V Smere sa ako o možnom nástupcovi Pašku hovorí o Martinovi Glváčovi

Po rezignácii Pavla Pašku na post predsedu parlamentu sa v Smere ako o jeho nástupcovi hovorí o terajšom ministrovi obrany a šéfovi krajskej organizácie Smeru v Bratislave Martinovi Glváčovi. Pravde to potvrdili dôveryhodné zdroje strany Smer.

16.11.2014 15:05
Martin Glváč Foto: ,
Martin Glváč môže byť nástupcom Pavla Pašku na poste predsedu Národnej rady SR.
debata (31)

V prých reakciách po oznámení, že Paška končí ako predseda Národnej rady SR, sa najviac skloňovalo ako možné meno jeho nástupcu meno súčasného ministra kultúry Mareka Maďariča.

Užšie vedenie Smeru rozhodne asi v utorok

Smer by mal rozhodovať o nástupcovi Pavla Pašku v utorok na užšom vedení strany. Užšie vedenie by malo tiež rozhodnúť, kto nahradí na mieste podpredsedu parlamentu Renátu Zmajkovičovú, ktorá sa vzdala pred dvoma týždňami funkcie. Ako už dávnejšie informoval denník Pravda, najhorúcejším kandidátom na post podpredsedu parlamentu je Dušan Jarjabek.

Namiesto Pašku by sa mal do parlamentu dostať Ján Babič. Ten bol pôvodne náhradníkom za Dušana Čaploviča. Z NR SR vypadol v júli, keď Čaplovič skončil ako minister školstva a vrátil sa do NR SR.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška oznámil, že sa vzdá funkcie predsedu parlamentu po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb a víťazstva Richarda Rašiho ako primátora v Košiciach. (Viac čítajte: Paška odstupuje z funkcie predsedu parlamentu, nebude ani poslanec). Paška urobil vyhlásenie v prítomnosti svojej manželky a povedal, že k tomuto kroku pristúpil po tom, čo sa objavili útoky na jeho osobu a postihli aj jeho rodinu. Dodal, že detailnejšie sa k svojmu odstúpeniu vyjadrí neskôr.

Ústavný právnik o voľbe šéfa parlamentu

Proces voľby šéfa parlamentu je pomerne jednoduchý, hovorí ústavný právnik Eduard Bárány. Kandidáta na predsedu národnej rady môže navrhnúť poslanecký klub alebo aj poslanec ako jednotlivec. Zložitejšia situácia by nastala, ak by mal byť novým predsedom parlamentu člen vlády. „Najprv by sa musel vzdať funkcie člena vlády a stať sa poslancom, až potom by mohol byť vôbec navrhnutý na post predsedu národnej rady,“ vysvetľuje Bárány. Minister by teda musel najprv nastúpiť do parlamentu na miesto svojho náhradníka, až potom by ho mohli navrhnúť na predsedu parlamentu.

Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky podľa Ústavy SR volí a odvoláva národná rada v tajnom hlasovaní. Na zvolenie nového predsedu parlamentu treba nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov. Predseda je podľa ústavy zodpovedný len národnej rade.

Predseda Národnej rady SR podľa ústavy zvoláva a riadi schôdze NR SR, podpisuje ústavu, ústavné zákony a zákony, prijíma sľub poslancov Národnej rady SR, vyhlasuje voľby do Národnej rady Slovenskej republiky, voľbu prezidenta Slovenskej republiky a voľby do orgánov územnej samosprávy, vyhlasuje ľudové hlasovanie o odvolaní prezidenta republiky a vykonáva ďalšie úlohy, ak tak ustanoví zákon.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #Martin Glváč #Pavol Paška #predseda parlamentu