Politológ: Odstúpenie Pašku je prejav mocenského boja v Smere

Najväčším prekvapením komunálnych volieb je podľa analytika Jána Baránka odstúpenie predsedu NR SR Pavla Pašku.

16.11.2014 08:06 , aktualizované: 16:00
Paška, Kaliňák, Raši Foto: ,
Víťazstvo Richarda Rašiho (tretí sprava) v Košiciach zatienilo vyhlásenie Pavla Pašku (vpravo), že sa vzdá postu predsedu parlamentu.
debata (78)

Ako povedal Baránek v nedeľu, je to posilnenie pozície predsedu Smeru Roberta Fica v očiach voličov. Baránek však očakával tento krok skôr, pretože bolo zrejmé, že za nákupom CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu nebola ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ale niekto iný. Baránek vníma odstúpenie Pašku ako posun v boji konkurenčných skupín v Smere. „Je to prejav mocenského boja v strane. Keďže sa to deje pred parlamentnými voľbami, je to upevňovanie pozície Fica ako lídra, ktorý sa vie vysporiadať s podozreniami z korupcie,“ Vyhlásil. Pripustil však, že to môže byť aj osobné rozhodnutie Pašku.

Podľa Baránka môže byť za odstúpením aj fakt, že sa Paška zľakol „majdanizácie“, keď protestovali ľudia pred jeho domom a aj v Bratislave. „Určite aj toto zohralo úlohu,“ uviedol Baránek. Na pondelok bola do Bratislavy naplánovaná ďalšia demonštrácia za odvolanie Pašku.

Baránek si myslí, že Pašku by mohol nahradiť súčasný minister kultúry Marek Maďarič. „Bol by to posun v mocenskom boji. Maďarič by bol pre Smer dobrým posolstvom, pretože za ním nie sú žiadne finančné skupiny,“ dodal.

Marchevský: Verejnosť vníma Pašku veľmi kriticky

Politológa Pavla Marchevského neprekvapil ani tak fakt, že Paška odstúpil, ako rýchlosť, s akou to urobil. Je to vážny krok, pretože Paška je považovaný za jednu z osobnostných bášt strany Smer a teraz bude dôležité sledovať, či dôjde k stabilizácii Smeru alebo je to začiatok rozkladného procesu. Marchevský v debate v Slovenskom rozhlase tiež zdôraznil, že verejné protesty proti Paškovi v Košiciach a v Bratislave bol len špičkou ľadovca a ukázali, že verejnosť vníma Pašku veľmi kriticky.

Chmelár: V Smere sa zľakli ‚majdanizácie‘

Pavla Pašku primala k rezignácii skôr akcia pred jeho domom v Košiciach než demonštrácia v Bratislave. Povedal to v mimoriadnej relácii ku komunálnym voľbám 2014 na Markíze politický analytik Eduard Chmelár. Podľa jeho slov sa v Smere zľakli istej „majdanizácie“ slovenskej politiky. Na post predsedu Národnej rady SR má podľa neho najväčšiu šancu terajší minister kultúry Marek Maďarič. Takéto reči o možnej výmene sa podľa neho objavovali už kedysi, keď Robert Fico kandidoval za prezidenta.

Leško: Pre niektorých v Smere to bolo prekvapenie

Politický komentátor Marián Leško upozornil, že nie všetci dôležití ľudia podľa neho v Smere vedeli, že Paška hodlá podať demisiu. „Trúfam si povedať, že pre niektorých členov strany to bolo prekvapenie,“ poznamenal. Smer si podľa jeho slov zrátal, že z racionálneho hľadiska bude lepšie ustúpiť z politickej pozície a nebojovať na tomto fronte. Komunálnych volieb sa však podľa jeho slov kauza nákupu predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici veľmi nedotkla, ak, tak len kozmeticky.

Matovič: Odstúpenie Pašku je víťazstvo protestujúcich

Odstúpenie Pavla Pašku z pozície predsedu NR SR je podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča obrovské víťazstvo ľudí, ktorí sa zúčastnili na piatkovom proteste v Bratislave. Podľa Matoviča v Smere evidentne vyhodnotili, že ďalšie krytie zlodejín v zdravotníctve im určite nepomôže. „Avšak jedna Paška leto nerobí. Boj proti skorumpovaným politikom a stranám musí pokračovať. Kauza CT v Piešťanoch je len úplným vrcholom ľadovca. Smer rozkráda Slovensko vo veľkom a nikto mu v tom nedokáže zabrániť lepšie ako aktívni ľudia na uliciach, z ktorých majú až panický strach,“ vyhlásil Matovič.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb a víťazstva Richarda Rašiho ako primátora v Košiciach prítomným novinárom oznámil, že sa vzdá funkcie predsedu parlamentu. (Čítajte viac: Pavol Paška odstupuje z funkcie predsedu parlamentu).U­viedol to v prítomnosti svojej manželky a povedal, že k tomuto kroku pristúpil po tom, čo sa objavili útoky na jeho osobu a postihli aj jeho rodinu. Dodal, že detailnejšie sa k svojmu odstúpeniu vyjadrí neskôr.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Paška