Prieskum: Vývoj po roku 1989 sklamal 70 percent Slovákov

Vývoj po novembri v roku 1989 sklamal viac ako polovicu ľudí v Česku a 70 percent ľudí na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, ktorá robila pre RTVS prieskum v oboch krajinách a pýtala sa pritom ľudí, ktorí mali v novembri 1989 aspoň 15 rokov.

16.11.2014 15:43
debata (92)

Prieskum robili na reprezentatívnej vzorke viac ako 500 ľudí v každej krajine. Zaznelo to dnes v relácii O 5 minút 12 v RTVS.

Na Slovensku sú podľa prieskumu optimistickejší tí ľudia, ktorí zarábajú aspoň 800 eur. Najväčším problémom na Slovensku je podľa prieskumu chudoba a nezamestnanosť. Na Slovensku túto možnosť zvolilo skoro 50 percent opýtaných v prieskume. Sociológ Daniel Prokop pre RTVS povedal, že väčšina ľudí hodnotila, že kvalita života sa zlepšila, očakávania však boli väčšie a nenaplnili sa. Na Slovensku celkovú skepsu vytvára najmä náhľad na rôzne sociálne problémy a ekonomický stav domácnosti.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer) v relácii povedal, že zmeny po roku 1989 boli pre ľudí zložité. Sklamanie teda vyplývalo aj z toho, že ľudia vôbec netušili, do čoho idú. Ako dodal, ľuďom nikto nehovoril, že ich čakajú aj tvrdé opatrenia. Ako dodal, reálne mzdy v roku 1989 sme na Slovensku dobehli až v roku 2007. Trh pritom podľa Fica niekedy prirodzene išiel aj proti veciam, ktoré predtým boli. „Ľudia sa predtým vedeli dostať k bývaniu a kúpiť si družstevný byt. Dnes je to pre mladého človeka ťažké,“ povedal Fico s tým, že transformačný proces bol veľmi bolestivý, no dnes sú reálne mzdy oproti roku 1989 už vyššie v priemere približne o 12 percent.

Fico tiež dodal, že dnes sa približujeme aj k priemeru EÚ. „Nemecká banka hovorí, že Slovensko a Česko sa bude približovať veľmi dynamicky. Neoslobodzuje nás to však od povinnosti pri každej príležitosti aj umelo vstupovať do zvyšovania kvality životnej úrovne ľudí,“ vysvetlil Fico.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #17. november 1989