Pre komoru sestier sa kauza CT odstúpením Pašku nekončí

Pre Slovenskú komoru sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) kauza predraženého CT v piešťanskej nemocnici nekončí ani odstúpením Pavla Pašku z pozície predsedu Národnej rady SR.

17.11.2014 10:43
debata (9)

Komora verí, že verejnosť sa dozvie výsledky vyšetrovania medializovaných zmlúv v súvislosti s prenájmom zdravotníckych technológií a kompetentní v krátkom čase príjmu také opatrenia, aby sa do budúcnosti zabránilo rozkrádaniu peňazí v zdravotníctve.

Komora žiada vyšetriť a vyvodiť následné dôsledky nielen v prípade podozrenia z predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, ale taktiež pri podozrení z podpísania nevýhodných zmlúv v súvislosti s prenájmom zdravotníckych technológií bývalým ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom (KDH).

„Zdravotnícki pracovníci musia dennodenne nahrádzať vlastnými silami nedostatky systému, ktorý tu zaviedla chobotnica a politická mafia, ktorá prerastá do zdravotníctva, a tej chobotnici treba odťať hlavu,“ konštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Podľa nej mnohí manažéri v zdravotníckych zariadeniach prikazujú zdravotníkom šetriť na zdravotníckom materiáli, na personáli, na zdravotníckych pomôckach a popri tom sa vyciciavajú peniaze zo zdravotníckeho systému do súkromných firiem, ktoré sídlia v zahraničí a tomu treba zabrániť.

Lazorová odkazuje novému ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi, aby sa bližšie pozrel na nákupy postelí, dezinfekčných a čistiacich prostriedkov, zdravotníckeho materiálu, či ďalších komponentov, ktoré sa v nemocniciach nakupujú a možno zistí zaujímavé skutočnosti. "Už veľmi dlho sú tu podozrenia, že sa na tomto nedokonalom systéme priživujú pochybné firmy, ktoré sídlia v zahraničí. Výsledkom rozkrádania peňazí v zdravotníctve je nespokojný pacient a preťažené sestry a pôrodné asistentky, pričom spokojní sú tí, ktorí tento systém vyciciavajú,“ dodala prezidentka.

Pavol Paška (Smer) oznámil v noci zo soboty na nedeľu, že odstúpi z postu predsedu parlamentu. Urobil tak vo volebnom štábe kandidáta na post primátora Košíc Richarda Rašiho. Ako dôvod Paška uviedol útoky na jeho osobu v súvislosti s kauzou nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, ktorá stála miesto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú. Útoky podľa Pašku poškodzujú jeho rodinu. Tiež chce podľa vlastných slov zabrániť tomu, aby politiku na Slovensku robili anarchisti na uliciach.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ČT #Slovenská komora sestier