška oznámil rezignáciu.
debata (478)

„Chcem sa poďakovať všetkým Košičanom, lebo tu boli voľby trochu aj o mne. Pätnásť rokov som v politike, ale také svinstvo a špinavosti som ešte nezažil. Som rád, že Richard Raši, ale aj všetci Košičania ukázali v "referende“, ktoré sme vyhrali, čo si myslia o ľuďoch, ktorí dávajú mestu na politickej úrovni to, čo dokážu. Ešte raz sa chcem s vďakou poďakovať tým, ktorí sa pričinili o to, že Richard Raši a poslanci za Smer budú ďalej rozvíjať Košice."

Paška tvrdí, že mu záleží na meste, kde sa narodil a záleží mu na Slovensku. „Už mám dosť. Nikto mi nebude rozvracať rodinu. Preto je tu so mnou aj moja manželka. Oznamujem, že napriek víťazstvu vo voľbách odstúpim z pozície predsedu Národnej rady SR, lebo chcem, aby Slovensko fungovalo ako normálna krajina. Aby politiku nerobilo zopár anarchistov na uliciach, ale aby ju robili ľudia ako Richard Raši bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú a z akej politickej strany sú. Tí, ktorí dostali legitímny mandát vo voľbách. Budúci týždeň oznámim všetky detaily.“

Premiér Fico označil Paškove rozhodnutie za štátnické gesto, ktoré nie je často vídané v slovenských pomeroch. Paška zostáva podľa Fica podpredsedom strany a pevnou súčasťou straníckeho tímu. (Čítajte aj Fico: Paška je môj priateľ a zostáva pevnou súčasťou Smeru.)

V Smere sa najviac hovorí ako o nástupcovi o Maďaričovi

Smer by mal rozhodovať o nástupcovi Pavla Pašku na poste predsedu NR SR v utorok na užšom vedení strany. V Smere sa najviac ako o možnom predsedovi parlamentu hovorí o súčasnom ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi. (Čítajte aj Politológ: Odstúpenie Pašku je prejav mocenského boja v Smere.) Maďarič už raz kandidátom na túto pozíciu bol. Vedenie strany sa však napokon rozhodlo pre Pašku.

Užšie vedenie by malo tiež rozhodnúť, kto nahradí na mieste podpredsedu parlamentu Renátu Zmajkovičovú, ktorá sa vzdala pred dvoma týždňami funkcie. Ako už dávnejšie informoval denník Pravda, najhorúcejším kandidátom na post podpredsedu parlamentu, je Dušan Jarjabek.

Namiesto Pašku by sa mal do parlamentu dostať Ján Babič. Ten bol pôvodne náhradníkom za Dušana Čaploviča. Z NR SR vypadol v júli, keď Čaplovič skončil ako minister školstva a vrátil sa do NR SR.

© Autorské práva vyhradené

478 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Pavol Paška